Cum ar arata Romania dupa un cutremur de peste 7 grade? Mii de morti si raniti doar in Bucuresti

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 23:11

   

Cum ar arata Romania dupa un cutremur de peste 7 grade? Mii de morti si raniti doar in Bucuresti
Daca Romania ar fi lovita de un cutremur de peste 7 grade, bilantul ar fi devastator. Doar in Bucuresti la 12 ore de la catastrofa, bilantul ar numara peste 1.500 de morti si mii de raniti.

Acestea sunt rezultatele unei simulari de interventie in caz de seism desfasurata la nivelul Ministerului de Interne.

Cifrele din comunicatul remis de MAI Ziare.com sunt ingrijoratoare. In Bucuresti ar fi 3.910 raniti, 1.500 de morti si 2.600 de sinistrati. Si acesta ar fi doar un bilant la 12 ore de la tragedie, nu cel final, dupa cum subliniaza comunicatul.

Tot in Capitala, s-ar inregistra avarii la 147 imobile, un spital, 4 scoli, precum si la reteaua de transport gaz metan intre uzina "Republica" si zona rezidentiala.

Conform simularii, zonele cele mai afectate ar fi Centrul Istoric, cartierele Pantelimon, Baneasa si Pajura, precum si in zona Calea Mosilor si George Cosbuc.Au fost identificate si locurile din Capitala unde cei afectati de seism ar putea fi cazati temporar. Astfel, in cadrul simularii, 800 de persoane au fost duse pe Arena Nationala, 400 la Colegiul Iulia Hasdeu, 100 la Scoala Generala nr. 40 si 200 la Scoala Gimnaziala Titu Maiorescu, precum si in hoteluri.

Cei ramasi fara locuinta ar putea fi dusi si in judetele Giurgiu, Arges, Dambovita, Ialomita, Calarasi si Teleorman, in cladirile primariilor, unitatilor de invatamant, caminelor culturale si in sali de sport.

La Iasi, s-ar inregistra 875 de decese, 2.200 de persoane ar fi ranite, iar 750 ar ramane fara locuinte.

Aici 60 de imobile ar suferi daune (din care 45 nu ar mai putea fi locuite), s-ar inregistra avarii la un baraj, cea mai afectata zona din Iasi fiind centrul orasului.

Simularea "Seism 2016" inseamna o adevarata desfasurare de forte, chiar daca presupune ca doar doua orase din Romania sa fi fost afectate de cutremur: Bucuresti si Iasi.Structurile Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta (ISU) din toata tara au fost alertate si au trecut la planul rosu de interventie, care presupune ca intreg personalul sa se prezinte la unitate.

Efectivele ISU din judetele care nu au fost afectate de seism au plecat de asemeni spre Bucuresti si Iasi.

Au fost mobilizate si efective ale Politiei, Jandarmeriei si ale Inspectoratului General de Aviatiei al MAI.La fel ca in cazul unui cutremur real, centrul de comanda s-a aflat la Ciolpani, pentru ca acesta este proiectat sa reziste la un seism de peste 8 grade.


Fotografii: ISU

A.S.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9098 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
auditus
rank 3
De la cutremurele din 1990...
...am avut un ragaz de liniste. Atat ne mai lipsea in anii negri ai tranzitiei. Vom sti cand ne paste un cutremur extrem, dupa intetirea numarului de cutremure mari din anii ce-i preced.
Momentan, e inca liniste. Linistea dinaintea furtunii. Sper sa nu se mai repete seismicitatea de la inceputul secolului trecut - cu cele cateva zeci de cutremure cu magnitudine peste 6, urmate de marele si distructivul cutremur din 1940, de 7.5, precedat de alte cateva cutremure puternice - ca nu mai ramane nimic in picioare.
Dar poate ca e timpul sa construim o alta Romanie.
niculaeda
rank 5
@auditus 00.13
"Dar poate ca e timpul sa construim o alta Romanie"

- shi chiar crezi ca un cutremur e solutzia , asha a gandit ceashca ! perioada de dupa un astfel de cutremur(Doamne fereshte)va fi marcata de hotzie fara frau , brambureala maxima shi poate shi ceva dictatura cu foamea molimele shi toate cele aferente ! nu-i dorii romaniei asha ceva ! :o(((

