Cutremur in Noua Zeelanda: sanse minime de supravietuire pentru sutele de disparuti

Joi, 24 Februarie 2011, ora 15:56
1999 citiri
Cutremur in Noua Zeelanda: sanse minime de supravietuire pentru sutele de disparuti
Foto: frugal-cafe.com

Autoritatile din Noua Zeelanda au evacuat, joi, mai multe cladiri din orasul Christchurch, puternic afectat de cutremurul de luni, in urma caruia au murit zeci de persoane.

Locuitorii suburbiei Redcliffs au avut doar zece minute la dispozitie pentru a-si parasi casele, dupa ce o cladire afectata de cutremur s-a prabusit in timpul operatiunilor de salvare, relateaza AFP.

De asemenea, autoritatile au fost coplesite de dezastrul lasat in urma cutremurului si au fost nevoite sa opreasca eforturile de salvare in unele zone in care sansele ca sa fi supravietuit cineva sunt foarte mici.

Cel mai recent bilant oficial al victimelor cutremurului indica 98 de morti si 226 de disparuti, insa premierul John Key a declarat, joi, ca se asteapta ca numarul celor care au murit in urma cutremurului sa creasca la 200. Oficialii s-au declarat pesimisti in legatura cu sansele de supravietuire ale sutelor de oameni prinsi sub moloz.

Trei romani disparuti in urma cutremurului din Noua Zeelanda

"Doar un miracol i-ar mai putea salva, la doua zile dupa tragedie", a declarat primarul din Christchurch, Bob Parker, citat de Reuters.

De asemenea, premierul John Key a confirmat, joi, ca nu exista niciun supravietuitor sub ruinele cladirii CTV, in care se afla si romanca Lia Harca.

Cu toate acestea, o japoneza de 19 ani a fost scoasa de sub daramaturile cladirii. Fata a supravietuit mai multe ore sub moloz, anunta ziarul japonez Mainichi, citat de AFP.

Retelele de socializare, in sprijinul victimelor

Si retelele sociale precum Twitter ori Facebook s-au umplut de mesaje in care mii de persoane isi arata sprijinul pentru persoanele afectate de cutremur. Pe Facebook a fost creata o pagina speciala, prin intermediul careia persoanele care au ramas fara locuinte in urma cutremurului pot primi adapost gratuit.

Pe Twitter, rude si prieteni ale celor disparuti isi striga disperarea si se roaga ca persoanele dragi sa fie in viata.

Tot pe contul oficial de Twitter al Politiei din Noua Zeelanda, a aparut, joi dimineata, o scurta lista cu persoanele care au murit in urma seismului. Pe lista oficiala se afla si doi bebelusi, Jayden Harris, de noua luni, respectiv Baxter Gowlan, de cinci luni. Si Joseph Tehau Pohio, de 40 de ani, si Jamie Robert McDowell Gilber, in varsta de 22 de ani, au murit in urma seismului.

Si Google a lansat o aplicatie prin care cei care cauta ori au gasit raniti isi pot inregistra cererea si, pana acum, s-au strans peste 10.000 de cereri. De asemenea, pentru a eficientiza operatiunile de salvare, pe Internet circula o lista neoficiala cu persoanele disparute.

Doi romani, despre care se vehicula ca au disparut printre ruinele din Christchurch, au fost gasiti, in viata, joi dupa-amiaza.

Pe Person Finder Christchurch Earthquake 2011, serviciu lansat de Google la cateva ore dupa seism pentru a-i ajuta pe oameni sa-si gaseasca rudele si prietenii, aparea, joi dimineata, urmatorul mesaj: "O cunosc pe aceasta persoana si pe familia lui si toti sunt bine, sunt la masa impreuna, nu va nelinistiti, totul a fost o neintelegere", referindu-se la Radu Zimcea, unul dintre romanii declarati disparuti.

La cateva ore, chiar Radu Zimcea a postat un mesaj, prin care-si asigura prietenii si familia ca este in regula.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#victime cutremur noua zeelanda, #cutremur noua zeelanda morti , #cutremur