Cutremur Japonia: Explozie la centrala nucleara de la Fukushima (Video)

Sambata, 12 Martie 2011, ora 10:16
9042 citiri
Cutremur Japonia: Explozie la centrala nucleara de la Fukushima (Video)
Foto: Reuters

O explozie s-a auzit sambata la centrala nucleara de la Fukushima 1, din nord-estul Japoniei, nori de fum alb ridicandu-se in zona.

Cesiu radioactiv a fost detectat in apropiere de centrala, un oficial din comisia pentru securitate atomica afirmand ca prezenta acestei substante in aer sugereaza topirea unei bare de combustibil.

Patru angajati au fost raniti in urma incidentului, iar o parte din peretii exteriori ai centralei s-au prabusit, informeaza Sky News.

Cutremur Japonia: pericolul nuclear creste - LIVE

Premierul nipon, care a inspectat zona dezastrului din elicopter, a cerut evacuarea localitatilor pe o raza de 10 km departare de centrala Fukushima 1 si pe o raza de 3 km de Fukushima 2.

Guvernul a convocat sambata o reuniune de urgenta pentru a discuta situatia la cele doua centrale nucleare. Autoritatile internationau sa elibereze vapori radioactivi in aer, pentru a reduce presiune in reactoare si a evita un dezastru.

Masuratorile din interiorul Fukushima I arata ca nivelul de radiatii este de 1.000 de ori mai mare decat normal, relateaza Kyodo.

Autoritatile se tem ca este posibil ca radiatii sa se fi scurs din centrala din cauza presiunii mari acumulate in reactorul supraincalzit. Cutremurul de vineri a afectat alimentarea cu energie si sistemele de racire ale reactorului. Un punct de observare de langa poarta centralei a inregistrat un nivel de radiatii de opt ori mai mare decat normal.

Nici sistemul de racire pentru trei reactoare ale centralei Fukushima II nu opereaza, potrivit Kyodo.

Autoritatile japoneze au anuntat anterior Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) ca au decretat o situatie de urgenta nucleara la Fukushima I si stare de alerta la Fukushima II.

Citand rapoartele oficiale japoneze, AIEA a declarat ca seismul a intrerupt alimentarea cu curent electric la Fukushima I. In plus, generatoarele de urgenta care trebuiau sa alimenteze sistemul de racire au fost deconectate din cauza tsunamiului.

Fukushima I, care apartine Tokyo Electric Power Co, are trei reactoare. Barele lor de combustibil au nevoie de racire continua pentru a evita o topire.

Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat ca aviatia miliata americana din Japonia a dus la centrala lichid de racire.

Posibila fuziune nucleara

Agentia nipona pentru siguranta nucleara si industriala (NISA) a estimat sambata ca o fuziune nucleara "ar putea fi in curs" in reactorul numarul 1 al centralei nucleare de la Fukushima.

Ryohei Shiomi, un oficial din cadrul NISA, a declarat ca se fac verificari pentru a se constata daca a avut loc o astfel de fuziune. Shiomi a spus ca, chiar daca a existat o fuziune, aceasta nu va afecta oamenii pe o raza de 10 km. Cei mai multi dintre cei 51.000 de locuitori de pe aceasta raza au fost evacuati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#explozie centrala nucleara, #explozie Fukushima, #radiatii centrala Fukushima , #cutremur