Cutremur devastator in Vrancea, prevazut de ucrainieni

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 13:22
14754 citiri
Cutremur devastator in Vrancea, prevazut de ucrainieni
Foto: ziare.com

Institutul de Geofizica S.I. Subbotin de pe langa Academia de Stiinte a Ucrainei prognozeaza ca mai multe cutremure de pamant vor zdruncina in timpul apropiat teritoriul ucrainean, a relatat la inceputul acestei saptamani postul de televiziune ucrainean 24 kanal, citat marti si miercuri de ziarul Segodnia si portalul LigaBiznesForm.

Principala amenintare vine din regiunea seismica activa numita "zona Vrancea", masiv muntos relativ apropiat de teritoriul Ucrainei, care genereaza periodic miscari puternice ale scoartei terestre la mare adancime - au specificat canalele media citate. Cutremure de acest gen au avut loc in 1940, 1977, 1986 si 1990. Acestea au fost resimtite si in Ucraina si chiar si in Rusia, in particular la Moscova si Sankt-Petersburg, scrie Segodnia.

"De mult timp nu au fost astfel de cutremure, iar ciclul lor de repetitie se apropie de final, de aceea putem sa ne asteptam, in principiu, ca astfel de cutremure se vor resimti si pe teritoriul nostru.

Seismele din 'zona Vrancea' comporta un pericol major pentru cladirile foarte inalte din cauza vibratiilor de inalta frecventa", a declarat la 24 kanal directorul adjunct al Institutului de Geofizica S.I.Subbotin, Aleksandr Kendzer.

In general, cutremurele sunt extrem de periculoase pentru obiective cum ar fi digurile si podurile, ce risca sa fie distruse, scrie Segodnia.

Potrivit ziarului citat, in genere, oamenii de stiinta prevad ca Ucraina va fi zdruncinata in limita a 7 grade pe scara Richter si numai locuitorii Crimeii ar trebui sa-si faca mai multe griji, pentru ca este posibil ca seismul sa aiba in peninsula o magnitudine de 9 grade pe scara Richter.

Marmureanu ii contrazice pe ucrainieni: Nu se pune problema unui cutremur devastator

Directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, prof. dr. Gheorghe Marmureanu, a dezmintit aceste informatii.

"Cei de acolo vor sa faca, rapid, bani (...). Ma surprind afirmatiile lor, mai ales ca m-am intalnit cu ei acum doua saptamani si nici macar nu am discutat despre acest subiect", a spus Marmureanu, arata Adevarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cutremur zona Vrancea , #cutremur