Ziare.com

Cutremur Japonia: Trei romani sunt intr-un adapost, in siguranta - MAE

Sambata, 12 Martie 2011, ora 14:50

   

Cutremur Japonia: Trei romani sunt intr-un adapost, in siguranta - MAE
Ministerul roman de Externe anunta ca a reactivat celula de criza care a fost operationala si pentru situatiile extreme din ultimele saptamani, autoritatile de la Bucuresti precizand ca pana sambata la ora 12.00 nu exista informatii ca romani ar fi intre victimele cutremurului din Japonia.

Cu toate acestea trei cetatenti romani se afla intr-un adapost din localitatea Sendai, acestia fiind in siguranta, anunta MAE intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Ambasada Romaniei din Japonia a contactat Centrul de Urgenta din localitatea Sendai, care a comunicat ca trei cetateni romani se afla in adapostul din localitate si ca acestia sunt in siguranta. Reprezentantii misiunii diplomatice continua verificarile si strangerea de informatii privind situatia cetatenilor romani din zonele afectate", se precizeaza in document.

In tot acest timp ambasada Romaniei la Tokyo continua sa fie in legatura permanenta cu autoritatile locale si guvernamentale. Pana in acest moment autoritatile nipone nu au semnalat Ambasadei Romaniei prezenta unor cetateni romani printre victimele cutremurului, situatia fiind permanent monitorizata.

Ambasada Romaniei in Japonia este in masura sa preia solicitari de informatii si sa le transmita autoritatilor locale pentru a fi verificate, mai precizeaza MAE.

Ministerul de Externe recomanda cetatenilor romani care solicita informatii sa transmita toate datele lor de identificare, cat si detalii cat mai exacte despre persoanele cautate (adresa, e-mail, numere de telefon disponibile etc.)

MAE face un apel ca solicitarile sa fie transmise prin Internet la adresele de e-mail: consular@ambrom.jp; office@ambrom.jp.

Recenta experienta libiana si cea prezenta nipona demonstreaza importanta, de multe ori vitala, a contactarii de catre cetatenii romani a ambasadelor Romaniei in tarile in care se deplaseaza sau unde sunt rezidenti, precizeaza Institutia.

Cetatenii romani sau familiile acestora pot contacta Ambasada Romaniei la numarul de telefon 0081.334.79.03.11, cat si Departamentul Consular din cadrul MAE, la numarul de telefon 0040.021.319.21.37 sau la adresa de e-mail: drco@mae.ro.

Orice informatii certe, verificate si confirmate oficial de catre autoritatile nipone privind cetatenii romani din Japonia vor fi transmise de MAE familiilor celor
in drept.

Conform datelor oficiale, la ora locala 9 a.m., se inregistrau 236 de morti in 9 prefecturi si 725 de disparuti in 6 prefecturi. Au fost evacuate 210.000 de persoane
din zonele de coasta si 37.000 de persoane din apropierea centralelor nucleare din Fukushima. Sute de persoane sunt izolate, iar Fortele de autoaparare japoneze (SDFJ) desfasoara operatiuni de salvare, elicopterele lor fiind singura cale de comunicare cu sinistratii.

Au fost oprite 4 centrale atomo-electrice, iar autoritatile japoneze lanseaza apeluri pentru populatia din intregul arhipelag sa economiseasca energie electrica
pe cat posibil.

La ora 9.30, ora locala, secretarul general al Guvernului nipon, a prezentat situatia operatiunilor de salvare si a facut un apel la calm, afirmand ca situatia
de la centralele Fukushima este dificila, dar sub control. Premierul Naoto Kan a survolat prefecturile Iwate, Miyagi si Fukushima.

C.N.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1249 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un punct de vedere

Vrei sa stii mai mult despre cutremur? Intelegi mai mult?
Urmareste linkul
http://brasovean2008.blogspot.com/2011/03/haarp-asteptand-pe-youtube-marele.html

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor