Urmatorul mare cutremur pandeste, dupa 37 de ani. Suntem pregatiti pentru el?

Duminica, 02 Martie 2014, ora 23:16
10935 citiri
Urmatorul mare cutremur pandeste, dupa 37 de ani. Suntem pregatiti pentru el?

In 1977 se implineau 37 de ani de la dezastruosul cutremur din 1940, iar anul acesta, la 4 martie 2014, se implinesc tot 37 de ani de la cel din 1977.

Poate ca pe unii nu-i sperie coincidentele, dar nici n-as sta indiferent, cand stiu ca, in Romania, cutremurele au o ciclicitate a lor, iar intervalul de 37 de ani este destul de mare pe langa intervalele la care s-au produs alte cutremure consemnate de istorie.

Cutremurele noastre din trecut se pare ca i-au speriat pe inaintasi, de vreme ce stravechi documente bizantine nu le scapa din vedere, dar nici cronicarii nu le lasa neobservate.

Scurt istoric

Cel mai vechi cutremur vrancean de amploare consemnat in docmentele bisericesti bizantine se refera la data de 22 mai 1022, iar de atunci si pana azi istoria a consemnat 122 seisme puternice, din care 17 apartin inregistrarilor recente si sunt sub 6 grade Richter, 71 sunt apreciate a fi sub 7 grade Richter, iar 35 cutremure sunt evaluate la 7 grade Richter sau peste.

Exista un cutremur cu adevarat catastrofal, consemnat in documente bisericesti la data de 26 octombrie 1802, despre care s-a scris ca "au cazut turle de la sfintele biserici, iar alte biserici au cazut de tot, s-a rupt turnul cel mai inalt Coltea, care era podoaba orasului, iar din casele boieresti putine au scapat zdravene". Se crede ca avea gradul 8,2 de vreme ce s-a simtit in toata Europa si a durat 2 minute si 30 secunde.

Un detaliu mai putin cunoscut este faptul ca in tara noastra a avut loc si un tsunami, cu valul de 4 metri (cel recent din Filipine avusese 10 metri), provocat de cutremurul din 31 martie 1901, cu epicentrul in Marea Neagra si cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter.

Cel mai vechi seism consemnat de cronicarii nostri este cel mentionat de Miron Costin. El s-a produs in ziua de 29 august 1471, in timpul domniei lui Stefan cel Mare si a fost urmat de mai multe replici, resimtite inca cinci zile dupa unda principala.

Cea mai expusa capitala din Europa

Nu constituie un secret faptul ca Bucurestiul este cea mai expusa capitala europeana in calea cutremurelor si pare neclar daca s-au luat masuri eficiente si intelepte de protejare a populatiei si bunurilor, asa cum se procedeaza, de exemplu, in Japonia.

La scurt timp de la ultimul cutremur catastrofal, cel din 1977, primaria a inventariat si clasificat cladirile cu risc seismic, intocmind pe cheltuiala sa documentatii pivind consolidarea. Un gest meritoriu. Un site al Primariei Generale le tine in evidenta, ultima actualizare fiind datata 18 februarie 2014.

Dar, vai, din miile de cladiri expertizate, cu diferite riscuri seismice, pana in prezent, in ultimii 37 de ani, au fost consolidate doar 37 de imobile (coincidenta!).

Pentru restul, a devenit indoielnic daca documentatiile elaborate mai sunt valabile dupa trecerea deceniilor, timp in care locatarii si-au mai facut lucrari interioare, terenurile s-au tasat, iar degradarile au avut timp sa se accentueze.

Anvelopare sau consolidare?

Cel mai ciudat este faptul ca, pentru blocurile respective, s-au cerut si obtinut fonduri europene in vederea izolarii termice. Au fost "anvelopate", nu consolidate.

Ma indoiesc ca Europa n-ar fi sarit in ajutorul nostru, daca cineva intervenea si insista ca sa consolidam blocurile, inainte de a le izola termic (acuma e mai complicat).

Nu poti face proces de intentie nimanui, dar este usor de observat ca "anveloparea" se poate face cu eforturi mai lejere, cu mijloace mai modeste si cu succese mai rapide, decat consolidarea.

Astazi, capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa este aproape in intregime anvelopata, dar aproape deloc consolidata.

N-as vrea sa ma lansez in comparatii excentrice, dar vazand cum se pune problema raspunderilor in cazul unui avion prabusit, nu mi se pare ca edilii nostri ar trebui sa doarma linistiti pe o ureche, fara sa gandeasca ce se intmapla daca se prabuseste - doamne fereste - o Capitala.

Citeste si:
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Camera Deputaților a votat marțea trecută, 21 iunie, un proiect de lege prin care se introduce educația sexuală în școli, de la clasa a 8-a, cu acordul scris al părinților. În timpul...
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...