Un sistem care poate detecta cutremurul cu patru ore inainte, functional din 2020 in zona Vrancea

Duminica, 01 Decembrie 2019, ora 16:43
8735 citiri
Un sistem care poate detecta cutremurul cu patru ore inainte, functional din 2020 in zona Vrancea
Foto: Arhiva Pixabay

Cercetatorii Universitatii Politehnice Bucuresti testeaza, impreuna cu o companie israeliana, un sistem care poate detecta nivelul, intensitatea si locul aproximativ al producerii unui cutremur cu patru ore inainte, acesta urmand sa fie folosit pentru zona Vrancea.

Rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti, Mihnea Costoiu, a declarat, duminica, ca cercetatorii sunt in faza de concept, dupa incercari facute pe diferite spatii in Turcia, respectiv Grecia, cu rata de succes foarte mare, pe zona de cercetare stiintifica.

"Vor fi doua zone verificate si anume Romania si California, doua parti ale lumii, sa spun asa. In Romania aceasta calibrare va fi pe perioada primei parti a anului 2020, urmand ca dupa aceasta perioada sa putem furniza autoritatilor, institutiilor publice, desemnate de catre autoritatile responsabile, informatiile cu privire la cutremure, astfel incat sa putem demonstra in Romania in mod direct, in mod practic, datele sau nivelul cercetarilor pe care il avem.

In acest moment, colegii cercetatori avanseaza un timp de detectie de circa 8 ore, dupa calculele pe care Politehnica le-a facut suntem foarte convinsi ca putem avea informatii extrem de credibile la minimum 4 ore.

Minimum 4 ore, repet, nu este maxim, poate sa fie si un timp mai indelungat, sunt multe conditionari, depinde de nivelul cutremurului si asa mai departe, sunt multe variabile", a spus rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti.

"Avem un plan de raspuns"

Potrivit acestuia, poate fi detectat nivelul intensitatea si locul unde se va produce un cutremur, informatiile fiind de natura stiintifica.

"Cu 4 ore putem detecta nivelul, intensitatea cutremurului si aproximativ locul producerii. Evident ca ne vom concentra pe zona Vrancea pentru ca este zona seismica cunoscuta si vom putea da aceste informatii pe parcursul anului viitor autoritatilor abilitate.

Informatiile sunt la nivel stiintific, este motivul pentru care Politehnica este parte a proiectului, urmand ca dupa acest nivel sau in acelasi timp cu aceste informatii sa putem incerca sa elaboram cu autoritatile statului, sa sprijinim autoritatile statului ca sa fiu foarte exact, in elaborarea unui plan de raspuns in caz de cutremur, care sa fie prognozat.

Pentru ca astazi avem un plan de raspuns asa cum este el elaborat, nu comentez calitatea lui, de catre autoritatile statului in conditiile in care aparitia cutremurului nu este cunoscuta si doar dupa producerea cutremurului stim ce sa facem, nu avem un plan de raspuns in aceasta noua paradigma si anume, cutremurul este cunoscut, ce facem de la momentul in care aflam ca se va produce cutremurul, pana in momentul in care cutremurul se va produce efectiv", a mai spus Mihnea Costoiu.

Functional din 2020

Sistemul va fi functional de la jumatatea anului 2020, iar reprezentantii Politehnicii lucreaza la el incepand din luna ianuarie, la tot ce inseamna sistem, instalare etc.

"Nu este un concept lansat de Politehnica, ci la care Politehnica s-a asociat. Este un demers al unor companii, cercetatori israelieni, care au venit in Romania ca urmare a faptului ca o parte dintre ei sunt si cercetatori romani si ca urmare a faptului ca Politehnica este unul dintre validatorii cei mai importanti ai datelor, pentru ca asta am facut in aceasta perioada, au avut cercetatori de la noi care sa valideze datele. In acest parteneriat vom lansa proiectul, nu este un proiect al Politehnicii, vreau sa fiu onest", a mai afirmat rectorul Universitatii Politehnice.

Sistemul a fost lansat vineri

Sistemul IONOTERRA Earthquake Prediction a fost lansat, in premiera, in cursul zilei de vineri, in prezenta sefului DSU si Secretar de Stat in MAI dr. Raed Arafat, directorului general ANM, Elena Mateescu, rectorului Universitatii Politehnice Bucuresti, Mihnea Costoiu, sefului Departament Daune, PAID Romania, Irinel Dinu, director Directia Situatii de Urgenta, Catalin Zoican, in prezenta directorului Administratia de Risc Seismic, Lucian Voicu, a unor reprezentanti ai Politiei Romane si ai IGSU. Din partea IONOTERRA au participat Mihail Lala - Leading Investor, prof. Nathan Blaunshtein, inventatorul sistemului, Doron Angelovitch - CEO.

IONOTERRA este o companie israeliana, infiintata ca urmare a peste 30 de ani de cercetare, pentru a dezvolta o solutie de furnizare alerte cutremure cu cel putin 4 ore in avans.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mihnea costoiu cutremur, #sistem cutremur, #cutremur Politehnica , #cutremur
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5
Nu cred absolut nimic din ce spune compania din Israel !