Polonezii din Bucovina, in doliu dupa prabusirea avionului presedintelui

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 10:53
1521 citiri
Polonezii din Bucovina, in doliu dupa prabusirea avionului presedintelui
foto: Realitatea TV

Romanii de origine poloneza din Bucovina tin doliu dupa decesul presedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, si al sotiei sale, Maria, morti impreuna cu alti 94 de oameni aflati in avionul prezidential ce s-a prabusit, sambata, in Rusia.

Doi dintre cei care il insoteau pe seful statului polonez in Rusia, vicepresedintele Senatului polonez, Cristina Bochenec, si senatorul care tinea legatura cu diaspora poloneza din Romania, Maciei Plajinschi, erau cunoscuti in satul sucevean Poiana Micului, arata Realitatea TV.

Cei doi au fost la Poiana Micului in urma cu doar sase luni, atunci cand au inaugurat scoala din sat, pentru realizarea careia Senatul de la Varsovia a alocat doua milioane de euro.

Moartea presedintelui Poloniei - reactii din intreaga lume

"Zambea tot timpul (Cristina Bochenec, n.r.), era foarte bucuroasa, cel putin cand au primit-o copiii cu flori, au aruncat florile, i-au dat si ei lacrimile.(...) Doliul este nu numai pus pe drapelul Poloniei, este in sufletul tuturor oamenilor, tuturor locuitorilor, fie ca nu sunt poloni ", spune Genovea Morosan, directoarea Scolii Generale Poiana Micului.

Potrivit profesorilor scolii, unul din cei care s-a ocupat indeaproape de realizarea proiectului a fost senatorul Maciei Plajinschi, iar in aceasta vara, la invitatia sa, 45 de copii din Poiana Micului urmau sa-si petreaca vacanta in Polonia.

Filmul Padurea Katyn, difuzat marti seara pe TVR 1

In fiecare zi, polonezii si romanii din sat participa la slujbele oficiate in memoria victimelor tragediei de la Smolensk si se inchina ori de cate ori trec pe langa scoala deasupra careia flutura drapelul Poloniei.

Polonia este in doliu national in aceasta saptamana. O carte de condoleante a fost deschisa la Palatul Prezidential, la fel si in ambasadele Poloniei din intreaga lume.

In scoli, inainte de inceperea cursurilor se va tine un minut de reculegere. In accidentul petrecut sambata in Rusia, in apropierea unui aerodrom militar din Smolensk, si-au pierdut viata 96 de persoane.

Basescu a semnat in cartea de condoleante de la Ambasada Poloniei (Video)

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#doliu Lech Kaczynski, #doliu national Polonia, #doliu avion prabusit , #deces