Ziare.com

Legea care ii obliga pe proprietarii de cladiri cu risc seismic sa ia masuri a fost promulgata de Iohannis

Joi, 19 Iulie 2018, ora 23:18

   

Legea care ii obliga pe proprietarii de cladiri cu risc seismic sa ia masuri a fost promulgata de Iohannis
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, prin care proprietarii care locuiesc in imobile incadrate in clasele de risc seismic au obligatia sa ia masuri ca sa reduca riscul la cutremur.

Proiectul adoptat pe 26 iunie de Camera Deputatilor, cu 273 de voturi "pentru", doua "impotriva" si patru abtineri a fost promulgat, joi, de seful statului, anunta Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.

Legea are ca scop eficientizarea administrarii locuintelor, in cazul blocurilor, caselor cu curte comuna sau ansamblurilor rezidentiale.

"Proprietarii constructiilor, persoane fizice sau juridice, si asociatiile de proprietari, precum si persoanele juridice care au in administrare constructii incadrate in clasele de risc seismic si/sau afectate de seisme, sunt obligati sa ia masurile prevazute de lege pentru reducerea riscului seismic al constructiilor", se arata in articolul 32, alineatul (5) al Legii promulgate.

De asemenea, proprietarii sunt obligati sa ia masuri de consolidare si modernizare a locuintei, "modernizarea echipamentelor, instalatiilor si dotarilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuala, reabilitarea termica in scopul cresterii performantei energetice, precum si reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei condominiului pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, in conditiile mentinerii aspectului armonios si unitar al intregului condominiu, indiferent de natura interventiilor", potrivit textului legii.

Legea contine si prevederi cu privire la modificarea fatadei cladirilor colective supraetajate.

"In cazul condominiilor de tipul imobilelor colective multietajate, modificarea aspectului fatadei se face numai in mod unitar pe intreg condominiul, indiferent de numarul asociatiilor de proprietari constituite pe scari sau tronsoane, in baza unei documentatii tehnice elaborate in conditiile legii, de catre arhitecti cu drept de semnatura si cu respectarea prevederilor legale in vigoare privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, regimul monumentelor istorice si al zonelor protejate, reabilitare termica pentru cresterea performantei energetice a cladirilor si reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei acestora pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor", potrivit sursei citate.

Totodata, proprietarii pot aduce modificari, imbunatatiri locuintei cu autorizarea prealabila a lucrarilor de constructii de catre administratia publica.

"Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale in vigoare referitoare la autorizarea executarii lucrarilor de constructii de catre autoritatea administratiei publice competente, fara a pune in pericol integritatea structurala a condominiului, rezistenta mecanica, stabilitatea si siguranta cladirii sau a altor proprietati individuale, precum si buna functionare a instalatiilor aferente acestora", se arata la articolul 34 alineatul (2) al Legii.

Actul normativ precizeaza ca modificarea locuintelor poate fi facuta de proprietari numai daca "se comunica presedintelui asociatiei de proprietari si organului fiscal local in termen de 30 zile de la incheierea lucrarilor, si se introduc in cartea tehnica a constructiei si in baza de date a asociatiei, in vederea stabilirii consumurilor corespunzatoare cu noile suprafete utile".


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre lege cladiri risc seismic reparatii
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1848 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Legea aceasta trebuia emisa de mult!

Proprietarii de apartamente in blocuri,trebuie sa inteleaga
faptul ca au obligatii colective referitoare la singuranta cladirii si incadrarea ei in ansamblul esteticii urbane!
Pana acum a fost un haos!Teo

 

Tot haos va fi si de acum incolo !

Noua lege va fi doar prilejul pentru constatari ale incalcarii ei si pentru primirea spagilor corespunzatoare de catre cei ce constata ... si-atat, ca doar traim in Romania!
Singura reglementare care ar misca lucrurile ar fi EXPROPIEREA proprietarilor aflati in situatia de a NU putea face lucrarile de consolidare atat de necesare, dar cu justa si prealabila despagubire (acolo sa vezi spagi, la evaluarea si la plata despagubirilor !!!).
Ulterior golirii imobilului, s-ar putea, de exemplu, constata ca nu constituie nici pe departe vreun monument istoric si/sau de arhitectura care sa justifice cheltuirea, pentru consolidare, reparatii si modernizare, a unei sume prohibitiv de mari, reprezentand cel putin DUBLUL sumei necesare pentru DEMOLAREA imobilului si construirea unuia nou, spatios (suprafetele utile din imobilul vechi se micsoreaza drastic datorita consolidarii) si modern.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor