Revista Presei: Japonia, apocalipsa dupa Richter

Sambata, 12 Martie 2011, ora 10:53
3688 citiri
Revista Presei: Japonia, apocalipsa dupa Richter
Foto: Adevarul/Reuters

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade pe scara Richter a zguduit coasta de nord-est a Japoniei, provocand pagube umane si materiale extrem de mari.

Bilantul provizoriu indica peste 300 de morti si zeci de mii de raniti, iar numarul acestora creste. Situatia dramatica prin care trece Japonia, dar si ce s-ar intampla in Romania daca ar exista un seism de o asemenea magnitudine sunt subiecte care tin prima pagina a ziarelor de sambata.

"Planeta dezlantuita in Extremul Orient", scrie 'Jurnalul National', in timp ce 'Adevarul' face un bilant a ceea ce este "Apocalipsa dupa Richter".

La randul lor, jurnalistii de la 'Gandul' incearca sa afle "Cum ar face fata Romania unui mare cutremur", iar 'Romania Libera' face un top al "Celor mai mortale cutremure din istorie", care "au facut 1,5 milioane de victime".

Jurnalul National: Planeta dezlantuita in Extremul Orient

In urma cutremurului, guvernul japonez a initiat protocolul pentru situatii de urgenta nucleara. Decizia s-a luat pentru a permite adoptarea de masuri preventive la fata locului.

Protocolul a fost initiat la reactorul nuclear de la Tokushima, dupa ce cateva generatoare au cedat, ulterior, protocolul a fost initiat si la centrala electrica Tohoku, din cauza unor nereguli tehnice aparute, scrie Jurnalul National.

Populatia din zonele expuse a fost evacuata, rafinariile si centralele nucleare se inchid, una cate una. Cele mai mari temeri sunt, la ora actuala, ca rafinaria Chiba, aflata in apropiere de capitala Japoniei, ar putea sari in aer.

Adevarul: Japonia, Apocalipsa dupa Richter

Conform ultimelor date, cutremurul a produs 330 de morti, peste 500 de disparuti si circa 600 de raniti. Numarul celor care si-au pierdut viata creste insa de la o ora la alta.

Agentia Kyodo vorbeste de peste 1.000 de persoane decedate. Seismul a fost urmat de peste 50 de replici, cea mai mare fiind de 7,3 grade pe scara Richter, conform Adevarul.

Tot cutremurul este vinovat de faptul ca a deplasat axa de rotatie a Pamantului cu aproape 10 centimetri, potrivit Institutului de geofizica din Italia.

Cutremurul a afectat cel mai tare orasul Sendai (nord-estul tarii), aflat la doar 130 de kilometri de epicentrul cutremurului. Aproximativ 70.000 de persoane au fost evacuate din oras.

Gandul: Tsunami in Japonia- Cum ar face fata Romania unui mare cutremur. 500.000 de victime, daca seismul are 7 grade pe scara Richter. Lista zonelor vulnerabile

Daca in Romania s-ar produce un cutremur cu magnitudinea peste 7 grade pe scara Richter, autoritatile sustin ca in Bucuresti ar muri 500.000 de persoane.

Datele municipalitatii arata ca peste 100 de imobile sunt incadrate in clasa I de risc seismic si s-ar putea prabusi la un seism de peste sase grade pe scara Richter.

Cladirile cu bulina rosie sunt construite inainte de 1950 si sunt situate in Centrul Istoric, pe Bulevatdul Magheru, Calea Victoriei sau Brezoianu.

In clasa II de risc seismic sunt incluse aproximativ 300 de imobile din zona Grivitei, Unirii, Obor sau Pache Protopopescu. Specialistii sustin ca aceste imobile nu se vor prabusi, dar vor suferi avarii serioase.

"In maxim o ora, neconvocati, sunt obligati sa se prezinte membrii Comisiei pentru Situatii de Urgenta a municipiului Bucuresti la sediul din Calea 13 septembrie. Prima data se actioneaza pentru stingerea incendiilor, apoi pentru salvarea vietilor si dupa acea pentru inlaturarea urmelor dezastrului. Baza materiala (utilaje, aparatura - n.n.) se rechizitioneaza de la firmele private. Daca baza materiala se dovedeste insuficienta, se cere sprijin la nivel national", a declarat pentru Gandul, prefectul Capitalei si presedinte al Comisiei pentru Situatii de Urgenta a municipiului Bucuresti, Mihai Atanasoaei.

Romania Libera: Cele mai mortale cutremure din istorie au facut 1,5 milioane de victime

12 cutremure au facut, pana acum, istorie, iar bilantul lor este unul infiorator, caci aproximativ 1,5 milioane de persoane au murit si sute de orase au fost transformate in ruine.

Cel mai puternic a avut loc pe 27 iulie 1976, in Tangshan, China. Cutremurul cu magnitudine de 7,5 pe scara Richter a facut nu mai putin de 655.000 de victime, aminteste Romania Libera.

Un alt cutremur de amploare a avut loc pe 26 decembrie 2004, cand seismul submarin cu magnitudine 9,1 din Oceanul Indian a maturat coasta nordica a insulei Sumatra, Indonezia, si a provocat un tsunami care a facut 227.898 de morti.

Pe 12 ianuarie 2010 a avut loc cutremurul cu epicentrul in imediata apropiere a capitalei Porto Prince, Haiti. Cu o magnitudine de 7,0 grade, acesta a distrus infrastructura orasului si a prins sub daramaturi sute de mii de oameni. La acea vreme au murit 222.570 de persoane.

A.B.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#cutremur Japonia, #seism Japonia, #cutremur grade Japonia , #cutremur