Peste 20 de cutremure in Romania in 48 de ore - vezi ce spun specialistii

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 16:47
7144 citiri
Peste 20 de cutremure in Romania in 48 de ore - vezi ce spun specialistii

Activitatea seismica s-a intensificat in ultimile 48 de ore in Romania, fiind inregistrate 23 de cutremure de intensitate redusa.

Specialistii spun, insa, ca nu este cazul sa ne ingrijoram, aceste descoperiri fiind datorate aparaturii foarte sofisticate de monitorizare achizitionate de tara noastra.

"Ceea ce s-a petrecut in ultimul timp nu are nicio relevanta, pentru ca acestea sunt cutremure de suprafata. In ultima perioada, in Balcani au fost foarte multe cutremure, asta datorita tectonicii legate de Africa si de Asia.

Nu are nicio relevanta, pentru ca pentru Romania cutremurele periculoase sunt cele adanci petrecute in Vrancea, la alt etaj, adica intre 90 pana la 180 de kilometri, in timp ce acestea din ultima vreme au 10-12 kilometri", a explicat, pentru Mediafax, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP), Gheorghe Marmureanu.

El a precizat ca niciodata aceste cutremure mici nu vor activa cutremurele adanci, deci nu e nicio problema in acest caz in ce priveste producerea unui seism de mare intensitate.

Un cutremur de 4,8 grade s-ar putea produce pana la sfarsitul anului

"Sunt peste 48.000 de cutremure pe parcursul a doi ani si doua luni, peste 69.000 peste gradul patru in lume, deci nu este nicio problema. In Romania, Vrancea este extrem de periculoasa la un cutremur peste 7 grade, la 4 si ceva avem zilnic cutremure", a subliniat Marmureanu.

Intrebat cum comenteaza informatiile transmise presei in ultimele zile de catre Institutul Roman de Seismologie Aplicata, privind producerea unor cutremure in urmatoarea perioada in Romania, care insa nu vor depasi 5 grade pe scara Richter, directorul Institutului pentru Fizica Pamantului a mai spus: "Acest institut are doi oameni si panicheaza populatia fara motiv".

Ultimul cutremur de peste 4 grade pe scara Richter s-a produs pe 30 septembrie, in zona Vrancea. Seismul a avut atunci 4,6 grade pe scara Richter si s-a produs la o adancime de 120 de kilometri, fiind resimtit in Bucuresti.

In 8 iunie, in zona Vrancea s-a produs un cutremur de 4,8 grade pe scara Richter, tot la o adancime de 120 de kilometri, seismul fiind resimtit si atunci in Capitala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cutremur Romania, #cutremur Vrancea, #cutremur mare Romania , #cutremur
Comentarii