Lectia poloneza

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 23:51
6452 citiri
Lectia poloneza
Foto: montaj Ziare.com

Bine ar fi ca tragedia care a lovit Polonia sa nu treaca pe langa noi precum un fapt divers. Bine ar fi sa acordam teribilului accident de avion si reactiei poporului polonez o binemeritata clipa de mediatie.

In privinta cauzelor catastrofei aviatice, se pare ca a fost vorba despre o eroare de pilotaj, fiind scoasa, deocamdata, din calcul starea tehnica a aeronavei. Constatam totusi ca presedintele Lech Kaczynski circula cu un avion Tupolev fabricat in 1990, suspus recent unei revizii generale, un avion care i-a mai provocat probleme de-a lungul mandatului.

A existat o discutie despre necesitatea inlocuirii Tupolevului, insa argumentul financiar a curmat-o. Chiar daca acest avion nu a fost la originea accidentului, oare unul mai performant nu ar fi facut cu putinta evitarea catastrofei? E o intrebare cu care vor fi nevoiti sa traiasca cei care s-au opus vehement inlocuirii Tupolevului.

Presedintele Romaniei circula cu un avion aflat in serviciu de 34 de ani. Este atat de invechit si incalca atat de multe norme europene actuale incat nu poate ateriza pe multe aeroporturi decat cu aprobari speciale. De trei ani se discuta despre necesitatea inlocuirii lui. Si de tot atat timp, discutia, profund politizata, se izbeste de argumentul financiar.

In 2007, varianta cumpararii unui nou avion prezidential cu 300 de milioane de euro a fost introdusa pe ordinea de zi a CSAT. PSD si PNL au sarit trei metri in sus: in loc sa dam atatia bani pe avionul lui Traian Basescu, mai bine crestem pensiile. Si asa a ramas.

Sa speram ca nu va fi nevoie de o tragedie similara celei suferite de Polonia pentru a intelege ca avionul prezidential, vechi sau nou, nu este avionul lui Traian Basescu. Nu-l va lua acasa la terminarea mandatului. Este avionul care serveste cea mai importanta institutie a Romaniei. Este avionul care il serveste pe cel mai important demnitar al tarii. Calitatea si siguranta avionului prezidential reflecta respectul pentru functie si institutie, nu pentru persoana.

Americanii, spre exemplu, au facut din Air Force One unul dintre cele mai importante simboluri ale SUA si, de aceea, nimeni, sustinatori sau adversari ai presedintelui in functie, nu si-a pus vreodata problema investitiilor facute in acest avion. Discutam aici despre respectul unui popor fata de propriile simboluri si institutii, capitole la care, in mod cert, Romania este deficitara.

Un alt capitol care merita discutat este reactia polonezilor in fata tragediei. Demna si solidara. Profund credinciosi, polonezii au facut ce stiu ei mai bine atunci cand trebuie sa faca fata unei nenorociri istorice. S-au adunat cu sutele de mii, cu flori si lumanari, la Palatul Prezidential si in biserici si s-au rugat. N-am auzit pusee conspirationiste, desi coincidenta istorica pe care o marcheaza aceasta tragedie precum si resentimentele istorice pe care polonezii le au fata de rusi ar fi facut aproape de asteptat aparitia suspiciunilor. E drept ca si reactia Moscovei a fost impecabila.

Sa nu credeti cumva ca defunctul presedinte era cel mai popular politician polonez. Lech Kaczynski, la fel ca fratele sau geaman, era un personaj controversat si in tara, si in UE. Iar polonezii fac politica cu mai multa pasiune chiar decat romanii. Insa, in fata nenorocirii, antipatiile si adversitatile au fost sterse. Polonezii au simtit ca si-au pierdut cel mai inalt demnitar, purtatorul unui simbol national, nu neaparat pe omul pe care pana mai ieri multi dintre ei il contestau vehement si chiar intentionau sa-l dea jos de la putere la alegerile de anul acesta. Oare ar fi avut si romanii aceeasi atitudine? Uitandu-ma la diferite postari de pe Internet, cu mare regret, ma indoiesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#moarte presedinte Polonia, #accident aviatic Rusia, #avion prezidential, #Tupolev 154 , #deces
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
"Lectia romaneasca": PSD si PNL au sarit trei metri in sus: in loc sa dam atatia bani pe avionul lui Traian Basescu, mai bine crestem pensiile."