A murit Ion Ilioiu, ultimul supravietuitor al rezistentei anticomuniste din muntii Fagarasului

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 12:12
16127 citiri
A murit Ion Ilioiu, ultimul supravietuitor al rezistentei anticomuniste din muntii Fagarasului
Foto: Monitorul de Fagaras

Ion Ilioiu, ultimul supravietuitor din grupul de rezistenta anticomunista condus de Ion Gavrila Ogoranu, a murit miercuri. Pe 24 noiembrie ar fi implinit 83 de ani.

Ion Ilioiu a aderat la grupul de luptatori anticomunisti condus de Ion Gavrila Ogoranu inca de cand avea 18 ani, in 1948.

"Aveam colegi care s-au atasat fara sa carteasca ideilor comunismului. Acestia erau elevii cei mai slabi din clasa si cu un comportament indoielnic. Am refuzat sa intru in randurile UAER - organizatia de tineret comunist. Acest lucru m-a facut sa fiu pus pe lista neagra a securitatii, pe care au completat-o toti colegii mei din organizatie.

Noi am renuntat la familii, la viata linistita de acasa, la placerile varstei adolescentine pentru a infrunta cu arma in mana trupele armatei si ale securitatii care voiau sa impuna o dictatura comunista cu minciuna si asuprire", povestea Ilioiu in cartea "Brazii se frang, dar nu se indoiesc" a lui Gavrila Ogoranu.

Ogoranu, partizanul anticomunist care a umilit Securitatea (I)

Ilioiu a luptat in munti timp de sase ani, fiind capturat de trupele Securitatii in 1954, dupa ce a fost ranit.

"M-au anchetat asa, impuscat, nu m-au lasat sa ma vindec. Cand intr-un tarziu m-au operat, m-au lasat mult timp deschis ca sa arate la toti ca sunt bandit...", isi amintea eroul rezistentei anticomuniste.

Ogoranu, partizanul anticomunist care a umilit Securitatea (II)

Ion Ilioiu a fost anchetat si torturat timp de patru ani, pana sa ajunga in instanta. In 1958, judecatorii l-au condamnat la munca silnica pe viata. A fost incarcerat la Aiud, suportand un regim de exterminare care l-a facut sa-si piarda partial vederea. Nu a reusit sa comunice deloc cu familia timp de zece ani. Ilioiu a fost eliberat in 1964, cand comunistii au dat un decret de amnistiere a detinutilor politici. Avea 34 de ani.

"Urmarile vietii din inchisoare le resimt si acum. Mi-am intemeiat o familie mult mai tarziu. Cu toate acestea nu consider un timp pierdut tot ceea ce am facut. Cred ca am facut ce trebuia. Chiar daca nu am biruit, sunt cu constiinta impacata si nu ma simt vinovat pentru deznodamantul luptei noastre. Daca ar trebui s-o luam de la capat as proceda la fel", se destainuia Ilioiu in "Brazii se frang, dar nu se indoiesc".

Lupta lui Ilioiu si a grupului anticomunist din muntii Fagarasului a fost ecranizata in "Portretul luptatorului la tinerete" a lui Constantin Popescu. In 2010, la premiera filmului a participat si Ion Ilioiu, singurul ramas in viata dintre membrii grupului.

Ion Ilioiu a fost inmormantat vineri, 2 noiembrie, in cimitirul vechi din Fagaras.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
#Ion Ilioiu rezistenta Fagaras, #Ion Ilioiu Gavrila Ogoranu, #Ion Ilioiu rezistenta anticomunista , #deces