Cutremure in Indonezia de peste 8 grade: Panica multa, pagube putine (Video)

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 18:27
16783 citiri
Cutremure in Indonezia de peste 8 grade: Panica multa, pagube putine (Video)

Doua cutremure cu magnitudine de 8,6 si, respectiv, 8,2, au lovit, miercuri, coasta vestica a insulei Sumatra.

Presedintele indonezian a anuntat ca nu s-au inregistrat pierderi de vieti umane sau pagube materiale in urma primului seism si nu se asteapta la valuri foarte puternice, in pofida alertelor de tsunami emise pentru 28 de tari din Oceanul Indian.

Situatia s-a calmat, alertele de tsunami fiind ridicate rand pe rand si nefiind valuri mai mari de un metru. Nu au fost inregistrate victime pana in prezent.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, situatia din Indonezia in urma celor doua cutremure:

- Agentia indoneziana pentru dezastre a anuntat ca insula Sumatra a fost atinsa de valuri de un metru. Regiunea vestica ar mai putea fi afectata de replici mai mici ale cutremurului, insa cel mai serios impact l-a suferit insula Simeulue. Deocamdata nu s-a facut o estimare a pagubelor, insa agentia a ridicat alerta de tsunami in regiunea Aceh.

- Agentia indoneziana pentru dezastre anunta ca cel mai serios impact il va suferi insula Simeulue, in sudul Sumatrei.

Foto: sg.news.yahoo.com

- Centrul american de avertizare pentru tsunami a anulat avertizarea de tsunami pentru toate zonele din Oceanul Pacific.

- Agentia indoneziana pentru dezastre sustine ca valuri de un metru au fost detectate in insula Nias, aflata la sud de Sumatra.

- Tanzania si Kenya au emis alerte de tsunami de-a lungul coastei Oceanului Indian.

Foto: brisbanetimes.com.au

- Persoane au fost evacuate si in Thailanda, tara in care s-a resimtit puternic seismul.

- Cateva mii de persoane au fost evacuate si duse in zonele inalte din insulele indoneziene Andaman si Nicobar, unde ar putea ajunge valuri inalte de 3,9 metri. Valuri mai mici, de un metru si jumatate, au ajuns deja la Campbell Bay, pe insula Nicobar.

Foto: leaderpost.com

- Agentia indoneziana de geofizica a anuntat ca a detectat o crestere a nivelului apei in nordul si vestul provinciei Aceh de pana la 0,8 metri.

- Agentia indoneziana de geofizica a prelungit cu doua ore avertismentul de tsunami, dupa producerea replicii de magnitudine 8,2.

- Un martor a povestit pentru Reuters ca apa s-a retras cu zece metri la insula Simeulue, din apropierea epicentrului.

- O replica cu o magnitudine de 8,2 s-a produs in aceeasi regiune, zguduind provincia indoneziana Aceh.

- Agentia pentru dezastre din Indonezia a anuntat ca trimite o echipa de interventie in Aceh, unde s-a simtit si o replica de 6,5 grade pe scara Richter.

- In regiune, furnizarea de electricitate a fost intrerupta si oamenii s-au adunat in zonele inalte, avertizati de sirene ca e risc de tsunami.

"Electricitatea a picat, sunt ambuteiaje in drumul spre zonele inalte. Se aud peste tot sirene si din moschei rasuna pasaje din Coran", a povestit purtatorul de cuvant al agentiei. Deocamdata nu se pot estima pagubele cutremurului, din cauza ca au fost intrerupte comunicatiile in intreaga regiune.

- India a emis o alerta de tsunami pentru coasta sa estica, dupa ce cutremurul a zgaltait orasele mari, creand panica printre oamenii care au iesit in fuga pe strazi.

Centrul indian pentru avertizare a anuntat ca asteapta valuri de sase metri inaltime de-a lungul coastei estice, lovita puternic si de tsunami-ul din 2004. In insulele Andaman si Nicobar se asteapta valuri mai mici.

- Institutul indonezian de geofizica a emis un avertisment de tsunami pentru 28 de tari din zona Oceanului Indian. La cateva zeci de minute de la producerea seismului, oficialii anuntau ca un val de doar 17 centimetri se indreapta spre Aceh.

- Premierul britanic David Cameron se afla in vizita oficiala in Indonezia, dar agentiile de presa nu au relatat inca daca acesta a fost afectat sau nu de cutremur.

- Seismul s-a simtit pana la Singapore, in Thailanda si India, in unele locuri fiind resimtit timp de un minut.

- Potrivit USGS, seismul a avut loc la o adancime de 33 de kilometri.

- Cutremurul, pe care seismologii l-au evaluat initial ca avand o magnitudine de 8,9, apoi de 8,7, s-a produs la o distanta de 495 de kilometri de Banda Aceh, insula Sumatra, Indonezia, si 1.027 de kilometri de Kuala Lumpur, Malaezia.

In decembrie 2004, un cutremur de 9,1, urmat de un tsunami din Oceanul Indian, a provocat moartea a peste 230.000 de persoane, mare parte dintre victime provenind din regiunea Aceh.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#cutremur Indonezia avertisment tsunami, #cutremur indonezia, #seism puternic Sumatra, #cutremur Sumatra , #cutremur