Presedintele Poloniei a murit, dupa ce avionul sau s-a prabusit in Rusia (Video)

Sambata, 10 Aprilie 2010, ora 10:45
30019 citiri
Presedintele Poloniei a murit, dupa ce avionul sau s-a prabusit in Rusia (Video)
Foto: Daily Mail (2007)

Presedintele Poloniei Lech Kaczynski a murit, sambata, dupa ce avionul in care se afla s-a prabusit in Rusia.

Aeronava Tupolev 154, in care se afla presedintele, si care mai avea la bord alte 96 de persoane, s-a prabusit la ora locala 10.56 (9.56 ora Romaniei), in apropiere de aeroportul Smolensk, in sud-vestul Rusiei.

Ria Novosti a anuntat, sambata dupa-amiaza, ca trupul presedintelui Lech Kaczynski a fost gasit printre ramasitele avionului, urmand ca identitatea sa sa fie confirmata prin teste ADN.

Ulterior, toate cadavrele persoanelor care se aflau in avion au fost gasite, a anuntat Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, citat de RIA Novosti.

"Trupurile neinsufletite vor fi trimise la Moscova pentru identificare chiar astazi", a anuntat ministrul rus pentru Situatii de Urgenta Serghei Soigu, de la locul accidentului. Oficialul a mai spus ca au fost gasite "ambele cutii negre" ale aparatului de zbor si s-a inceput descifrarea lor.

Desi in mod oficial nu s-a aflat nimic despre cauza prabusirii, potrivit unor surse anonime citate de RIA Novosti, dezastrul s-ar fi produs in urma unei erori umane in timpul manevrelor de aterizare efectuate in conditii de ceata densa. Se pare ca avionul ar fi atins cu o aripa varful copacilor, dupa care s-a prabusit, in urma unui incediu.

Un reprezentant al turnului de control din Smolensk a declarat, pentru presa rusa, ca pilotul a fost sfatuit sa aterizeze pe aeroportul din Minsk, din cauza cetei dense, insa nu a urmat recomandarile si a incercat sa aterizeze pe aeroportul din Smolensk.

Initial s-a anuntat ca in avion se aflau si sotia presedintelui polonez, fratele sau geaman Jaroslaw Kaczynski (fost premier), dar si Slawomir Skrzypek, presedintele bancii centrale a Poloniei, informeaza Reuters.

Ulterior, autoritatile poloneze au publicat o lista cu delegatii care se aflau in avion, insa printre personalitati nu se afla si fratele presedintelui.

La bordul avionului se mai aflau membri ai Institutului National Memorial polonez, dar si vicepresedintele Parlamentului polonez.

Presedintele Dietei este in prezent seful statului polonez

Toti pasagerii aeronavei au fost ucisi in urma incidentului, potrivit Ria Novosti. Informatia a fost confirmata de Ministerul pentru Situatii de Urgenta din Rusia, dar si de secretarul pentru presa de la Ministerul de Externe polonez, Petr Paszkowski.

Potrivit guvernatorului din Smolenks, aeronava in care se afla presedintele nu a reusit sa ajunga pe pista de aterizare. "Avionul a acrosat niste copaci, a cazut la pamant si a fost distrus. Nu exista supravietuitori", a declarat Sergei Antufiev, pentru un post TV din Rusia.

Moartea presedintelui Poloniei: Reactii din Romania

Liderii lumii prezinta condoleante dupa moartea presedintelui Poloniei

"Avionul a acrosat mai multi copaci, s-a prabusit si a luat foc", a declarat si purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski, pentru postul de televiziune polonez TVN24.

Vladimir Putin, presedinte al comisiei de ancheta

Premierul rus, Vladimir Putin, a infiintat sambata o comisie de ancheta a incidentului aviatic ce a dus la moartea presedintelui polonez, si s-a deplasat la locul accidentului, urmand sa supravegheze personal ancheta, anunta agenta Focus News.

Si premierul polonez, Donald Tusk, a declarat ca va merge la locul accidentului, urmand ca si partea poloneza sa demareze o ancheta.

Potrivit BBC, presedintele Poloniei efectua o vizita in Rusia cu ocazia aniversarii a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, in care si-au pierdut viata mii de polonezi, ucisi de armata sovietica.

