Cutremurul din Japonia, prezis de Moscova?

Vineri, 11 Martie 2011, ora 15:56
16292 citiri
Cutremurul din Japonia, prezis de Moscova?
Foto: Arhiva

Cutremurul devastator din Japonia, de vineri dimineata, pare sa fi fost prevazut intr-un raport al cercetatorilor din Rusia, comandat de premierul Vladimir Putin, publicat chiar la mijlocul saptamanii, inaintea producerii seismului.

Un raport intocmit de catre Institutul de Fizica a Pamantului din Moscova si publicat miercuri, la cererea premierului Putin, avertiza asupra iminentei unor cutremure de proportii in viitorul apropiat, informeaza portalul rustyjames.canalblog.com.

Raportul atragea atentia asupra perspectivei unor mega-seisme, cu risc major in Statele Unite, Mexic, America Centrala si pe coasta vestica a Americii de Sud.

Acelasi raport pune in garda asupra faptului ca sunt de asteptat si alte seisme de proportii catastrofale in Asia si insulele invecinate, inclusiv Japonia, unde ar fi iminent un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter.

Ken Ring, omul care a prezis catastrofa din Noua Zeelanda

Nimeni nu poate aprecia daca recentul eveniment din Japonia confirma la un nivel amplificat prezicerea din raport, daca este o simpla coincidenta, sau daca nu cumva raportul chiar mizeaza pe asemenea coincidente, dat fiind ca se refera la zone extraordinar de vaste, toate cu risc seismic ridicat (intreg estul Asiei, peste jumatate din America de Nord, toata America Centrala si o parte din cea de Sud).

Raportul specifica faptul ca se bazeaza pe semnale electromagnetice detectate in ionosfera terestra, indeosebi deasupra regiunilor specificate.

In analiza prezentata, cercetatorii rusi se refera si la matematicianul neozeelandez Ken Ring, care este deja cunoscut publicului pentru faptul ca prevazuse recentul cutremur din Noua Zeelanda, cu o saptamana inainte de producerea acestuia.

In mod ciudat, atunci, publicarea acestei stiri pe un portal de Internet a trecut neobservata sau nu a fost luata prea in serios.

Ken Ring prezice din nou

De data aceasta, Ken Ring a facut din nou cunoscut ca, pana la 20 martie, se asteapta la un cutremur de proportii in zonele din estul Asiei.

Raportul mai face referire si la eruptiile solare observate in ultima vreme, al caror efect asupra stabilitattii solului Terrei s-ar putea resimti chiar imediat, nu mai tarziu decat in cursul zilelor de 10 si 11 martie 2011.

De altfel, urmare acestei situatii, centrul de cercetari Hermanus Space Weather Warning Centre (SWWC) din SUA a emis deja o avertizare formala pentru zona Americii de Sud.

Cercetatorii sunt precauti

Cu un anumit spirit de precautie, raportul atrage atentia, in final, ca "pana in prezent, nicio metoda stiintifica de prezicere a cutremurelor nu este unanim recunoscuta. Totusi, trebuie sa observam faptul ca prezicerile sunt prea numeroase ca sa fie total ignorate sau puse pe seama coincidentelor. Mai curand, ar trebui sa fim atenti asupra riscului unor catastrofe seismice, care nu pot fi ignorate, cunoscand consecintele la care este expusa populatia locala".

Exploziile solare si cutremurele terestre

Pe de alta parte, asupra legaturii dintre exploziile solare si fenomenele seismice de pe Pamant se pronunta tot mai multi specialisti. Cunoscutul geolog american Jim Berkland a prezis, si el, dar tot cu precautii, cutremurul care a avut loc in Noua Zeelanda; studiul lui a avut la baza aceste fenomene.

Recentele explozii solare - care de altfel sunt inca in curs de desfasurare - se pot pune usor in legatura si cu fenomenul seismic din Japonia, asupra caruia pare sa fi actionat explozia produsa chiar zilele trecute pe pata solara cunoscuta cu indicativul "1166".

Deocamdata, predictibilitatea fenomenelor seismice nu este confirmata de nicio institutie academica, dar nici infirmata. Ea ramane la nivelul tatonarilor si al simplelor observatii. Pana sa devina realitate certa, omenirea mai este inca expusa sacrificiilor - inclusiv celor umane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cutremur Japonia, #seism Japonia, #bilant Japonia, #prezicere cutremur , #cutremur