Japonia: Nivelul radiatiilor creste - se fac pregatiri pentru eventuale victime

Marti, 15 Martie 2011, ora 23:19
31413 citiri
Japonia: Nivelul radiatiilor creste - se fac pregatiri pentru eventuale victime
Foto: yahoo.com

Situatia din Japonia poate fi descrisa cu usurinta drept o apocalipsa, nu atat dupa cutremur si tsunami, cat din cauza exploziilor de la centrala nucleara Fukushima.

Nivelul radiatilor la reactoarele centralei, dar si in orasele din jur, creste de la o ora la alta. Iata, pe scurt, situatia la centrala nucleara Fukushima Daiichi:

Reactorul 1: O explozie a hidrogenului, sambata, a distrus acoperisul cladirii reactorului.

Reactorul 2: Vasul in care se afla reactorul a fost deteriorat intr-o explozie, luni, pompele de racire au fost deteriorate, barele de combustibil nuclear au fost expuse si ar putea avea loc scurgeri de apa radioactiva.

Reactorul 3: O exlozie a hidrogenului a avut loc luni, un nor de abur inca se mai ridica, jumatate din cladirea reactorului este distrusa.

Reactorul 4: Un incendiu a izbucnit marti, probabil din cauza exploziilor din apropiere; a fost stins; combustibilul nuclear epuizat ar fi putut fi expus, cauzand emisii ridicate de radiatie.

Reactoarele 5 si 6: Sistemele de racire ale reactoarelor 5 si 6, care n-au avut pana acum probleme, "par sa nu functioneze".

Ziare.com va tine la curent cu ce se intampla in Japonia:

- Un nou incendiu a izbucnit la centrala nucleara Fukushima.

- Armata americana monitorizeaza nivelul de radiatii si a inceput sa administreze pilule cu iod soldatilor, preventiv, pentru a contracara efectele radiatiilor.

- Numarul de persoane care sunt date disparute a ajuns pana la 7.558, iar alte 1.990 de persoane au fost ranite. Bilantul mortilor a ajuns la 3.373, insa se estimeaza ca va creste pe masura ce echipele de salvare ajung in zonele cele mai afectate de cutremur si tsunami, informeaza CNN.

Peste 100.000 de copii au ramas in grija autoritatilor, in urma dezastrului, ramanand orfani.

- Echipa de eroi care lucreaza inca la centrala nucleara din Fukushima, incearca sa faca fata exploziilor si incendiilor care au loc la centrala. Muncitorii lucreaza prin rotatie, pentru a limita expunerea la radiatii si poarta echipamente de protectie, potrivit BBC.

- Institutul pentru Stiinta si Securitate Internationala (ISIS) din Statele Unite a anuntat ca o clasificare a incidentului de la centrala nucleara Fukushima din Japonia ca fiind nivelul 6 pe o scara de la 1 la 7 este corecta, insa a avertizat ca situatia se deterioreaza si ar putea ajunge la nivelul 7 (clasificare in care a fost incadrat si dezastrul de la Cernobil).

- Japonia a fost zguduita pana acum de sute de replici ale cutremurului devastator: in jur de 20 de replici au fost cutremure foarte puternice, cu magnitudinea de peste 6 grade.

- Soldatii si echipele de salvare care cauta supravietuitori printre daramaturi au parte si de momente scurte de bucurie, arata BBC: un tanar de 20 de ani a fost salvat in Ishimona - acesta este in stare buna, desi a fost prins sub moloz 96 de ore.

- Compania energetica din Tokyo (Tepco) a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca explozia de la reactorul 4 al centralei nucleare Fukusima a distrus acoperisul reactorului. Compania asigura ca face tot posibilul pentru a tine situatia sub control si ca monitorizeaza mediul in conjurator si nivelul radiatiilor.

- Casa Alba a anuntat ca isi sfatuieste cetatenii aflati in Tokyo sa urmeze recomandarile date de autoritatile japoneze, insa nu ii sfatuieste sa paraseasca orasul.

- Companiile aeriene British Airways, Air France, Swiss Ariways si Alitalia sustin ca nu s-a anulat nicio cursa catre Japonia.

- In jur de 500 de centre pentru transplant de maduva au fost solicitate sa fie pregatite pentru interventii de urgenta, in cazul in care sunt aduse victime iradiate din Japonia.

- Dupa Thailanda, si Coreea de Sud, Hong Kong, Singapore, Filipine si India au anuntat ca vor testa alimentele importate din Japonia, pentru a verifica daca sunt contaminate cu radiatii.

- Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, a declarat ca dezastrul din Japonia este "o apocalipsa" si a adaugat ca Tokyo a pierdut controlul la centrala nucleara Fukushima, potrivit AFP.

Liderul Agentiei Internationale pentru Energie (AIEA), Nobuo Tanaka, a avertizat ca, la nivel global, costul luptei impotriva incalzirii globale va creste, daca in urma evenimentelor din Japonia va exista o reactie negativa impotriva folosirii energiei nucleare. "Este foarte dificil, aproape imposibil, sa luptam cu incalzirea globala fara energie nucleara", a declarat Nobuo Tanaka, potrivit Reuters.

- La reactorul numarul 4 al centralei de la Fukushima s-a inregistrat, temporar, un nivel al radiatiilor de 167 de ori mai mare decat doza medie inregistrata anual, potrivit AIEA. Nivelul de radiatii a scazut insa rapid si nu prezinta un pericol, a asigurat secretarul guvernamental japonez Yukio Edano.

- Ministrul de Externe nipon, Takeaki Matsumoto, a anuntat marti ca nivelul radiatiilor in urma incendiului de la reactorul nr.4 al centralei nucleare de la Fukushima 1, "ar putea fi periculos pentru sanatatea" populatiei.

"La reactorul numarul 4 a fost un incendiu, exista radioactivitate si aceasta ar putea fi periculoasa pentru sanatatea omului", a declarat seful diplomatiei nipone, intr-o conferinta de presa cu ocazia reuniunii ministeriale a G-8, la Paris.

- Un SMS fals, transmis in tarile asiatice, a creat panica in randul populatiei. Potrivit mesajului, BBC ar fi transmis ca radiatiile de la centrala nucleara de la Fukushima s-au raspandit in afara Japoniei, iar cetatenii trebuie sa isi ia masuri de precautie.

Panica s-a instaurat in special in Filipine, unde muncitori si elevi au fost trimisi acasa dupa ce zvonurile au inceput sa se raspandeasca, determinand guvernul filipinez sa transmita o dezmintire oficiala. BBC a dezmintit transmiterea unei astfel de stiri.

- Primaria municipiului Chisinau va aloca 500.000 lei ajutor Japoniei, pentru lichidarea consecintelor calamitatilor naturale care s-au produs in aceasta tara. Primarul capitalei moldovene, Dorin Chirtoaca, s-a declarat solidar cu poporul japonez.

- Compania Tokyo Electric Power (Tepco) a anuntat ca ar putea incepe sa toarne apa dintr-un elicopter in reactorul 4 de la Fukushima Daiichi, in urmatoarele zile, pentru a incerca sa raceasca combustibilul nuclear epuizat.

- O zona de excludere aeriana de 30 de kilometri este impusa in jurul centralei nucleare Fukushima Daiichi - IAEA.

- Presedintele iranian, Mahmoud Ahmedinejad, nu prevede "nicio problema serioasa" la centrala nucleara de la Bushehr. "Standardele de securitate de acolo sunt standardele de azi. Trebuie sa luam in considerare ca centralele nucleare japoneze au fost construite in urma cu 40 de ani cu standardele de atunci".

- China organizeaza o evacuare in masa a cetatenilor sai din nord-estul Japoniei. Ambasada Chinei a anuntat ca trimite autobuze pentru a-si recupera cetatenii din prefecturile Miyagi, Fukushima, Ibaraki si Iwate, "datorita seriozitatii si incertitudinii din jurul accidentului de la centrala nucleara Fukushima".

- Un nou cutremur, cu magnitudinea de 6,0 a zguduit Japonia, in regiunea Shizuoka, la sud-vest de Tokio, la aproximativ ora 16.00 marti, ora Romaniei. Politia a anuntat ca un incendiu s-a declansat in orasul Fujinomiya. Circulatia trenurilor de mare viteza a fost intrerupta. AP relateaza ca au fost doua cutremure puternice, cu magnitudine de peste 6.0, la distanta de trei minute unul de altul.

- Nivelul de radiatii din Tokio a crescut de 20 de ori fata de normal, a anuntat un reprezentant al municipalitatii, subliniind ca nu reprezinta o problema pentru sanatate.

- Armata SUA a anuntat ca a inregistrat un nivel redus de radiatii la baza Yokosuka din sudul Tokio.

- Austria isi va muta ambasada din Tokio in Osaka, in urma crizei nucleare de la centrala Fukushima - Agence France Presse.

