Liderii lumii prezinta condoleante dupa moartea presedintelui Poloniei

Sambata, 10 Aprilie 2010, ora 14:57
3584 citiri
Liderii lumii prezinta condoleante dupa moartea presedintelui Poloniei
Foto: Reuters

Reactiile la nivel international nu au intarziat sa apara in urma mortii presedintelui polonez, Lech Kaczynski, si a cel putin alte 86 de persoane, intr-un accident aviatic langa aeroportul Smolensk din Rusia.

Fostul presedinte Lech Walesa, care a condus tranzitia Poloniei, a spus, in urma accidentului aviatic de sambata, ca "acesta este al doilea dezastru ca gravitate dupa Katyn", relateaza New York Times.

"Au vrut sa ne reteze capul acolo, iar aici a murit floarea natiunii noastre. Ignorand conflictele, clasa intelectuala a celor aflati in acel avion era cu adevarat mareata", a spus el.

"Este un loc blestemat", a declarat fostul presedinte Aleksander Kwasniewski. "Ma trec fiorii. Intai este ucisa floarea celei de a Doua republici poloneze, in padurea de langa Smolensk, acum elita intelectuala a celei de a Treia republici poloneze moare in acest accident tragic, cand se apropia de aeroportul din Smolensk"

"Este o rana ce se va vindeca foarte greu", a subliniat el.

In 1940, in padurea Katyn au fost executati mii de ofiteri polonezi.

"Este o tragedie ingrozitoare", a declarat Philip Crowley, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, in urma tragicului accident in care si-a pierdut viata presedintele Poloniei, relateaza CNN.

De asemenea, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si-a exprimat compasunea fata de familia presedintelui Kaczynski si fata de familiile tuturor victimelor accidentului de sambata, din Rusia, relateaza The Sydney Morning Herald.

Sarkozy i-a adus un omagiu omologului sau polonez, "condus de un patriotism arzator, care si-a dedicat viata tarii sale".

Premierul britanic, Gordon Brown, a declarat ca intreaga lume este "intristata" de moartea presedintelui polonez Lech Kaczynski, intr-un accident polonez in Rusia, relateaza BBC.

La randul lor, presedintele rus, Dmitri Medvdev, i-a transmis condoleante presedintelui in exercitiu al Poloniei, liderul Parlamentului Bronislaw Komorowski.

"Eu si ceilalti cetateni rusi am fost profund socati de vestea mortii tragice a presedintelui Poloniei, a sotiei sale si a membrilor delegatiei poloneze, care se duceau sa comemoreze masacrul din Katyn", a spus biroul de presa al lui Medvedev.

Si premierul rus a transmis condoleante omologului sau polonez, Donald Tusk. "Vladimir Putin l-a sunat pe premierul Tusk si i-a transmis condoleante lui si natiunii poloneze", a spus un purtator de cuvant.

Nu in ultimul rand, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a transmis "cele mai profunde condoleante" poporului polonez, dupa ce presedintele Lech Kaczynski a murit intr-un accident aviatic, relateaza Earthtimes.

De asemenea, premierul bulgar Boiko Borisov, a declarat ca "plange alaturi de tara prietena Polonia", citat de agentia Focus.

"Imi amintesc intalnirea cu presedintele Poloniei in timpul comemorarii celui de Al Doilea Razboi Mondial la 1 septembrie 2009. Polonia a pierdut un sef de stat uimitor, care, pana in ultima clipa, a ramas conectat la ideea poloneza si la soarta Poloniei", a spus premierul.

"In ultimele sale ore de viata, presedintele a calatorit pentru a participa intr-o ceremonie de omagiere a memoriei ofiterilor polonezi ucisi linga Katyn in 1940, pentru a impartasi durerea a mii de familii poloneze. Sa ii onoram memoria", a subliniat premierul. El a trimis o telegrama de condoleante premierului polonez Donald Tusk.

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle s-a declarat in stare de soc, relateaza Earthtimes.

Westerwelle, aflat in vizita in Africa de Sud, a afirmat ca acesta este un "moment tragic" pentru Polonia, tara care se invecineaza cu Germania.

Reactii in Polonia

Fostul premier polonez Leszek Miller a declarat pentru un post de televiziune ca a avertizat de mult ca un dezastru aviatic va avea loc, din cauza flotei invechite a statului, relateaza New York Times.

"Am spus ca intr-o zi vom avea o procesiune funerara si atunci vom lua decizia de a inlocui flota de avioane", a declarat el.

Fostul premier a supravietuit unui accident de elicopter, in 2003.

De asemenean, arhiepiscopul Varsoviei, Kazimierz Nycz, vorbeste despre o tragedie nationala dupa accidentul aviatic soldat cu moartea presedintelui Poloniei, relateaza Focus News.

"Nici nu pot descrie tragedia rudelor, mamelor, prietenilor, nici nu pot vorbi despre copii. Cuvintele sunt prea sarace si slabe. Este una dintre tragediile natiunii noastre, momentul in care Polonia a pierdut floarea politicii, culturii si istoriei sale, pentru a doua oara acum, langa Katyn", a subliniat el.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#presedintele Poloniei murit, #presedintele Poloniei avion prabusit, #Lech Kaczynski murit , #deces
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
La Katyn, în 1940, au fost masacraţi mii (21,768 este cea mai vehiculată cifră) de prizonieri de război polonezi (militari de război, intelectuali, poliţişti) de către NKVD-ul rusesc, la ordinul lui Beria.