Cutremur in Vrancea, resimtit si la Bucuresti (Video)

Sambata, 29 Martie 2014, ora 21:18
17006 citiri
Cutremur in Vrancea, resimtit si la Bucuresti (Video)

Un cutremur a avut loc sambata seara, la ora 21.18, in zona Vrancea.

Seismul a fost resimtit in Capitala si alte orase din tara, printre care Iasi, Bacau, Buzau, Barlad, Ploiesti, Galati, Vaslui, Braila, dar si peste Prut, la Chisinau.

Este cel mai puternic cutremur din 2014, avand o magnitudine de 4,9 grade pe scara Richter, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului, care initial l-a evaluat la 5 grade.

Epicentrul a fost localizat la 36 de km de Covasna, la 51 de km de Targu Secuiesc, 54 de km de Ramnicu Sarat, 54 de km de Valenii de Munte si 57 de km de Sacele.

Hipocentrul sesimului a fost localizat la o adancime de 135 de kilometri.

Sambata dimineata, la ora 3.55, un alt seism, cu magnitudine de 4,3 grade, s-a produs tot in zona, fiind urmat de alte trei, de 2,9 (ora 9.59), si de 3 grade la orele 14.36 si respectiv 16.29.

In 2014 s-au produs 58 de seisme in Romania. Doar de la inceputul lunii martie, au mai fost inregistrate 15 cutremure in tara noastra, care au avut loc mai ales in zona seismica Vrancea, dar si in Muntenia.

Vineri dimineata a avut loc un cutremur si in Bulgaria, la granita cu Romania, care s-a resimtit si la noi in zona de sud.

Specialistul Gheorghe Marmureanu a declarat pentru Romania TV ca nu trebuie sa ne ingrijoram, aceste cutremure fiind normale si nepericuloase. "Vrancea este periculoasa doar peste 7 grade pe Richter", a dat asigurari fostul sef al Institutului National pentru Fizica Pamantului, care nu se asteapta la un asemenea seism prea curand: "Nu se pune problema unui cutremur catastrofal peste 7 in Romania, acum. Daca a fost acum un 5, nu se pune problema unuia de 7".

"De la 5 la 7 este o diferenta de la cer la pamant. Sunt cutremure multe, vor fi si altele mai multe. Nu inseamna nimic. Aceste cutremure mici se intampla pentru ca este o descarcare de sistem. Este normal sa se intample treburile astea. Cutremurul de 5 pe Vrancea este mic, chiar foarte mic. In Vrancea nu are nicio relevanta", a subliniat Marmureanu.

The Guardian: Bucurestiul, capitala cea mai riscanta in caz de cutremur

Bucurestiul este foarte vulnerabil in fata unui cutremur devastator.

"Ce ar trebui sa se stie este ca Bucurestiul este unul din cele mai vulnerabile orase, nu stiu daca e primul din Europa, dar va avea o reala problema la urmatorul cutremur. E un lucru evident care necesita o actiune concentrata din partea autoritatilor pentru a rezolva cat mai repede aceasta problema si intr-un mod cat mai eficient", a declarat Mircea Radulian, directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului, tot la Romania TV.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#cutremur Vrancea, #seism Vrancea, #cutremur Romania Vrancea , #cutremur