Rezultatele exercitiului Seism 2018: La un cutremur de 7,5 grade, peste 3.000 de bucuresteni ar muri si alti 45.000 ar fi raniti, disparuti sau sinistrati

Duminica, 14 Octombrie 2018, ora 21:50

   

Rezultatele exercitiului Seism 2018: La un cutremur de 7,5 grade, peste 3.000 de bucuresteni ar muri si alti 45.000 ar fi raniti, disparuti sau sinistrati
V-ati intrebat ce s-ar intampla daca Bucurestiul ar fi lovit de un cutremur mare? Autoritatile au facut un exercitiu pentru a vedea cum se descurca in cazul unei asemenea calamitati, duminica fiind a doua zi a acestei simulari.

Exercitiul Seism 2018 isi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare si raspuns, la nivel local, regional si national, in cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

Potrivit scenariului, sambata dimineata, la ora 08.37, in zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismica avand ca axa de deplasare Bucuresti - Alexandria - Sofia si Iasi - Chisinau.

Potrivit MAI, pana duminica seara, conform scenariului exercitiului Seism 2018, s-au inregistrat peste 3.000 de persoane decedate, peste 5.000 de persoane ranite, aproximativ 40.000 de persoane fara adapost, 35.000 fara electricitate si 45.000 fara apa potabila. De asemenea, au fost afectate peste 3.900 de cladiri (380 distruse total, 1.400 distruse partial, iar 2.200 sunt improprii pentru locuit) . In plus, cinci spitale din Bucuresti au fost distruse de cutremur, 22 de spitale au fost distruse partial, iar opt au fost avariate, insa au ramas functionale.

De asemenea, la ora 14.00, in scenariul exercitiului a fost introdusa o replica a cutremurului, avand magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, care a afectat, cu precadere, municipiul Bucuresti.Ca urmare, echipele de interventie au derulat, pe parcursul intregii zile, activitati precum: recunoasterea si evaluarea situatiei in teren, inclusiv cu sprijin aerian din partea Inspectoratului General de Aviatie al MAI, solicitarea de suplimentare a fortelor din Bucuresti cu echipe de cautare-salvare (inclusiv alpinisti de interventie) din judetele Vrancea, Brasov, Constanta, Calarasi, Buzau si Arges, operationalizarea taberelor de sinistrati de la Afumati si din Voluntari care au, in total, o capacitate 600 de persoane (300/tabara), instalarea taberei de sinistrati de pe Arena Nationala, formata din module provenite din judetele Timis, Hunedoara, Cluj si Mures, solicitare de suplimentare a personalului medical, 8 medici de la Timisoara ajungand, in aceasta seara, in Bucuresti, cu o aeronava, si montarea a doua posturi medicale avansate, provenite de la Tulcea si Cluj, la Spitalul Universitar din Bucuresti (dupa replica, un numar foarte mare de persoane s-a prezentat, intr-un timp scurt, la aceasta unitate medicala, fapt care a impus o asemenea abordare, pentru gestionarea corespunzatoare a situatiei).

MAI afirma ca, in derularea activitatilor din scenariul Seism 2018, un rol deosebit de important l-au avut ONG-urile care au oferit sprijin victimelor afectate de cutremur. Crucea Rosie Romana, Radioamatori Voluntari in Situatii de Urgenta, Asociatia Asistentilor Sociali, Clubul Cainilor Utilitari, Serviciul de Ajutor Maltez in Romania si Rescue 4x4 s-au implicat in acordarea de suport in cadrul interventiilor, cu toate resursele disponibile.

De asemenea, pe parcursul acestui exercitiu, asistenti sociali din UPU Floreasca, Targu Mures si Spitalul "Bagdasar Arseni", precum si asistentii sociali voluntari ASproAS au oferit sprijin prin identificarea nevoilor victimelor pentru contactarea apartinatorilor si consilierea lor, prin implicare in recuperarea copiilor pierduti in dezastru, prin consilierea si ghidarea pentru situatii de panica etc.

In cea de-a doua zi de desfasurare a exercitiului, jandarmii mobilizati au asigurat masurile de ordine si siguranta publica in zonele special amenajate ca tabere de sinistrati, precum si in cele destinate acordarii ingrijirilor medicale pentru persoanele ranite. Totodata, jandarmii au asigurat masurile de protectie pentru deplasarea in siguranta a convoaielor umanitare venite in sprijin din strainatate.

Totodata, echipe ale politiei judiciare si criminalisti au efectuat cercetarea locului faptei in site-urile in care s-a desfasurat exercitiul. Au fost ridicate probe si au fost desfasurate investigatii in vederea identificarii persoanelor ranite, decedate sau disparute.

MAI aminteste ca, inca de sambata, pentru respectarea procedurilor specifice intr-o situatie precum cea simulata prin acest exercitiu, a fost activata linia TELVERDE dedicata apartinatorilor persoanelor disparute si ranite. Aceasta linie telefonica este deservita de personal specializat - psihologi si asistenti sociali.

