Predictia cutremurelor, o stiinta inexacta

Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 22:08
4579 citiri
Predictia cutremurelor, o stiinta inexacta
Foto: Arhiva

Poate in niciun domeniu, stiinta n-a facut progrese atat de lente, ca in domeniul seismologiei.

Din punct de vedere teoretic, s-au clarificat multe, atat in ce priveste cauzele - bazate in principal pe subductiile placilor tectonice - cat si in ce priveste modul de propagare a seismului, inclusiv actiunea fortelor care produc distrugeri.

Ceva speranta in anul 2015

Dar, din punct de vedere practic, cand simtim cutremurul, nu stim incotro s-o apucam. Omenirea asteapta de la cercetatori, daca nu evitarea seismului, macar prevenirea populatiei in timp util, scrie Infoniac.

S-a dovedit ca nici macar Japonia, tara cu cea mai performanta aparatura si cele mai elaborate studii in domeniu, n-a putut inca actiona decat prin masuri tehnice, aplicabile doar atunci cand te simti zguduit, cu casa cu tot.

Totusi, Societatea de Seismologie a Americii a informat publicul ca este in masura sa perfectioneze atat aparatura, cat si metodologia, pentru ca, prin 2015, macar instaltiile periculoase sa poate fi protejate in timp util.

Societatea a dat asigurari ca dispune deja de tehnologia capabila sa stabileasca previziuni exacte si in timp relativ util, in baza informatiilor ce vor fi preluate de aparatura Global Positioning System (GPS)

Sa nu te joci cu magnitudinea

Yehuda Bock, specialist la Institutul Oceanografic din La Jolia, California, si-a exprimat opinia ca Japonia dispune deja de GPS, aparatura care ofera informatii cheie cu privire la amploarea reala a celor mai puternice cutremure, dar, luata prin surprindere, nu a facut uz de aceasta aparatura in 2011, in vederea avertizarii.

Tehnica moderna permite insalarea, chiar in zona epicentrului, a unor seismometre, capabile sa sesizeze energia ce va fi eliberata si sa transmita la distanta informatii in timp util. Intrucat insa seismometrele devin insensibile in cazul cutremurelor ce depasesc 7 grade, vine in ajutorul lor sistemul GPS.

GPS poate sesiza amplitudinea cutremurului, indiferent de gradul acestuia si poate transmite la suprafata modul de propagare a vibratiilor.

In martie 2011, seismografele japoneze au averizat asupra cutremuruui de 8 grade, ceea ce inseamna unul foarte puternic, dar numai ulterior, aparatura GPS a aratat ca adevarata magnitudine era de 9 grade, puterea devastatoare fiind de 30 de ori mai mare, decat in cazul celui de 8 grade, ceea ce explica in parte amploarea consecintelor.

Perspectivele raman, din pacate, modeste

In prezent, specialistii de la Societatea Americana de Seismologie studiaza modul de avertizare unui cutremur iminent cu cateva minute inainte de a se produce el.

Este maximum de performanta la care se poate spera in baza actualelor programe de cercetare. Timpul este insuficient pentru a se avertiza si a se pune la adapost intreaga populatie, dar este util pentru protejarea instalatiilor producatoare de dezastre, cum sunt cele nucleare.

Asa cum spuneam, Societatea si-a propus finalizarea primei etape pana in 2015, cand aparatura va fi la dispozitia seismologilor de pe coasta vestica a SUA, cea mai amenintata sub aspect seismic. Ei vor organiza masuri operative de protejare a instalatiilor, a populatiei si a tot ce se mai poate proteja.

Cu acest prilej, expertii americani au mai reafirmat inca o data imposibilitatea predictiei chiar si in anul 2015 a unui cutremur, cu un avans mai mare de cateva minute. Deocamdata, acesta este stadiul cercetarilor.

Se pare ca alte predicitii, fundamentate pe statistici sau diverse semnale subterane, sunt de genul celor care prezic ca va ploua in baza faptului ca n-a mai plouat de mult. Sunt bune cu titlu de inventar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#predictii cutremur, #cutremure preziceri, #alerta cutremur sistem , #cutremur