Ne cutremuram si tot nu ne invatam minte

Duminica, 28 Octombrie 2018, ora 19:02
7723 citiri
Ne cutremuram si tot nu ne invatam minte

Un cutremur de magnitudinea 5,8 ne-a reamintit in noaptea de sambata spre duminica de faptul ca Bucurestiul este cea mai vulnerabila capitala din Europa, sub aspect seismic.

Zona Vrancea isi face datoria sa ne puna din cand in cand fata in fata cu aceasta realitate, noi luam act de ea si ne vedem mai departe de treburile noastre. Eventual, mai facem cate un exercitiu de aparare antiseismica, o reparatie ici-colo sau chiar - foarte rar - o reabilitare de cladire.

Degeaba ai balcoane frumoase, daca iti cad caramizi in cap

Am o intrebare retorica: guvernantii nostri, care refac legile pe justitie, care stabilesc amenzi, justificate poate, pentru cine parcheaza neregulamentar sau cine protesteaza in fata institutiei, au stabilit vreo amenda consistenta sau chiar ceva inchisoare pentru cine nu-si reabiliteaza casa avariata de seism?

Iar daca au stabilit, le-au si aplicat necrutator, asa cum procedeaza cu soferul care parcheaza stramb sau cu protestatarul care isi spune oful in piata Victoriei, un loc rezervat numai pentru lumea buna, adica pentru cei liberi sa aplaude nu si pentru cei liberi sa huiduie.

Pentru libertatea de opinie, se recomanda probabil maidanul lui Bursuc, acolo unde fugea Rica Venturiano de-i sfaraiau calcaiele, ca sa nu-l apuce de pantaloni cainii maiorului din colt.

Sa nu spuna cineva ca, daca un proprietar nu-si consolideaza peretii, il priveste personal, ca, fiind peretii lui, face ce vrea cu ei. Adica, n-au decat sa cada peste el. Pardon! Cad peste pietoni, peste prietenii veniti in vizita, peste neamuri, musafiri sau musterii, in cazul cand are vreo afacere la domiciliu.

In Bucuresti, mai sunt multe, foarte multe blocuri si locuinte "la curte" expertizate cu risc seismic de diverse grade, fara bulina, dar nereabilitate de peste 4 decenii. Multe au fost proprietate de stat, acum proprietatea este privata, dar pericolul este public. Lista lor a fost publicata pe site si nu sunt putine: peste o mie. Primaria nu poate spune ca nu-i treaba ei.

Atentie, cade tencuiala!

Inca si astazi mai stau nereabilitate constructii subrezite dupa cutremurul din 1940 si cele supravietuite dupa 1977. Centrul Vechi imi este martor. Reconstructia acestei zone a fost in atentia tuturor guvernantilor de la Antonescu la Groza si, trecand pe la Dascalescu, pana la Vasilica-Veronica, supranumita Pristina, din cauza irigatiilor.

Urmele cutremurului din 1977 se vad nu numai in bulinele rosii de avertizare, ci si in niste ciudate bilete, pe care unii proprietari le tot aseaza pe fatade, pe usi sau geamuri: "atentie, cade tencuiala", sau "fereste - cad caramizi de la balcon".

In loc sa-i fereasca pe bucuresteni de tencuiala sau caramizile desprinse din balocane, obligandu-i eventual pe proprietari sa faca asta, Primaria Capitalei i-a pus pe cei cu balcoane frumoase sa le infrumuseteze si mai mult, iar pe altii sa participe la concursul Miss Fatada, ca sa aiba ce premia.

A fost un mare noroc al bucurestenilor ca seismul din noaptea de sambata spre duminica s-a petrecut la o ora cand cei mai multi locuitori isi dorm somnul dulce: dupa orele trei. Numai vreo 15 apeluri de panica s-au semnalat la 112.

Isi da cineva seama ce proportii ar fi avut panica daca am fi fost zguduiti la ora cand merg salariatii la serviciu, cand ies copiii de la scoala, cand se duce tot omul la cumparaturi?

Nu-mi imaginez ca acolo unde citim inscrisurile "atentie, cade tencuiala", sau "fereste - cad caramizi de la balcon" n-au cazut azi noapte caramizi sau tencuieli. Dar la orele 3 si ceva, putina lume se plimba pe sub balcoane si razant cu fatadele netencuite.

