Iata cum poti sa primesti gratuit alerta de cutremur pe telefon cu cateva zeci de secunde inainte ca acesta sa loveasca

Duminica, 06 August 2017, ora 20:45
107525 citiri
Iata cum poti sa primesti gratuit alerta de cutremur pe telefon cu cateva zeci de secunde inainte ca acesta sa loveasca
Foto: Comandament INFP

Ti-ar placea sa poti primi o notificare pe telefonul mobil inainte de producerea unui cutremur puternic, ca sa te poti pune la adapost? Exista o cale foarte simpla si de incredere prin care poti fi anuntat, de care probabil nu stiai.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului a pus la dispozitia publicului mai multe canale in aplicatia de mesagerie Telegram, disponibila gratuit in Google Play si App Store, prin care poti primi alerte pe mobil cand vine cutremurul.

De ce prin Telegram? Pentru ca aplicatia de chat este extrem de simpla si de stabila, iar comunicatiile prin Internet sunt mult mai rapide decat cele prin SMS, astfel ca vei primi alerta de indata ce aparatele de la INCDFP au detectat producerea seismului.

Astfel, daca te afli in Bucuresti, unde se asteapta ca urmatorul cutremur puternic sa faca ravagii, ai la dispozitie 25-30 de secunde pentru a te pune la adapost.

Ai putea astfel sa iesi din casa sau din lift, sa pleci de pe balcon sau de pe scari, ori sa te pui la adapost intr-un loc sigur, eventual sub o grinda.

Trebuie doar sa iti instalezi gratuit aplicatia Telegram (un fel de WhatsApp) si sa cauti robotul INCDFP care iti va transmite alertele: @alertacutremur_bot.

(instructiuni pentru setare si AICI)

Apoi apasa START pentru a interactiona cu robotul:

Va aparea o lista de comenzi si trebuie sa alegi optiunea /alerta dand click pe ea sau scriind-o efectiv in campul de mesaj:

Apoi trebuie sa dai click pe butonul Citeste Termenii si Conditiile. Si apasa butonul Accept.

Urmatorul pas este introducerea numarului de telefon si adresei de email. Aceste date sunt stocate de catre INCDFP.

In continuare vei primi acces la patru canale de alerta si unul pentru educatie seismica. Pot fi utilizate mai multe canale in acelasi timp:

  • M < 5 - alerta pentru cutremure cu magnitudine mai mica de 5
  • M 5-6 - alerta pentru cutremure cu magnitudine intre 5 (inclusiv) si 6
  • M 6-7 - alerta pentru cutremure cu magnitudine intre 6 (inclusiv) si 7
  • M 7+ - alerta pentru cutremure cu magnitudine mai mare sau egala cu 7
  • Educatie Seismica - masuri de preventie a riscului seismic si comportamentul din timpul acestuia

Pentru a utiliza aceste canale, da click pe butoanele aferente.

Foarte interesant este faptul ca poti personaliza notificarile modificand frecventa de primire, sunetul de alerta si prioritatea acestora, astfel incat sa primesti alerta sonora chiar daca telefonul tau este pe modul silentios.

Pentru a personaliza notificarile primite pentru un canal da click pe numele canalului atunci cand te afli in el. Apoi click pe Notifications. Alege optiunea Customize si bifeaza casuta Enable Custom Notifications.

Poti incerca, de exemplu, sa folosesti sunetul standard de alerta seismica folosit in Japonia, pe care il poti descarca de AICI si pe care sa speram ca nu-l vei mai auzi apoi prea curand.

Desi nu este prima data cand se scrie despre acest sistem de avertizare timpurie, pana acum canalul prin care se primesc alertele de cutremur de peste 7 grade, care poate face zeci de mii de victime doar in Bucuresti, este urmarit de doar cateva mii de prevazatori. Te numeri si tu printre ei?

Daca te intereseaza subiectul, AICI vei gasi o analiza ampla si foarte bine documentata.

A.G.

Citește și:
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Fostul premier Adrian Năstase a câştigat la Tribunalul Bucureşti recuperarea pensiei speciale, pierdută în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament. În perioada 1990 -...