Cutremur de 8,3 grade si tsunami devastator in America de Sud (Video & Galerie foto)

Joi, 17 Septembrie 2015, ora 09:14
39414 citiri
Cutremur de 8,3 grade si tsunami devastator in America de Sud (Video & Galerie foto)
Foto: Twitter/Juan Miranda

Un cutremur de 8,3 grade a zguduit statul sud-american Chile, autoritatile emitand alerte de tsunami atat in aceasta tara, cat si in Peru, Hawaii si Noua Zeelanda.

Presedintele din Chile, Michelle Bachelet, a confirmat ca mai multe persoane au fost ucise si orasele Coquimbo si Tongoy au fost puternic inundate de valurile uriase care atingeau pana la 4,5 metri.

Ambele zone au fost declarate calamitate si armata a fost trimisa pentru a preveni jafurile, informeaza The Guardian.

Distrugeri masive s-au inregistrat si in alte orase chiliene, iar un milion de oameni evacuati au asteptat ore intregi pe strazi sa treaca pericolul.

Ziare.com v-a tinut la curent, in format LIVE TEXT, cu desfasurarea evenimentelor dupa cutremurul din Chile:

9:14 - Tot mai multi oameni posteaza pe retelele sociale inregistrari video ale cutremurului, care a zgaltait cladirile din temelii.

9:05 - In Chile este putin trecut de ora 3:00 noaptea, iar un milion de oameni evacuati se afla pe strazi, de teama unor noi replici violente si producerii de tsunami.

8:46 - Jurnalistul Juan Miranda a postat noi imagini din orasul Los Vilos, puternic afectat de cutremurul cu magnitudinea de 8,3 grade pe scara Richter.

8:43 - Autoritatile chiliene au anulat alertele de tsunami pentru mai multe zone, cum ar fi Insula San Felix, arhipelagul Juan Fernandez si regiunile Los Rios, Los Lagos, Aysen si Magallanes. Acestea raman insa active pentru restul coastei.

8:10 - Presedintele Bachelet i-a rugat pe cei evacuati din zonele de coasta sa stea afara, in regiuni mai inalte, pana cand autoritatile evalueaza in totalitate situatia. Totodata, scolile vor fi inchise joi in aproape toata tara. Din fericire, nu s-au inregistrat victime in afara statului Chile.

7:55 - Jurnalistul Kim Baker Wilson a postat pe Twitter o harta a alertelor de tsunami in Noua Zeelanda, unde valuri de pana la un metru sunt asteptate sa ajunga pe coasta de est.

7:49 - O harta prezentata de US Geological Survey arata unde s-a localizat cutremurul initial (cu albastru), urmat de 15 replici. Doar trei au avut o magnitudine mai mica de 5 grade pe scara Richter, insa toate au fost de 4,9 grade.

Foto: The Guardian/US Geological Survey

7:44 - Jurnalistul Juan Miranda a publicat mai multe fotografii din orasul Los Vilos, distrus de seismul de miercuri noaptea. Los Vilos se afla pe coasta chiliana, la doar cativa kilometri de epicentrul cutremurului, care a fost localizat in mare, aproape de tarm.

7:40 - Un secretar de stat chilian de la Interne a confirmat ca cinci oameni au fost ucisi si un milion de persoane au fost evacuate pe teritoriul acestei tari.

7:35 - Seismul, a carui magnitudine a fost evaluata la 8,3 de Institutul american de Geologie (USGS), a afectat centrul si nordul tarii inclusiv capitala Santiago, cu peste 5 milioane de locuitori. Cutremurul a fost urmat de numeroase replici si a fost resimtit pana la Buenos Aires, in Argentina, la 1.400 de kilometri departare.

Foto: US National Tsunami Warning Centre

Cladirile din Chile, construite sa reziste la cutremure puternice

Chile este una dintre tarile cele mai predispuse la cutremure, asa incat cladirile sunt construite in asa fel incat sa reziste la seisme de 9 grade magnitudine. In plus, tara a instituit un sistem de avertizare de tsunami, activat pentru prima data acum. Cutremurul de miercuri noaptea a fost cel mai puternic inregistrat din februarie 2010, cand un seism puternic a ucis peste 500 de oameni.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#cutremur tsunami Chile, #cutremur morti Chile, #cutremur Chile , #cutremur