Creatorul Panterei Roz, regizorul Blake Edwards, a murit

Joi, 16 Decembrie 2010, ora 22:30
2388 citiri
Creatorul Panterei Roz, regizorul Blake Edwards, a murit
Foto: Daylife

Regizorul si scenaristul Blake Edwards, care a inventat personajul Pantera Roz si a realizat, printre altele, filmele "Breakfast at Tiffany's", "The Great Race", "Victor/Victoria" sau "10", a murit, miercuri, la varsta de 88 de ani.

Edwards a murit in urma unor complicatii legate de pneumonie, la spitalul St. John's Health Center din Santa Monica, unde era internat de aproximativ doua saptamani. Sotia sa, actrita Julie Andrews, si alti membri ai familiei erau prezenti in momentul decesului, relateaza Associated Press.

Edwards suferea si de probleme la genunchi, fiind supus mai multor operatii nereusite, in urma carora a ramas imobilizat intr-un scaun cu rotile, in ultimii doi ani, potrivit responsabilului cu presa al cuplului, Gene Schawm.

Desi bolnav, regizorul a muncit pana in ultima clipa, lucrand la doua spectacole pe Broadway, unul bazat pe filmele "Pantera Roz", iar altul, "Big Rosemary", urma sa fie o comedie originala, a carei actiune se desfasura in timpul prohibitiei din Statele Unite.

Cunoscut pentru replicile inteligente, pline de ironie si umor, Edwards a lucrat cu actori faimosi, precum Jack Lemmon, Audrey Hepburn, Peter Sellers si, bineinteles, Julie Andrews, cu care a fost casatorit timp de 42 de ani.

Pe de alta parte, Edwards era considerat "oaia neagra" a Hollywood-ului, intrand adeseori in conflicte cu sefii studiourilor de film, pe care i-a si ironizat in comedia neagra "S.O.B."

Astfel se explica si faptul ca nu a fost nominalizat la premiile Oscar decat de doua ori, in 1982, pentru "Victor/Victoria", si in 1983, pentru "The Man Who Loved Women", in ciuda faptului ca filmele sale nu numai ca au avut un succes fenomenal in momentul lansarii, dar au ramas si ca filme de referinta in istoria cinematografiei.

In cele din urma, Academia de Film din SUA i-a oferit un premiu Oscar pentru intreaga cariera, in 2004.

Blake Edwards s-a nascut pe 26 iulie, 1922, in Tulsa, Oklahoma, facand parte dintr-o familie cu istoric in realizarea de filme mute. Si-a inceput cariera ca actor, iar primul film pe care l-a regizat si al carui scenariu l-a scris s-a numit "Panhandle".

Andrews si Edwards s-au casatorit in 1968. Ea avea o fata dintr-o casatorie anterioara, Emma, iar el doi copii, tot dintr-o alta casatorie, Jennifer si Geoffrey. Impreuna au adoptat doua fete din Vietnam, Amy si Jo.

Pe langa filme, Edwards era pasionat de sculptura, lucrarile sale in bronz fiind amplu laudate de critici.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Blake Edwards murit, #deces Blake Edwards, #Pantera Roz, #Julie Andrews , #deces