Cutremurul din Italia a pus la pamant cladiri istorice si monumente spectaculoase

Joi, 25 August 2016, ora 10:40
5209 citiri
Cutremurul din Italia a pus la pamant cladiri istorice si monumente spectaculoase
Foto: Arhiva Hepta.ro

Specialistii din lumea culturala se tem ca numeroase cladiri istorice din Italia au fost distruse sau afectate in urma cutremurului devastator de miercuri dimineata, care s-a produs intr-o regiune unde aproape fiecare varf de deal si fiecare sat gazduiesc monumente si biserici foarte vechi si frumoase.

Olandezul David Rijser, expert in cultura regiunii Abruzzo, sustine ca seismul a produs pagube la numeroasele biserici, monumente funerare si muzee din zona centrala a Italiei, scrie The Guardian.

De ce a fost cutremurul din Italia atat de distructiv

"A fost o adevarata drama, s-au pierdut foarte multe", a declarat el pentru postul public de radio din Olanda.

Cele mai mari distrugeri au fost in Amatrice, votat anul trecut unul dintre cele mai frumoase orase ale Italiei si recunoscut pentru cele 100 de biserici ale sale, pline cu

fresce, mozaicuri si sculpturi.

Jumatate din fatada bisericii Sant'Agostino din secolul XV s-a daramat. Curtea unuia dintre palatele renascentiste ale orasului s-a transformat in morga temporara.

Nici turnul cu ceas al orasului, care dateaza din secolul XVI, nu a scapat. Acul s-a oprit la ora 3:36, momentul in care s-a produs cutremurului. "Jumatate din oras nu mai exista", a spus deznadajduit primarul din Amatrice, Sergio Piorizzi.

Preot roman: Orasul Amatrice este o ruina. O romanca e cautata sub daramaturi

In Pescara del Tronto, turnul cu ceas a ramas in picioare. Este cea mai inalta constructie din oras, printre casele daramate.

Se pare ca multe cladiri istorice au fost distruse sau afectate si in Nursia, locul nasterii Sfantului Benedict. Biserica din secolul XII, despre care se spune ca a fost construita pe fundatia casei sale, a suferit pagube.

Totusi, spectaculoasa Biserica a Sfantului Francis din orasul Assisi, grav afectat la cutremurului din 1997, a scapat cu bine de data aceasta.

Ministerul Culturii de la Roma a aratat ca, desi prioritatea este ajutarea victimelor si cautarea supravietuitorilor printre daramaturi, joi va avea loc o intalnire in care se vor estima pagubele culturale.

Bilantul creste la 247 de morti, dupa o noapte plina de drama si emotie (Foto&video)

Cel mai nou bilant al seismului, anuntat de autoritati joi dimineata, arata ca 247 de oameni au murit, iar peste 360 au fost raniti. Printre cei morti se afla si doi romani, in timp ce opt conationali inca sunt dati disparuti.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#monumente istorice distruse cutremur, #pagube culturale Italia , #cutremur