"Cum ar arata Romania dupa un cutremur de peste 7 grade? Mii de morti si raniti doar in Bucuresti"
- mult mai bine , ziarishtii(aia care scapa) o sa aiba ce scrie , plus locuri moka la teatre , biblioteci , muzee, circ shi parcari gratuite(cu molozu' pe capota)! :o(((
auditus
rank 3
*succedat
(in loc de precedat)
^
^
auditus
rank 3
Anii `40...
Nicio perioada n-a fost mai neagra decat prima jumatate a secolului XX - razboaie, cutremure, seceta, foamete - de parca atunci au iesit sa nimiceasca suflarea romaneasca cei patru calareti ai apocalipsei. Si ca si cum nu ar fi fost de ajuns, cei scapati au suferit prigoana comunista in lungii ani ai perioadei bolsevismului (1948-1964).
Asta asa, ca ne place sa ne plangem de dureri inchipuite...
alex-7
rank 5
@ziare.com De ce creati panica ? Cred ca ajunge cel din 1977.
In urma cu 39 de ani, in seara zilei de 4 martie 1977 in Romania s-a produs cel mai grav cutremur din perioada postbelica. Evenimentul, avand epicentrul in regiunea seismogena Vrancea, a provocat distrugeri mari in sudul si estul tarii, cu deosebire in Bucuresti, precum si un numar mare de victime.eismul a avut loc la ora locala 21h22min, iar epicentrul sau a fost localizat in Muntii Vrancei, zona ANDREIASU DE JOS (45,77 grade latitudine Nordica, 26,76 grade longitudine Estica), adancimea focarului fiind de 93 km. Cutremurul a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter (7,4 grade pe scara bazata pe moment seismic). Miscarea seismica a fost resimtita puternic in Romania, mai violent in Oltenia si Muntenia, dar si in sudul Moldovei. De asemenea, cutremurul a fost resimtit si in tarile vecine (Serbia, Bulgaria, Ungaria) dar si in alte tari din centrul si sudul Europei, precum si in Rusia pana la nord de St. Petersburg; in Bulgaria s-au inregistrat pagube materiale si peste 100 de victime. Intensitatea maxima de IX grade pe scara Mercalli a fost consemnata in zone din sudul si estul Munteniei, in timp ce in zona epicentrala intensitatea a fost mai mica (VII, cel mult VII-VIII grade pe scara Mercalli); seismul a mai atins intensitati de VII-VIII pana la VIII grade pe scara Mercalli pe o arie destul de larga in special in Muntenia si Oltenia.
In Romania, cele mai grave urmari s-au inregistrat in partea de sud a tarii, cu deosebire in municipiul Bucuresti, unde 32 de cladiri au fost distruse: mai multe cladiri vechi construite in perioada ante-belica dar si 3 cladiri noi (blocul OD16 din cartierul Militari, blocul de pe Stefan cel Mare-Lizeanu si Centrul de calcul al Ministerului Transporturilor. In urma cutremurului au murit 1570 de oameni, iar alte peste 11000 de persoane au fost accidentate. De asemenea, numeroase obiective industriale au fost afectate sever. S-au inregistrat incendii provocate de explozii de gaze si alte surse de foc deschis.
Cutremurul a indus fenomene geomorfologice in sudul, estul si nordul Munteniei, precum si in sudul Moldovei. Acestea au constat in alunecari de teren, lichefieri, tasari, tasniri de apa; in Munzii Vrancei, cursul raului Zabala a fost partial blocat, formandu-se un mic lac de baraj natural.Cutremurul vrancean din seara zilei de 4 martie 1977 a fost urmat de mai multe replici, dintre care cea mai importanta a avut loc la ora locala 2h00min in dimineata zilei de 5 martie, avand magnitudinea 4,9 pe scara Richter si intensitatea maxima de V grade pe scara Mercalli; aceasta replica s-a produs la adancimea de 104 km.Cutremurul s-a produs la 37 de ani de la precedentul seism vrancean catastrofal, care a avut loc la 10 noiembrie 1940 (magnitudine 7,4 pe scara Richter si 7,7 pe scara bazata pe moment seismic).
aneta
rank 2
160 de medici legisti ...
Sau cam asa ceva . Nu mi-e clar de ce Arafat a spus ca trebuie 160 de medici legisti ca sa autopsieze cadavrele bucurestenilor morti ; oare la exercitiile din alte parti , de ex. Japonia , se vehiculeaza astfel de date ?
Perioada urmatoare va arata daca exercitiul a fost pregatirea de artilerie pentru ceva in stil mare , sau a fost doar ceea ce se zice.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor