Peste 20 de cutremure in Romania in 48 de ore - vezi ce spun specialistii

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 16:47
6924 citiri
Peste 20 de cutremure in Romania in 48 de ore - vezi ce spun specialistii

Activitatea seismica s-a intensificat in ultimile 48 de ore in Romania, fiind inregistrate 23 de cutremure de intensitate redusa.

Specialistii spun, insa, ca nu este cazul sa ne ingrijoram, aceste descoperiri fiind datorate aparaturii foarte sofisticate de monitorizare achizitionate de tara noastra.

"Ceea ce s-a petrecut in ultimul timp nu are nicio relevanta, pentru ca acestea sunt cutremure de suprafata. In ultima perioada, in Balcani au fost foarte multe cutremure, asta datorita tectonicii legate de Africa si de Asia.

Nu are nicio relevanta, pentru ca pentru Romania cutremurele periculoase sunt cele adanci petrecute in Vrancea, la alt etaj, adica intre 90 pana la 180 de kilometri, in timp ce acestea din ultima vreme au 10-12 kilometri", a explicat, pentru Mediafax, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP), Gheorghe Marmureanu.

El a precizat ca niciodata aceste cutremure mici nu vor activa cutremurele adanci, deci nu e nicio problema in acest caz in ce priveste producerea unui seism de mare intensitate.

Un cutremur de 4,8 grade s-ar putea produce pana la sfarsitul anului

"Sunt peste 48.000 de cutremure pe parcursul a doi ani si doua luni, peste 69.000 peste gradul patru in lume, deci nu este nicio problema. In Romania, Vrancea este extrem de periculoasa la un cutremur peste 7 grade, la 4 si ceva avem zilnic cutremure", a subliniat Marmureanu.

Intrebat cum comenteaza informatiile transmise presei in ultimele zile de catre Institutul Roman de Seismologie Aplicata, privind producerea unor cutremure in urmatoarea perioada in Romania, care insa nu vor depasi 5 grade pe scara Richter, directorul Institutului pentru Fizica Pamantului a mai spus: "Acest institut are doi oameni si panicheaza populatia fara motiv".

Ultimul cutremur de peste 4 grade pe scara Richter s-a produs pe 30 septembrie, in zona Vrancea. Seismul a avut atunci 4,6 grade pe scara Richter si s-a produs la o adancime de 120 de kilometri, fiind resimtit in Bucuresti.

In 8 iunie, in zona Vrancea s-a produs un cutremur de 4,8 grade pe scara Richter, tot la o adancime de 120 de kilometri, seismul fiind resimtit si atunci in Capitala.

Citeste si:
Dacian Cioloș și miniștrii propuși de el merg în Parlament pentru a obține votul deputaților și senatorilor. Premiera care ar putea fi înregistrată la vot
Dacian Cioloș și miniștrii propuși de el merg în Parlament pentru a obține votul deputaților și senatorilor. Premiera care ar putea fi înregistrată la vot
Dacian Cioloş merge miercuri în Parlament, sperând să obţină votul de încredere pentru echipa sa şi pentru programul de guvernare. Cioloş ajunge în faţa Camerelor reunite, în termenul...
Guvernul Cioloș, mort încă din fașă. Cum arată ”aventura” USR din Parlament
Guvernul Cioloș, mort încă din fașă. Cum arată ”aventura” USR din Parlament
Guvernul Cioloș va fi supus pentru votul de învestitură miercuri, 20 octombrie, de la ora 10.00. Cu toate astea, misiunea USR pare a fi una imposibilă de vreme ce atât PNL cât și PSD au...
Sursa: Ziare.com
Comentarii