- Ultimul bilant oficial: 3.373 morti, 6.746 disparuti in urma cutremurului si tsunami-ului.

- SUA sunt pregatite sa isi devieze zborurile catre Japonia daca se adanceste criza nucleara - Reuters.

- Criza nucleara din Japonia este echivalenta cu numarul sase pe scara INES a accidentelor nucleare, a anuntat agentia nucleara franceza. INES - International Nuclear and Radiological Event Scale - catalogheaza incidentele de la unu la sapte, unu fiind "anomalie", iar sapte "accident major". Sase pe scara INES reprezinta un "accident serios". Dezastrul de la Cernobil este singurul care are sapte pe scara INES, iar explozia de la Kyshtym, Rusia, in 1957, este singurul incident - pana acum - considerat sase. INES sase reprezinta: "Eliberarea semnificativa de material radioactiv, care necesita cel mai probabil implementarea contramasurilor planificate".

- Reuters relateaza ca navele marinei americane s-au apropiat din nou de coasta Japoniei, pentru a ajuta in operatiunile de salvare.

- Nivelul radiatiei la Fukushima Daiichi este acum prea ridicat pentru ca angajatii Companiei Tokyo Electric Power (Tepco) sa ramana in camerele de control - Kyodo.

- NHK TV relateaza ca bilantul mortilor din Japonia s-a ridicat la 3.000, iar 15.000 de persoane sunt in continuare disparute.

- Germania va incepe sa-si inchida cele mai vechi reactoare, in numar de 7, construite inainte de 1980 si va testa toate reactoarele. Cancelarul Angela Merkel a convocat o intalnire de criza cu privire la viitorul energiei atomice - Reuters.

- Amenintarea provenind de la centrala nucleara Fukushima Daiichi este "extrem de ridicata", a spus ministrul de Externe francez, dupa intalnirea cu reprezentantul Japoniei in formatul G8.

- Agentia nipona de siguranta nucleara anunta ca sunt doua gauri de opt metri patrati fiecare in zidul cladirii exterioare a reactorului 4 de la Fukushima Daiichi, dupa explozia de marti dimineata.

- Un barbat a fost gasit sub daramaturi, in orasul Ishimaki din prefectura Miyagi, la patru zile dupa cutremur si tsunami. Anterior, o femeie in varsta de 70 de ani a fost gasita in viata in orasul Otsuchi din prefectura Iwate. De asemenea, o fetita in varsta de patru luni a fost gasita nevatamata, dupa patru zile, in daramaturile din orasul Ishinomaki, tot in prefectura Miyagi.

- Premierul rus, Vladimir Putin, a cerut agentiei nucleare ruse sa revizuiasca viitorul energiei atomice in tara - AFP.

- Lufthansa scaneaza aparatele de zbor care se intorc din Japonia, in cautare de particule radioactive, si redirectioneaza zborurile dinspre Tokio spre Osaka - NBC News.

- Agentia meteorologica a ONU sustine ca vantul disperseaza materialele radioactive deasupra oceanului, deci nu reprezeinta un pericol pentru Japonia sau restul lumii deocamdata - Reuters.

- BBC transmite ca o noua replica a cutremurului de vineri, cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter, s-a produs in Japonia.

- Apa din containerul in care este depozitat combustibilul nuclear epuizat din reactorul 4 fierbe, asa ca nivelul apei este in scadere, a anuntat un reprezentant al Companiei Tokyo Electric Power.

- Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca Japonia ia masurile corecte de protejare a sanatatii publice in fata emisiilor de radiatii si ca nu a primit o cerere de ajutor din partea Japoniei, insa expertii sai sunt pregatiti sa intervina in orice moment - Reuters.

- Nivelurile de radiatii la centrala nucleara Fukushima au scazut, dupa o crestere brusca anterioara, a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului.

- Japonia a anuntat AIEA ca a stins incendiul de la reactorul 4.

- Supermarketurile si magazinele opereaza cu electricitatea la minimum, si multe din rafturile lor sunt goale. Cele mai cautate articole sunt painea, taieteii, ouale, hartia igienica, lumanarile si bateriile - BBC.

- Guvernatorul Tokio, Shintaro Ishishara, si-a cerut scuze pentru ca a spus ca valul seismic si cutremurul sunt "pedeapsa divina" pentru "egoismul" japonezilor.

- Liga de fotbal japoneza a fost suspendata pe termen nedefinit.

- Reporterii televiziunilor de limba olandeza si flamanda au fost retrasi din Japonia, din cauza riscului de iradiere.

- Salvatorii au scos din daramaturi, dupa patru zile de la cutremur si tsunami, o femiee in varsta de 70 de ani - AP.

- Nivelul radiatiilor este in crestere in orasul rus Vladivostok, dar se mentine in limitele normalului - Reuters.

- Purtatorul de cuvant al guvernului, Yukio Edano, a anuntat ca sistemele de racire ale reactoarelor 5 si 6 de la centrala Fukushima Daiichi "par sa nu functioneze".

- Premierul japonez Naoto Kan a trimis un SMS utilizatorilor de mobil din intreaga tara, rugandu-i sa economiseasca energia electrica - Reuters.

- Otsuchi este, probabil, cel mai afectat oras de pe coasta Japoniei, aflat foarte aproape de epicentrul cutremurului. Din cei 17.000 de locuitori, jumatate sunt dati disparuti.

- Thailanda va incepe sa faca teste asupra alimentelor de import japoneze, cautand semne de radiatie - Reuters.

- La Comisia Europeana se organizeaza o intalnire la nivel de ministri ai Energiei si experti nucleari pentru evaluarea chestiunilor de siguranta nucleara.

- In Tokio se inregistreaza niveluri mai ridicate decat cele normale de radiatie, oficialii sustin insa ca nu sunt daunatoare pentru sanatatea oamenilor - AFP.

- Agentia japoneza de siguranta nucleara crede ca vasul in care se afla reactorul 2 de la Fukushima Daiichi ar fi putut fi deteriorat in explozie, ceea ce ar insemna ca este un incident mult mai grav decat ce s-a intamplat in celelalte doua explozii la Fukushima, care au deteriorat doar cladirile in care se afla reactoarele.

- Purtatorul de cuvant al guvernului nipon, Yukio Edano, a spus ca "acum vorbim despre niveluri care pot avea impact asupra sanatatii oamenilor. As vrea sa primiti cu totii aceasta informatie cu calm".

- Bilantul victimelor cutremurului si valului seismic va depasi 10.000, sustine televiziunea publica NHK. Peste 1.000 de persoane sunt disparute in prefectura Iwate.

- La centrala nucleara Fukushima Daiichi, 50 de persoane actioneaza pentru a pompa apa de mare in reactoare.

- Incendiul de la reactorul 4 ar fi putut fi cauzat de o explozie a hidrogenului, sustine AIEA, pe baza informatiilor primite de la japonezi.

- Numarul oficial al deceselor si persoanelor date disparute dupa cutremurul de vineri, din Japonia, a depasit 6.000, a anuntat politia. Potrivit celui mai recent bilant, 2.475 de persoane si-au pierdut viata, iar 3.611 sunt date disparute. Multe cadavre neidentificate au fost descoperite in zonele de coasta ale tarii, ceea ce va duce la o crestere a bilantului, relateaza Kyodo News.

- Autoritatile japoneze au impus o zona de interdictie aeriana pe o raza de 30 de kilometri in jurul centralei nucleare Fukushima Daiichi, unde radiatiile au crescut pana la un nivel ce poate avea impact asupra sanatatii oamenilor. Langa reactorul nr. 3 de la Fukushima 1 radiatiile sunt de 400 de ori mai mari decat limita normala anuala. Riscul de noi emanatii de material radioactiv de la uzina nucleara ramane "foarte ridicat", a avertizat, la randul sau, premierul Naoto Kan, care s-a adresat natiunii.

- Organizatia Mondiala pentru Sanatate a anuntat marti ca riscurile pentru sanatatea publica provocate de scurgerile radioactive survenite in centralele nucleare avariate din Japonia sunt minime. Pe de alta parte, Comisia cercetarii si informarii independente asupra radioactivitatii contrazice OMS, spunand ca debitul dozei din apropierea centralei de la Fukushima Daiichi este superior de 1.000 de ori nivelului normal.

- Un oficial a anuntat ca incendiul ar fi fost stins, potrivit Nikkei.

- Patru din cele sase reactoare ale centralei au fost distruse de explozii, arata Business Week.

Japonia, inainte si dupa dezastru (Galerie foto)

- Apa din ocean este pompata pentru a raci reactoarele si pentru a preveni scurgerea necontrolata de material radioactiv.

- Premierul Naoto Kan a cerut populatiei sa-si mentina calmul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Japonia explozie, #Japonia cutremur, #explozie Reactor 4 Fukusima, #reactor 4 centrala explodat , #cutremur