Doua cutremure au lovit Japonia: Cel putin noua oameni au murit si peste 800 au fost raniti

Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 09:09
2600 citiri
Doua cutremure au lovit Japonia: Cel putin noua oameni au murit si peste 800 au fost raniti
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Cel putin noua persoane au murit, iar alte peste 800 au fost ranite dupa ce un cutremur a afectat sudul Japoniei joi, provocand daramarea a 19 case.

Cel putin noua oameni, cu varste cuprinse intre 29 si 94 de ani, si-au pierdut viata in orasul Mashiki, din apropiere de orasul Kumamoto, pe insula Kyushu, unde unda de soc s-a resimtit cel mai tare. Majoritatea victimelor sunt, insa, persoane in varsta, au anuntat autoritatile, relateaza News.ro, citand Associated Press.

De altfel, mii de locuitori ai localitatii si-au petrecut noaptea de joi spre vineri in spatiu deschis, in afara localitatii, de teama replicilor.

Doua cutremure de 6,4 grade in Japonia: Mai multe case prabusite

Alti 44.000 de oameni au preferat sa stea in adaposturi puse la dispozitie de autoritati.

Potrivit autoritatilor, mai multe persoane ar putea fi prinse in continuare sub daramaturi.

Aproximativ 16.000 de case nu au curent electric, iar 38.000 nu au gaz, au anuntat furnizorii de utilitati. De asemenea, circulatia mai multor trenuri a fost suspendata ca masura de precautie.

Guvernul a trimis 1.600 de militari in zona pentru a ajuta la operatiunile de salvare, dar replicile dese le ingreuneaza activitatea.

"S-a auzit o bubuitura, iar intreaga casa s-a miscat in lateral", a spus Takahiko Morita, locuitor al orasului Mashiki, unde a fost localizat epicentrul seismului. "Mobila si corpurile de biblioteca au cazut, cartile s-au imprastiat pe jos", a adaugat el.

Potrivit lui Morita, curentul electric nu a fost intrerupt in zona, dar furnizarea apei a fost sistata.

Keisukei Urata, angajat al administratiei locale din orasul Uki, a spus ca se indrepta spre casa cand s-a produs seismul, la ora locala 21.26 (15.26 ora Romaniei).

El a precizat ca a vazut mai multe ziduri prabusite.

De asemenea, o parte din plafonul Primariei din Uki a cazut, mai multe geamuri s-au spart, iar cateva dulapuri s-au rasturnat.

Kasumi Nakamura, din satul Nishihara, aflat in apropiere de epicentru, a povestit ca seismul a inceput usor, dupa care a devenit violent si a durat circa 30 de secunde. "Documente, dosare, vaze, totul a cazut", a explicat el.

Niciuna dintre instalatiile nucleare din tara nu a fost afectata.

Cutremurul a fost urmat de circa 120 de replici, dintre care cea mai puternica a avut magnitudinea 5,7 si s-a produs dupa circa 40 de minute, potrivit Agentiei japoneze de Meteorologie.

Institutul american de Geofizica, USGS, a estimat ca seismul a avut o magnitudine de moment de 6,2 si s-a produs la o adancime de 23 de kilometri.

Japonia este afectata adesea de seisme, dar normele dure de constructie fac ca acestea sa fie soldate rareori cu victime.

Insa autoritatile au subliniat ca unda de soc de joi s-a propagat in unele zone cu o putere similara seismului de magnitudinea 9 care a lovit tara in 2011 si care a provocat un tsunami de mari dimensiuni. Ambele catastrofe s-au soldat cu peste 18.000 de morti.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#victime cutremur Japonia, #raniti cladiri prabusite Japonia , #cutremur