Moartea presedintelui polonez: Pilotii comunicau in limba rusa

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 21:15
3863 citiri
Moartea presedintelui polonez: Pilotii comunicau in limba rusa

Pe unul dintre site-urile de Monitorizare Radio/TV rusesti au fost postate luni inregistrari audio atribuite echipajului avionului Tu-154M al presedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, prabusit sambata dimineata langa Smolensk, din care rezulta ca pilotii au comunicat in limba rusa, cu un vizibil accent polonez.

De aici rezulta ca ei au incalcat regulile de zbor: limba de circulatie internationala de comunicare intre echipaj si controlorii de zbor este limba engleza, relateaza in editia sa electronica publicatia Gazeta.

In toate cele patru fisiere disponibile, pilotii comunica cu dispecerii de pe aerodromul rus Severnai in limba rusa cu un puternic accent polonez, unele cuvinte sunt greu de inteles. Cu toate acestea, autenticitatea fisierelor audio nu a fost inca stabilita, noteaza Gazeta.

Tragedie din cauza "barierei lingvistice"?

Intr-un interviu aparut luni, in cotidianul popular Komsomolskaia Pravda, Anatoli Muraviov, colonel (r), unul dintre dispecerii din echipa de control al zborurilor de pe aerodromul Severnai de langa Smolensk, a declarat ca dispecerii rusi nu cunosteau limba engleza si ca din aceasta cauza au comunicat cu echipajul Tu-154 in limba rusa si intr-o "engleza aproximativa".

Muraviov nu a exclus ca "bariera lingvistica" sa fi fost un factor care a dus la tragedie.

Aceasta informatie face luni obiectul dezbaterii si in mass-media poloneze.

"Faptul ca discutiile intre echipaj si controlorii de trafic se desfasoara in limba rusa este izbitor, pentru ca limba de comunicare in aviatia internationala este limba engleza" - isi exprima surprinderea comentatorii de la portalul polonez Gazeta Lubuska.

Nu exista niciun fel de declaratii oficiale - nici de partea rusa, nici de cea poloneza - in aceasta privinta.

Specialistii continua sa descifreze datele "cutiilor negre". Starea acestor aparate de inregistrat este satisfacatoare si toate datele despre zbor au fost mentinute - a asigurat luni vicepremierul rus Serghei Ivanov.

El a mai spus ca ambele cutii au fost deschise la Procuratura Generala a Rusiei in prezenta reprezentantilor Ministerului polonez de Externe si a expertilor polonezi in aviatie.

Mass-media ruse au acreditat luni versiunea potrivit careia singura cauza a tragediei aviatice de sambata de langa Smolensk, in care a murit o parte semnificativa a elitei politice a Poloniei, a fost o eroare a pilotului, din cauza presiunii generate de prezenta unui numar mare de personalitati VIP la bordul avionului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#moarte presedinte Polonia, #piloti avion limba rusa, #piloti Tupolev turn control , #deces