Totodata, duminica seara, la Centrul National pentru Conducerea si Coordonarea Interventiei de la Ciolpani are loc sedinta operativa cu echipa de protectie civila din cadrul Uniunii Europene, sosita in Romania pentru a acorda sprijin de specialitate.

Romania va gazdui exercitiul de protectie civila EU-ModEx

Comisarul european pentru ajutor umanitar si managementul crizelor, Christos Stylianides, a declarat, duminica seara, intr-o conferinta de presa pentru lansarea oficiala a exercitiului de protectie civila EU-ModEx, care se va desfasura in perioada urmatoare in Romania, ca dezastrele devin din ce in ce mai frecvente si mai grave, iar fata acestora toate tarile trebuie sa actioneze impreuna, pentru ca sunt in aceeasi situatie.

Potrivit MAI, comisarul european pentru ajutor umanitar si managementul crizelor, Christos Stylianides, a vizitat, duminica, spitalul mobil italian, aflat in acel moment in curs de instalare, dar si site-ul organizat la sediul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza", unde a asistat la o interventie executata de pompieri si paramedicii SMURD, conform scenariului exercitiului Seism 2018.

Duminica seara, Christos Stylianides a participat la o conferinta de presa organizata la sediul Centrului 70 Geniu Aviatie, unde a fost lansat oficial exercitiul international "EU ModEX 2018", care se va desfasura in perioada urmatoare in Romania.

La conferinta de presa a fost prezent si coordonatorul exercitiului, care a spus, referindu-se la simularea Seism 2018, ca Romania este foarte bine pregatita pentru situatii de urgenta majore.

"Sigur ca aceste lucruri trebuie imbunatatite. In acelasi timp am testat si sistemul nostru european de reactie in situatii de urgenta", a spus el.

De asemenea, secretarul de stat Raed Arafat a prezentat desfasurarea exercitiului Seism 2018 de pana acum.

"Acest exercitiu ne permite sa facem schimb de experienta, sa invatam unii de la altii, inainte ca un dezastru sa se intample, si nu in timpul unui dezastru", a spus Arafat.

Comisarul european Christos Stylianides a apreciat amploarea exercitiului.

"Ati depus un efort extraordinar cu acest exercitiu dificil. Sunt ferm convins, cu experienta mea de teren in calitate comisar european, ca este cel mai mare exercitiu de acest gen organizat in Uniunea Europeana. La nivelul Comisiei Europene acest exercitiu este un exemplu extraordinar (...) Avem nevoie de reguli concrete, de masuri concrete pentru rezultate tangibile si pentru oameni reali. Acest exercitiu este o dovada a ceea ce am spus, este un exemplu perfect de ceea ce putem realiza impreuna. Atunci cand avem de-a face cu dezastre naturale, toti suntem in aceeasi situatie si trebuie sa actionam impreuna. Observam ca dezastrele devin din ce in ce mai frecvente si mai grave", a spus Christos Stylianides.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 4832 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
tata
rank 5
Frectie la
Picior de lemn....pai cutremuru dureaza un minut...dupa aia incepe problema...sunt o gramada de cladiri parasite,care ar trebui daramate. Plecati de la Sf Gheorghe,pe Mosilor e plin de epave,care cad singure,ce sa mai zic cand vine cutremuru,nu mai vorbesc de Smardan,Lipscani si lista continua.......Viitoru este mutatu in Ardeal.......
valll
rank 5
Circ, teatru ieftin si trist
Lui Arafat ii place sa o faca pe vedeta, dar de cate ori a avut situatii concrete mai dificile, a dat in bara.
In loc sa-si faca serios si temeinic datoria, vin la tv, el si o echipa de subalterni cu grade, si ne ofera acest spectacol cinic, cu posibile orori despre ce poate pati biata populatie: peste 3000 de morti, peste 7000 de disparuti, raniti, sinistrati... De parca n-am sti ce ne asteapta cu un stat incapabil si nepasator de soarta cetatenilor lui.
Comentariu inadecvat
barabula
rank 5
am avut doua probleme
de rezolvat cu lucratorii ministerului de "interne", ramase ambele nerezolvate pe motiv de incompetenta si prostie:
1. schimbarea permisului de conducere din unul eliberat in strainatate cu unul neaos romanesc - am ramas cu cel strain pentru ca la acela nu am avut probleme, desi initial permisul l-am primit in tara.
2. o adeverinta de confirmare a domiciliului - ramasa si asta nerezolvata pentru ca nu are cine s-o semneze.

in tot acest timp acesti indivizi primesc salarii din taxe si impozite - fiind bugetari.
le spun atat: imi este sila si o mare scarba de voi.
sa ma amendeze acum!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor