Mircea Radulian, despre cutremurele din ultima vreme: Vrancea ma ingrijoreaza cand iese din tipare - Interviu

Duminica, 30 Martie 2014, ora 08:21
17514 citiri
Mircea Radulian, despre cutremurele din ultima vreme: Vrancea ma ingrijoreaza cand iese din tipare - Interviu

Mircea Radulian, directorul Institutului de Fizica a Pamantului, sustine ca seria de seisme din ultima vreme nu trebuie sa ne ingrijoreze, dar ca este greu de spus, in acest moment, daca exista riscul unui cutremur major.

Acesta a declarat, in exclusivitate pentru Ziare.com, ca este esential ce se va intampla in perioada imediat urmatoare cu activitatea seismica din Vrancea.

Un cutremur a avut loc sambata seara, la ora 21.18, in zona Vrancea. Seismul a fost resimtit in Capitala si alte orase din tara, printre care Iasi, Bacau, Buzau, Barlad, Ploiesti, Galati, Vaslui, Braila, dar si peste Prut, la Chisinau. Este cel mai puternic cutremur din 2014, avand o magnitudine de 4,9 grade pe scara Richter, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului, care initial l-a evaluat la 5 grade.

Cutremur de 5 grade in Vrancea, resimtit si la Bucuresti

Se intampla fenomene ingrijoratoare in Vrancea?

Vrancea este o zona unica. Este caracteristica pentru zona Vrancea o activitate seismica aproape zilnica, in conditiile in care zonele de epicentru sunt foarte apropiate unele de alte. Fenomenele de aici, prin natura lor, sunt unice in lume.

Activitatea seismica, asa cum o consideram noi normala, inseamna in medie, unul-doua seisme cu magnitudinea de peste 4, pe luna. In ultimii 3-4 ani, seismele de aceasta valoarea au fost rare. Am putea spuna ca Vrancea recupereaza. Cert este ca aceste miscari nu sunt anormale pentru Vrancea.

Pot anunta un eventual seism mai mare in urmatoarea perioada?

In primul rand, predictii nu poate face nimeni. Este efectiv imposibil. Ceea ce se poate spune este ca frecventa acestor seisme pe care le inregistram, raportate la magnitudinea lor, da o imagine a starii in care se afla Vrancea.

In plus, Vrancea are caracteristice socurile multiple. Este una dintre specificitatile zonei, aceea de a avea, in intervale scurte de timp, doua-trei seisme cu magnitudine de valori apropiate.

Este mai intensa activitatea in Vrancea?

Da, se poate spune ca activitatea este mai intensa, dar acest fapt nu este anormal pentru zona. Vrancea are o activitate continua, planurile de fractura in adancime care genereaza seisme se influenteaza unele pe altele si sunt in doua-trei etaje de adancime.

De aici si specificitatea unor socuri duble sau mutiple si intensitatile grupate ca valoare.

Ce va ingrijoreaza cel mai mult legat de activitatea din Vrancea?

Pe mine ma ingrijoreaza cand Vrancea iese din tipare, fie ca este vorba despre seisme care nu se inscriu in activitatea specifica a zonei, fie ca este vorba despre perioade de acalmie. Pe mine ma ingrijoreaza mai mult o perioada de acalmie de cateva zile, decat o serie de seisme cu magnitudine intre 4 si 5, cum am avut zilele acestea, sau situatiile in care Vrancea iese din activitatea ei obisnuita.

Vrancea lucreaza pe acest gen de miscari, multe de magnitudine mica sau medie. Iar acest ultim seism este unul mediu. Plus ca a fost o perioada, inainte de aceasta serie, perioada de aproape doua saptamani, in care Vrancea nu s-a miscat deloc. Deci erau de asteptat aceste miscari.

Se poate spune ca se descarca energia acumulata, prin aceste cutremure?

Intr-o oarecare masura da, dar este prea putin pentru a spune ca zona se detensioneaza. Dar raman binevenite aceste miscari.

Pot fi considerate aceste seisme ca fiind presocuri?

Este foarte greu de spus. Mecanica acestor miscari este atat de complexa si depinde de atat de multi factori, incat este greu de spus. Dar inclin sa cred ca nu. Cred ca putem sa vorbim despre presocuri atunci cand apar cutremure unice de intensitate peste 5.

Sa stam linistiti?

Asa vreau sa cred, ca trebuie sa stam linistiti. Cel putin acum. Vedem cum evolueaza lucrurile in urmatoarea perioada.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...