De ce suntem incapabili sa prezicem un cutremur?

Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 18:05
5858 citiri
De ce suntem incapabili sa prezicem un cutremur?
Foto: Pixabay

Japonia si Ecuador au fost lovite, in ultimele zile, de cutremure devastatoare, care au luat sute de vieti si au provocat pagube semnificative. Iar oamenii de stiinta, in ciuda avansului tehnologic imens din ultimii ani, nu au avut niciun cuvant de spus. Nici sa previna, nici sa prezica. Unde gresim?

The Telegraph arata ca autorul cartii "Earth-Shattering Events" (Evenimentele care au cutremurat lumea - n.red.), Andrew Robinson, are o ipoteza.

Bilant dramatic al cutremurelor din Japonia: 41 de morti, 1.500 de raniti. Cifrele cresc de la o ora la alta UPDATE

Cutremur in Ecuador, cel mai puternic din ultimii 40 de ani: 77 de morti si 600 de raniti UPDATE

El aminteste ca, in ciuda avansului tehnologic, oamenii de stiinta inca nu pot prezice cutremurele in timp util, iar omenirea are prostul obicei de a ridica orase in zonele cu un risc seismic foarte mare.

"Tot ceea ce tine de prezicerea cutremurelor e un domeniu deschis larg speculatiilor", mentioneaza Robinson in cartea sa, astfel ca autorul pune la acelasi nivel capacitatea specialistilor de a anticipa producerea unui seism cu cea a unei persoane fara studii in domeniu.

Ba mai mult, el ironizeaza cumva situatia si sustine ca pana si un iepure e mai bun ca noi la acest lucru, amintind de o creatura precoce care a prezis cutremurul din Sparta din anul 464 inaintea erei noastre, evocata in scrierile istoricului grec Plutarh.

Intr-adevar, performanta maxima in acest domeniu este de doar cateva minute, in baza actualelor programe de cercetare. Timpul este insuficient pentru a se avertiza si a se pune la adapost intreaga populatie, dar macar este util pentru protejarea unor instalatii periculoase, acolo unde e cazul.

Predictia cutremurelor, o stiinta inexacta

Nu invatam din trecut

Robinson mai atrage atentia ca omenirea a ridicat mai mult de jumatate dintre orasele din intreaga lume in zone cu risc seismic ridicat. In plus, avem tendinta ca, dupa un dezastru, sa le reconstruim in acelasi loc, fara a le face mai rezistente, din nou si din nou.

De asemenea, el a amintit si de unele dintre cele mai grave evenimente de acest gen: 750.000 de chinezi au murit in cutremurul din 1976, 170.000 in cel din Banda Aceh, Indonezia, in 2004, 140.000 in Japonia in 1923 si 40.000 in Lisabona, Portugalia, in 1755.

Autorul a relatat povesti ingrozitoare despre oameni care au fiert la propriu in canale sau despre valul urias care a lovit un tren si a curmat viata a 1.500 de persoane intr-o clipita.

Cineva profita

Robinson mai face o remarca interesanta legata de ce se intampla dupa un cutremur devastator, avand in vedere ca aproape intodeauna cineva profita de un astfel de eveniment.

El face o scurta incursiune in istorie si aminteste de cateva situatii relevante, cum ar fi faptul ca seismul care a lovit orasul Caracas in 1812 l-a ajutat pe Simon Bolivar sa scape America de Sud de dominatia spaniolilor. De asemenea, autorul a amintit si de cutremurul din 1923 din Tokio, care a ajutat la luarea deciziei legate de inarmarea si pregatirea unei armate a Japoniei, pregatind astfel rolul pe care aceasta tara il va avea in Al Doilea Razboi Mondial.

De asemenea, Narendra Modi a ajuns la putere in India in contextul calamitatii din 2011.

Insa, el atrage atentia ca este evident ca lumea nu a tras toate invatamintele de pe urma cutremurului si tsunami-ului care au lovit Japonia in 2011 si nu a actionat in asa fel incat sa se fereasca de consecintele miscarilor tectonice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#cutremur prezicere, #explicatii cutremur prezicere, #explicatii cutremure, #efecte cutremure , #cutremur
Comentarii
Poza cbucur
cbucur
rank 5
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
de buni ce suntem la datu cu parerea despre cistigatorul la capitala