Radulian: Cutremurul era asteptat, a mai eliberat energia acumulata in Vrancea

Autor: Ana Ilie
Duminica, 06 Octombrie 2013, ora 20:58
4017 citiri
Radulian: Cutremurul era asteptat, a mai eliberat energia acumulata in Vrancea

Directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului, Mircea Radulian, a explicat ca seismul produs duminica in Vrancea, cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter, era asteptat de oamenii de stiinta, si ca acesta a mai eliberat energia acumulata in regiune.

Cutremurul "face parte dintr-un scenariu pe care il aveam si eram ingrijorati ca activitatea era mult prea slaba, nu erau suficiente cutremure pentru a elibera energia din zona Vrancea. Un cutremur ca cel de azi a eliberat intr-o masura energia acumulata, dar in niciun caz nu a rezolvat problema viitoare a unui eventual seism mare", a spus Radulian, duminica seara, la Realitatea Tv.

"In Vrancea activitatea este concentrata intr-un volum foarte mic, avem cutremure foarte multe intr-un volum mic. Noi spunem ca apar de 2-3 ori pe secol dar nu putem sti exact intervalele intre cutremurele mari...", a aratat Radulian, continuand cu un apel la reabilitarea cladirilor cu risc seismic din tara.

"Vulnerabilitatea acestor cladiri este din ce in ce mai mare. Este punctul cel mai important pe care trebuie sa-l rezolvam. Daca nu se rezolva inseamna ca vom raspunde de ceea ce se va intampla in viitorul indepartat sau apropiat...".

In ceea ce priveste valul de seisme de la Izvoarele, in Galati, Radulian a aratat ca mai este nevoie de analize pentru a preciza cat vor mai dura, insa este aproape sigur ca nu sunt provocate de activitatea de forare petroliera din zona.

"In acest moment, argumentele noastre din punct de vedere seismologic nu sunt in favoarea exploatarilor petroliere, care sunt raspandite pe o zona mare din cate stim noi. Acestea exploatari nu au avut nimic special in ultima vreme, nu au fost intensificate. Aceasta secventa este mult prea mare, e o eliberare de tensiune care e greu de presupus ca ar fi produsa de o exploatare".

Radulian a continuat: "O catalogam drept roi seismic, acest tip e caracterizat de faptul ca nu se produc cutremure mari, se produc in timp, pot sa dureze, dar nu sunt mari. Nu putem inca sa spunem cu precizie cat dureaza. Tot ce se intampla acum este monitorizat si vom avea prilejul sa analizam foarte bine si sa gasim niste raspunsuri pe o baza stiintifica cat mai corecta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mircea Radulian cutremur Vrancea, #cutremur Romania , #cutremur
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ceea ce interesează acum e dacă are vreo legătura cu cele de la Iz
Poza Litza Chitzalau
Litza Chitzalau
rank 2