Ghid video Ce sa faci inainte, in timpul si imediat dupa cutremur

Luni, 26 Septembrie 2016, ora 13:39
11925 citiri
Ghid video Ce sa faci inainte, in timpul si imediat dupa cutremur
Foto: captura Youtube/InformarePreventiva

Cutremurul din noaptea de vineri spre sambata a adus din nou in atentie procedurile in caz de cutremur: ce trebuie sa facem si unde sa ne adapostim pentru a ne salva viata.

Ca de obicei, sfaturile pe acest subiect inunda retelele sociale post-eveniment. Acum am avut noroc: seismul a fost usor si nimeni nu a avut de suferit.

Dar cum zona Vrancea e imprevizibila si oricand putem sa ne trezim in miez de noapte cu o zdruncinatura de peste 7 grade, ar fi bine sa ne interesam din timp despre metodele de protectie, inclusiv cum sa ne asiguram locuinta.

Ziare.com a adunat cateva informatii utile.

Pe site-ul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, la pagina 13, gasim un ghid complet despre cum trebuie sa ne pregatim inainte de producerea unui cutremur.

De aici aflam, pas cu pas, cum ne putem asigura locuinta si cat de important este sa nu facem modificari cladirilor.

Ghidul contine o serie de intrebari referitoare la aspecte care trebuie sa fie controlate. Printre intrebarile la care trebuie sa raspundem se numara:

- Stiu de unde se intrerupe alimentarea cu apa, electricitate si gaz?;

- Instalatiile de incalzire a apei si alte aparate menajere grele, care prin rasturnare ar putea sa rupa conductele de gaz sau de apa, sunt bine fixate?;

- Obiectele grele sunt amplasate pe rafturile de jos?

- Oglinzile, tablourile si alte obiecte atarnate pe pereti sunt fixate impotriva desprinderii?

- Paturile si fotoliile sunt departe de sobe si ferestre?

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile al caror raspuns ne poate ajuta sa ne dam seama daca suntem sau nu pregatiti pentru a face fata unui seism mai serios decat cel din weekendul care a trecut.

Citeste si despre mecanismul ciudat al cutremurului din 24 septembrie

Informatii importante putem gasi si pe site-ul campaniei Nu tremur la curemur.

De aici putem afla mai multe date despre seisme, cum ne pregatim si cum ne comportam la cutremur, dar si dupa acesta, pentru ca pericolul nu trece imediat.

Pentru ca lucrurile sa fie intelese cat mai usor atat de adulti, cat si de copii, exista si filmulete educative.

Iata cum trebuie sa ne pregatim pentru un astfel de fenomen natural.

La sectiunea cum ne comportam in caz de cutremur, gasim mai multe subsectiuni. Iata ce facem daca ne aflam acasa:

Autoritatile ne invata cum sa procedam si daca ne aflam pe strada in momentul producerii unui seism. Important este sa ne pastram calmul, sa ne indepartam de copaci, stalpi de electricitate sau copaci.

Afla si ce ar trebui sa facem daca seismul se produce in timp ce suntem la birou.

Iata si cateva reguli de urmat in cazul in care cutremurul ne surprinde intr-un centru comercial.

Vezi si ce patim daca vine un cutremur mai mare?

Toate aceste clipuri sunt promovate si pe site-ul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.

Daca vrei sa ai acces rapid la informatiile transmise de reprezentantii ISU Bucuresti Ilfov, poti urmari si pagina lor de Facebook.

Cat despre momentele de dupa cutremur, nu trebuie sa luam in seama zvonurile, chiar daca aparent sunt vehiculate de "asa-zisi specialisti".

"Trebuie urmarite anunturile facute de autoritatile publice prin intermediul posturilor de radio si de televiziune nationale si sfaturile de actiune imediata ale serviciilor de urgenta", noteaza reprezentantii ISU.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#pregatire cutremur, #cum reactionam la cutremur, #cutremur Romania , #cutremur