The Guardian: Bucurestiul, capitala cea mai riscanta in caz de cutremur. Bulina rosie inseamna pericol

Marti, 25 Martie 2014, ora 15:51
5517 citiri
The Guardian: Bucurestiul, capitala cea mai riscanta in caz de cutremur. Bulina rosie inseamna pericol

Sute de cladiri din Centrul Istoric al Bucurestiului sunt amenintate de pericolul prabusirii, facand din capitala Romaniei un dintre cele mai riscante orase din Europa.

Dan Lungu, expert in seismologie, dezvaluie cum cladirile istorice se degradeaza, victime ale neglijarii, dar si a activitatii seismice. "Bucurestiul e cel mai periculos mare oras din Europa, cand vorbim de cutremure", sustine expertul roman, intr-un reportaj realizat de The Guardian.

Acum 40 de ani, un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter a distrus peste 30 de cladiri inalte din capitala Romaniei si mii de alte stucturi. Au murit atunci 1.578 de oameni si 11.000 au fost raniti.

Urmatorul mare cutremur pandeste, dupa 37 de ani. Suntem pregatiti pentru el?

Lungu, fost director al Institutului National al Romaniei pentru Monumente Istorice, arata grinzile de metal cu care au fost intarite zidurile multor cladiri dupa cutremur, ca o solutie rapida. Faptul ca acele grinzi sunt inca acolo si in ziua de azi, dar alte lucrari nu au mai fost facute, reprezinta o mare ingrijorare pentru Lungu.

La sfarsitul anilor '90, guvernul Romaniei a inceput un program de reconditionare, in prima faza punand buline rosii pe cladirile care ar fi putut cadea la un cutremur major. Pana acum, 374 de cladiri din Centrul Istoric, in care se gasesc si aproximativ 2.700 de apartamente, au fost incadrate in Clasa I de Risc Seismic.

Multe sunt locuite de chiriasi pe termen lung, oameni care cauta chirii ieftine sau altii care nu isi pot permite sa traiasca in alta parte a orasului. Chiriile sunt si cu o treime mai mici decat in alte cladiri din vecinatate.

Un nou cutremur in Vrancea: 4,4 grade Richter, cel mai mare din acest an (Video)

Lungu spune ca "probabil aproape toate cladirile din Centrul Vechi al Bucurestiului ar trebui sa aiba bulina rosie". Si Nicusor Dan, de la Asociatia Salvati Bucurestiului, crede ca in cazul unui cutremur ca cel de din 1977, in Bucuresti ar cadea si mai multe cladiri.

El apreciaza ca exista in jur de 1.000 de cladiri cu valoare istorica in Bucuresti aflate in pericol, doar 26 beneficiind de lucrari de intarire in ultimii 20 de ani. "Cladirile cele mai periculoase sunt cele construite in perioada interbelica", spune Nicusor Dan.

"E imposibil sa prezici cand se va intampla urmatorul cutremur. Unul ca cel din 1977 se intampla o data la 50 de ani", spune Dan Lungu. Astfel, bucurestenii merg inainte, traind si locuind in cladiri cu risc seismic serios. Cum spune o tanara care locuieste intr-o cladire din Centrul Vechi: "Cred ca cei mai multi dintre vecinii mei prefera sa nu se gandeasca prea mult la asta".

Citeste si:
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
inistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, 28 mai, că în prezent există litigii în care diverse firme cer CNAIR aproape un miliard de euro pentru nerespectarea unor clauze...
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...