Recent, presedintele Vladimir Putin a vizitat Polonia, fiind prezent la ceremoniile de comemorare la Katyn, fiind pentru prima oara in 70 de ani cand un lider rus participa la aceste ceremonii, gestul fiind unul menit sa apropie cele doua tari.

Nu este prima oara cand un sef de stat isi pierde viata intr-o catastrofa aviatica. Pe 26 februarie 2004, avionul in care se afla presedintele macedonean, Boris Trajkovski, s-a prabusit intr-o zona muntoasa din sudul Bosniei-Hertegovina.

Potrivit Constitutiei poloneze, in cazul in care presedintele nu isi mai poate executa functia, acesta va fi inlocuit de presedintele camerei inferioare a Parlamentului polonez.

Astfel, Bronislaw Komorowski, presedintele Dietei, devine presedinte al Poloniei, dupa moartea lui Lech Kaczynski.

Functia guvernatorului bancii centrale, Slawomir Skrzypek, va fi preluata interimar de catre viceguvernatorul bancii, Piotr Wiesiolek.

Mai multi membri ai Administratiei Prezidentiale poloneze au murit

Sofia News Agency a facut publica si o lista a oficialilor care se aflau la bordul avionului in care se afla presedintele.

Printre oficialii ucisi se afla Ryszard Kaczorowski, ultimul presedinte al Poloniei in exil, Jerzy Szmajdzinski, fost ministru al Apararii, Wladyslaw Stasiak , seful Administratiei Prezidentiale, Aleksander Szczyglo, seful Biroului national de Securitate.

Si-au mai perdut viata Pawel Wypych, secretar de stat in Administratia Prezidentiala, Mariusz Handzlik, subsecretar de stat in Administratia Prezidentiala, Andrzej Kremer, viceministru de Externe, Franciszek Gagor, seful Statului Major in Armata Poloniei, Andrzej Przewoznik, vicepresedinte si secretar al Comisiei pentru comemorare a victimelor din Masacrul de la Katyn.

Deputatii Grzeogrz Dolniak, Przemyslaw Gosiewski si Zbigniew Wassermann se aflau deasemenea la bordul avionului, la fel si Janusz Kochanowski, ombudsman, si episcopul Tadeusz Ploski.

Guvernul polonez va convoca sambata o reuniune de urgenta, in urma incidentului. La Varsovia, steagul de pe palatul prezidential a fost coborat, iar mai multe persoane au depus flori si lumanari. Guvernul polonez declarat o saptamana de doliu national, dupa aceasta tragedie.

Zile de doliu national vor fi tinute si in Rusia si Georgia. Astfel, Rusia va avea zi de doliu national luni, 12 aprilie.

Presedintele georgian Mihail Saakasvili a decretat 11 aprilie zi de doliu national, in memoria presedintelui polonez Lech Kaczynsk, numit un prieten al Georgiei, care a aparat intotdeauna libertatea.

Jaroslaw si Lech Kaczynski, gemenii care au condus Polonia

Nascut in 1949, Lech Kaczynski a fost primar al Varsoviei din 2002 pana in decembrie 2005, incepandu-si mandatul prin lupta anticoruptie. A devenit presedinte al tarii in 2005, din partea partidului "Lege si Justitie" (Prawo i Sprawiedliwosc), obtinand mai multe voturi decat contracandidatul sau, Donald Tusk. A fost fratele geaman al fostului premier al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski.

Jaroslaw si Lech Kaczynski, gemenii care au condus Polonia

A absolvit dreptul la Universitatea din Varsovia si si-a luat doctoratul la Universitatea din Gdansk. Era casatorit cu economista Maria Kaczynska si avea o fata, Marta.

In toamna anului 2005, cei doi frati si-au indeplinit visul de o viata, castigand atat alegerile prezidentiale, cat si pe cele legislative, cu partidul lor Dreptate si Justitie (PIS), infiintat cu patru ani in urma.

Urmareste mai jos imagini de la locul accidentului

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#presedinte Polonia murit, #presedinte Polonia accident avion, #presedinte Polonia murit Rusia, #presedinte Polonia avion prabusit, #Lech Kaczynski murit , #deces