Cu tarnacopul in patrimoniul national

Zona seismica Vrancea si-a facut datoria si ne-a mai dat inca un avertisment. L-a inteles dna Dancila? L-a priceput dl Dragnea? I-a percutat mintea doamnei Firea? Sau isi pastreaza cu totii acelasi je m'en fiche, avand alte prioritati in agenda?

Nu pot anticipa cum vor reactiona liderii nostri in zilele urmatoare, dar experienta de pana acum arata ca grijile tarii sunt altele: poate ne mai crapa buza de vreun referendum, poate n-avem astampar pana nu impartim si alte vouchere pentru biciclistii dornici sa se plimbe pe pistele care inca nu exista, poate mai infiintam o taxa-doua, poate ne mai falim ca devansam salariul minim cu o saptamana, poate facem orice altceva, decat sa consolidam constructiile.

Cutremurele n-au lovit numai locuinte, ci si multe cladiri de parimoniu. Nu ma incumet sa le insir, dar lista ar fi lunga. In '40 s-a prabusit cladirea Operei Romane (Teatrul Liric) din piata Valter Maracineanu, a fost avariat Teatrul National din calea Victoriei, distrus pana la urma de bombardamentele germane, a fost avariat superbul palat Sturdza din piata Victoriei.

Niciuna din superbele cladiri n-a fost refacuta. S-a dat cu tarnacopul in patrimoniu, salile de spectacol au fost rase de pe fata pamantului si inaltate altele, pe amplasamente noi. Palatul Sturdza parca nici n-a fost.

Sta sa cada inca un unicat

Putina lume stie ca, in jurul Bucurestilor, stau sa cada resturile a numeroase conace, castele, case boieresti, multe din ele aflate pe lista monumentelor istorice, piese de patrimoniu. La Constanta, nu este necesar un cutremur neaparat de gradul 7, pentru ca sa pierdem definitiv un unicat al arhitecturii noastre, ridicat la inceputul secolului trecut: Cazinoul.

Daca am fi avut guverne responsabile - nu din '77 incoace, dar macar in ultimele 3 decenii, ar fi putut fi complet reabilitat, de exemplu, Centrul Vechi din Bucuresti. Avem exemplul de la Varsovia, care si-a refacut de la zero cartierul Stare Miasto, acel superb centru vechi, nimicit de razboi si ajuns astazi obiect foarte cautat de turisti.

Este datoria oricarui guvern responsabil sa respecte si sa intretina patrimoniul national. Stiu, unele cladiri, chiar din patrimoniu, nu apartin statului, dar toate sunt amplasate intr-o metropola sau in centre aglomerate, toate expun integritatea si viata cetatenilor, cele pe care le garanteaza Constitutia prin doamna Firea la nivelul capitalei si doamna Viorica la nivelul tarii.

Este treaba guvernelor si a administratiilor locale sa-i oblige pe proprietari la cosolidarea constructiilor afectate nu numai de cutremure, ci si de vreme, macar atat incat sa nu afecteze trecatorii din zona.

Cine are interesul sa construim unde n-ar trebui? Cine si de ce?

Nimic nu demonstreaza nepasarea liderilor nostri in fata seismului, aceasta sabie a lui Damocles care atarna deasupra Capitalei, ca urbanismul. Toate cercetarile arata ca terenul din nordul orasului este mult mai nesigur la cutremur decat cel din sud. Ei bine, in ultimii trei decenii, primaria a acceptat fara sa sovaiasca dezvoltarea constructiilor inalte, cu expunere la riscul seismic, prepondernt in nord.

Nu pot insinua nimic concret, dar nici nu pot sa cred ca asemenea abatere de la logica lucrurilor si de la obligatia impusa de structura terenului s-a produs cu atata usurinta, fara sa fie la mijloc si interese ale cuiva, poate politice, poate materiale, poate de alta natura.

Un scandal urias s-a iscat intre primarie si arhidiaceza catolica, pe tema unui zgarie-nori construit in imediata vecinatate a catedralei Sf. Iosif, pusa in pericol iminent in caz de seism. In loc sa-si aduca aportul la cautarea solutiilor, dna Firea s-a angajat intr-un dialog jenant si fara finalitate cu institutia bisericeasca.

Am senzatia ca degeaba ne trimite Vrancea semnale, noi nu ne-am pus in agenda sa invatam minte. Aplicam proverbul invers si nu suflam in iaurt, pana nu ne mai frigem inca o data in ciorba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#cutremur Bucuresti, #risc seismic Bucuresti , #cutremur