Revista Presei: Japonia, ca dupa Al Doilea Razboi Mondial

Luni, 14 Martie 2011, ora 10:13
3880 citiri
Revista Presei: Japonia, ca dupa Al Doilea Razboi Mondial

Presa centrala de luni prezinta situatia dezastruoasa din Japonia, dupa cutremur, descrisa de premierul nipon ca fiind cea mai grava criza dupa Al Doilea Razboi Mondial. Alte ziare raman insa ancorate in actualitatea interna si dau detalii despre intalnirea de taina a presedintelui Traian Basescu, de duminica seara, cu greii PD-L.

"Jurnalul National" prezinta luni discursul premierului Naoto Kan, care s-a adresat populatiei dupa cutremurul devastator de vineri si tsunami, avertizand ca vor exista pene de curent in urmatoarea perioada.

Imaginile incredibile prezentate de ziarul "Evenimentul Zilei", realizate din satelit, arata ca in Japonia, cartiere intregi au fost rase de pe fata pamantului, iar zone extinse au fost inundate.

Insa nu doar distrugerile caselor si pierderea vietilor omenesti constituie dezastrul din Japonia: alerta a fost declansat la trei centrale nucleare, unde exista pericol de explozie, avertizeaza "Adevarul".

Pentru a intelege exact cum ar putea cutremurul din Japonia sa conduca la o tragedie nucleara de tipul celei din Cernobil, "Romania Libera" explica modul in care functioneaza centralele nucleare si de ce sunt esentiale sistemele de racire.

Alte publicatii prezinta, pe langa situatia dezastruoasa din Japonia, si probleme de politica interna, subiectul fierbinte fiind intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si liderii de marca ai PD-L, de la Vila Lac 1.

Presedintele a incercat sa ii convinga pe greii PD-L ca este nevoie de schimbarea premierul Boc cu un tehnocrat, insa acestia nu au fost de acord, sustinand ca "un premier tehnocrat ar fi o jignire pentru romani", potrivit "Puterea".

"Gandul" arata ca presedintele a prezentat pedelistilor si proiectul sau de modificare a Constitutiei. Acesta prevede un mandat prezidential de patru ani, spre deosebire de cinci cat este in prezent, dar si dizolvarea Parlamentului in cazul in care suspendarea presedintelui nu este votata la referendum.

Jurnalul National: Japonia, ca dupa Al Doilea Razboi Mondial

Situatia din Japonia tine prima pagina a multor ziare: "Japonia, ca dupa Al Doilea Razboi Mondial", titreaza "Jurnalul National", care il citeaza pe premierul nipon Naoto Kan. Acesta s-a adresat populatiei, avertizand ca vor exista pene de curent si ca situatia la reactoarele nucleare este grava.

"Kan i-a avertizat pe japonezi ca se vor confrunta cu intreruperi masive ale alimentarii cu energie electrica, intucat "retelele companiilor de electricitate Tokio Electric Power si Tohoku Electric Power se afla in situatii extrem de dificile din punctul de vedere al aprovizionarii".

In acest context, Guvernul nipon va autoriza planificarea intreruperii prin rotatie a electricitatii, pentru a evita avariile imprevizibile. Despre situatia de la centrala Fukushima, unde un reactor a explodat sambata, premierul a spus ca "situatia continua sa fie grava". "Au fost eliberate radiatii in aer, dar nu exista informatii potrivit carora a fost eliberata o cantitate mare", scrie Jurnalul National.

Evenimentul Zilei: Japonia in pericol: Cum arata, din satelit, orasele nipone dupa cutremur si tsunami

Mai multe orase japoneze au fost aproape in totalitate distruse de cutremur si de tsunami, iar acest lucru este vizibil in imaginile realizate din satelit. Cartiere intregi au fost efectiv maturate de tsunami - unde erau case este acum doar mal, iar in unele zone terenurile sunt sub ape.

Imaginile prezentate de Evenimentul Zilei, preluate din "The New York Times", arata orasele Ishinomaki, Natori, Sendai, Yuriage si Arahama.

Adevarul: Pericol de explozie la trei centrale nucleare

Daca, initial, specialistii din Japonia aveau de gestionat criza de la centrala Fukushima, unde un reactor a inceput sa se topeasca, duminica autoritatile au anuntat ca la alte doua centrale sunt mari probleme.

Specialistii pompeaza apa de mare in reactorul 3 de la Fukushima ca sa previna o noua explozie. Starea de urgenta a fost decretata si la centrala de la Onagawa. La reactorul 2 de la Tokai s-a oprit sistemul de racire. Reactorul care a explodat sambata ar fi trebuit oprit in februarie. Autoritatile i-au prelungit durata de viata cu 10 ani, scrie Adevarul.

Romania Libera: Cum functioneaza un reactor nuclear

Penele de curent pot conduce la probleme la centralele nucleare, arata "Romania Libera", care explica modul in care functioneaza reactoarele nucleare. Odata ce sistemul de racire de la reactoarele nucleare nu mai functioneaza, uraniul si plutoniul se incalzesc pana la topire, iar acest lucru presupune riscuri mari.

Uraniul - cel mai greu element existent in natura - si plutoniul sunt incarcate in reactor, unde sunt scufundate in apa pentru racire. Apa extrage caldura produsa de reactor si creeaza aburi.

Dupa cutremurul din Japonia, reactoarele nucleare de la doua centrale de pe coasta de nord-est si-a u pierdut puterea de racire. Daca tehnicienii nu reusesc sa repare defectiunea, riscurile asupra vietii populatiei din zona sunt imense, arata Romania Libera.

Puterea: Basescu i-a bagat din nou in sedinta pe liderii PD-L

Daca in Japonia, autoritatile incearca sa gestioneze o criza de proportii, politicienii din Romania se gandesc, ca de obicei, cum sa isi imparta functiile. Ziarele centrale trateaza si subiectul intalnirii dintre presedintele Traian Basescu si liderii PD-L, unde s-a discutat schimbarea premierului.

Traian Basescu i-a chemat din nou la Bucuresti, la Vila Lac 1, pe liderii organizatiilor judetene si conducerea centrala a PD-L pentru a vorbi despre viitorul politic al premierului Emil Boc si despre schimbarea acestuia cu un tehnocrat.

Numai ca de aceasta data reprezentantii garzii vechi a partidului s-au dus la discutii cu convingerea ca cea mai buna solutie pentru relansarea guvernarii este un premier politic, scrie Puterea.

Gandul: Traian Basescu vrea ca mandatul presedintelui statului sa fie de 4 ani

Insa nu doar schimbarea premierului Emil Boc i-a preocupat pe democrat-liberalii stransi duminica seara la Vila Lac 1. Presedintele le-a prezentat si proiectul sau de modificare a Constitutiei, care prevede un mandat prezidential de doar patru ani si posibilitatea dizolvarii Parlamentului, daca un referendum de suspendare a presedintelui nu este validat.

Presedintele Basescu sustine ca mandatul sefului statului sa fie de patru ani, iar Parlamentul sa fie dizolvat daca suspenda presedintele tarii iar acesta nu este demis la referendum, potrivit propunerilor de modificare a Constitutiei pe care le-a prezentat PD-L, informeaza Gandul.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#cutremur Japonia , #cutremur
Comentarii
Poza vin_de_sfecla
vin_de_sfecla
rank 3
Deocamdata, nici o asemanare ! A citit imparatul mesajul de capitulare ? Au avut loc evenimente ca cele din porturile sinucigasilor japonezi din Hiroshima si Nagasaki ?