Seful Observatorului Seismologic Timisoara: Va fi un cutremur puternic in Vrancea

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 13:55
10196 citiri
Seful Observatorului Seismologic Timisoara: Va fi un cutremur puternic in Vrancea
Foto: Adevarul

Dan Rau, seful Observatorului Seismologic din Timisoara, afirma ca ne putem astepta la un nou cutremur devastator, ca cel din 1977, in Vrancea.

"In zona Vrancea exista o activitate seismica de 1.000 de ani. S-a vazut in ultimul secol ca o data la 35 de ani vine un cutremur devastator. Asa ca nu trebuie sa mire pe nimeni daca vine un seism puternic", a afirmat Rau, citat de Adevarul.

Avand in vedere cele doua cutremure produse recent, in Timisoara, specialistul in seismologie le transmite timisenilor sa nu se alarmeze.

"E normal sa fie cutremure aici, pentru ca Banatul este a doua zona seismica din Romania, dupa Vrancea. Dar suntem feriti de Dumnezeu. Natura solului, sedimentara, nu poate acumula energie si nu permite un seism distrugator. Cutremurele de aici sunt de suprafata, la 10-12 kilometri. E adevarat ca sunt imprevizibile, nu poti sa spui cand si cum va fi urmatorul", a spus Rau.

Cutremur de 3,6 grade in Timis

Nu acelasi lucru se poate spune despre activitatea seismica din zona Vrancea, diferita de cea din Banat.

"Un seism nu poate fi prezis, anticipat. Exista o teorie cu 21 de secunde, dar acesta poate crea mai multe victime din cauza panicii si poate fi de fapt o alarma falsa. Cel mai important este disciplina in constructii", a mai declarat seful Observatorului Seismologic din Timisoara.

Presedintele INPF: Putin probabil un cutremur foarte puternic

Pe de alta parte, insa, presedintele Institutului National de Fizica a Pamantului (INFP), Mircea Radulian, a declarat pentru Agerpres, ca "aparitia unui cutremur cu magnitudinea peste 7 grade in 2012 este putin probabila".

Presedintele INFP a precizat ca in zona Vrancea este 'destul de posibil' sa se produca un cutremur cu magnitudinea intre 5 si 6 grade.

"Pentru zona Vrancea, este destul de posibil sa apara si un cutremur cu o magnitudine intre 5 si 6 grade, sau in jur de 5 grade. Aceste cutremure apar cu o anumita frecventa la 2-5 ani. Dar nici acest lucru nu e sigur.

Daca vorbim de un cutremur de 7 grade, teoretic vorbind, poate aparea. Probabilitatea este totusi mica si nu ma astept sa apara in 2012 si nu este cazul sa se creeze panica inutila.

La fel am fi spus si anul trecut. Cutremurele nu apar regulat, la 20 - 30 de ani. Ele pot aparea grupat la intervale mai mici de timp sau la intervale mai mari. Toate datele de pana acum sunt insuficiente pentru a determina aparitia unui cutremur.

Nestiind foarte bine ce se intampla, este dificil sa previzionezi un cutremur mare. Dovada este cutremurele din Sumatra, Chile, Japonia, pe care nimeni nu le-a putut prezice", a mentionat acesta, intrebat despre cutremurele frecvente din Romania, de la inceputul anului 2012.

Citește și:
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat luni, 3 octombrie, că pensiile vor putea fi majorate cu aproximativ 11%. Șeful guvernului a explicat că procentul de majorare nu...