Un roman povesteste dezastrul din Italia: Am praf din Amatrice in plamani. Nimic nu te pregateste pentru asa ceva

Joi, 25 August 2016, ora 13:02
18042 citiri
Un roman povesteste dezastrul din Italia: Am praf din Amatrice in plamani. Nimic nu te pregateste pentru asa ceva
Foto: Sergiu Balaban Duck

Cutremurul devastator din Italia a lasat in urma aproape 250 de morti, sute de raniti si zeci de oameni inca sunt dati disparuti sub ruine. Un roman stabilit in Italia, care s-a aflat la doar 40 de km de epicentrul seismului, povesteste dimensiunea dezastrului.

Sergiu Balaban Duck, jurnalist la Vocea Strazii, locuieste de mai multi ani in Massa Martana, in centrul Italiei. A mai trait cateva cutremure, dar niciunul ca acum.

Leganatul patului i-a trezit pe Sergiu si pe sotia lui. Tremurau de frica si n-au scos niciun cuvant. "O experienta care lasa semne", povesteste Sergiu.

"Cutremurul a fost puternic, salvarea noastra, cred eu, a fost faptul ca orasul in care locuim a trecut deja printr-o tragedie ca asta, in 1997. Atunci s-au renovat si reconstruit 90% din case, dupa normele si standardele europene. Amatrice, dar si celelalte localitati de pe langa Norcia sunt foarte vechi", a spus romanul pentru Ziare.com.

Cand a deschis televizorul, s-a speriat: "Locuiesc mai aproape de Perugia decat de Norcia, iar Perugia era trecuta drept 'devastata' in titlul de breaking news. A fost haos, dar au reusit sa-si stabileasca niste prioritati de interventie si informare", a relatat Sergiu.

Miercuri dimineata, el si sotia lui au plecat sa ajute victimele cutremurului. Spune ca i-ar fi fost rusine sa stea cu telefonul in mana si sa-i filmeze pe altii cum isi rup degetele printre mormanele de pietre.

"Oamenii au improvizat. Nu esti pregatit, nu stii cum sa reactionezi dupa o asa catastrofa. Multi au iesit de bunavoie sa dea o mana de ajutor, altii si-au scos la treaba utilajele, altii au venit de la zeci de kilometri, impresionati. Si impresionanti, as zice", ne-a povestit Sergiu.

A trecut prin Norcia - principala localitate - de care se leaga inca trei orase afectate. A fost in Amatrice, zona cea mai afectata de cutremur, si a incercat sa intre in Castelluccio si alte doua orase, pe drumuri ocolite. S-a intalnit cu oameni care erau teribil de speriati. A intalnit si o romanca - femeia statuse in masina, impreuna cu cei doi copii, de la 3 la 8 dimineata.

"Voi ati vazut case prabusite, victime scoase de printre bucatile de ciment, declaratii oficiale si tot felul de explicatii cu harta in fata. Eu am vazut orasele si traseul pe viu. Am vazut si auzit masinile de pompieri si ambulantele, am vazut elicopterele, am vazut autocarele pline cu oameni plini de praf si copii dezorientati.

Am vazut spaima din ochii batranilor din Norcia care-si intindeau hainele pe sarma de la geam si incercau sa para normali. Am vazut cozile de voluntari la donat sange si materiale. Eu am simtit praful din Amatrice la mine in plamani", a povestit Sergiu.

Cel mai recent bilant provizoriu al cutremurului cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, care a zguduit miercuri dimineata mai multe localitati din centrul Italiei, arata ca 247 de persoane si-au pierdut viata, intre care si doi romani. Sergiu crede ca acest bilant negru va creste, dar putea fi cu mult mai mare.

" (...) Victime mai sunt. Sunt si in alte orase. Dar ca puteau fi si mai multe daca Italia nu dispunea de o asa caracatita de drumuri - cai de acces spre locurile pricinuite. Drumuri mai inguste si mai sinuoase, dar bine intretinute - unele chiar cu asfalt de o calitate cum nu vezi nici prin Roma. Au permis transportul ranitilor si accesul echipelor de protectie civila in timp util - pana cand s-au eliberat strazile principale.

Elicopterele au survolat toata zona si au notat dezastrele, comunicand cu echipele de la sol si facandu-si prioritate. Oamenii si-au scos la treaba tractoarele, camioanele si escavatoarele - fiind o zona rurala, fiecare om are cel putin un tractor sau vreo Panda cu remorca. (...) Nu cred ca te poate pregati nimeni pentru asa ceva. Autoritatile italiene sunt bine echipate, nu cred ca in materie de dotari le lipseste ceva", conchide Sergiu Balaban Duck.

Citeste mai multe informatii si marturii despre cutremurul din Italia:

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Sergiu Balaban cutremur Italia, #roman cutremur Italia , #cutremur