Polonezii il plang pe presedintele Lech Kacynski, mort in accidentul aviatic

Sambata, 10 Aprilie 2010, ora 21:34
2195 citiri
Polonezii il plang pe presedintele Lech Kacynski, mort in accidentul aviatic
Foto: AFP

Polonezii stransi la Katyn si la Varsovia il plang pe presedintele polonez Lech Kacynski, care si-a pierdut viata sambata, intr-un accident de avion produs in apropiere de Smolensk, relateaza presa internationa

Multimea adunata la muzeul ridicat la Katyn, in memoria victimelor poloneze ale armatei sovietice, a fost socata de moartea presedintelui Lech Kaczynski, relateaza Euronews.

Fostul premier polonez Jacek Sasin a condus rugaciunile pentru cei care si-au pierdut viata in accidentul aviatic din apropiere de aeroportul din Smolensk.

Durerea celor prezenti a fost cu atat mai mare cu cat multi dintre cei aflati la bordul aeronavei prezidentiale erau rude al victimelor masacrului de la Katxn, un simbol al suferintelor polonezilor in timpul ocupatiei sovietice.

Potrivit CNN, numeroase persoane s-au strans in fata palatului prezidential din Varsovia, pentru a depune flori si a aprinde lumanari pentru presedinte. "Totul s-a schimbat astazi (sambata - n.red.)", spune Jan Mikruta, un reporter pentru TV Polsat.

"Va fi un gol imens in viata publica din Polonia", a spus si Magdalena Hendrysiak, o locuitoare din Varsovia. "Cei mai importanti oameni au murit", a adaugat ea.

Hendrysiak a apreciat, insa, ca moartea presedintelui ar putea avea un efect de unificare. "Cred ca va fi una dintre acele situatii in care nimanui nu ii va pasa de preferintele politice", a spus ea pentru CNN. "Cred ca vor fi destul de uniti in fata unei astfel de tragedii", a adaugat ea.

Potrivit Krakow Post, populatia se va aduna in toata tara pentru a-l plange pe presedinte. La Cracovia, o slujba speciala a inceput la Castelul Wawel la ora locala 5.30 (6.30 ora Romaniei.

Mii de persoane i-au adus un omagiu presedintelui polonez Lech Kaczynski

Mii de persoane s-au strans in fata palatului prezidential polonez in orele de dupa accidentul aviatic in care si-a pierdut viata seful statului, Lech Kaczynski.

Oamenii au depus trandafiri albi si rosii si au aprins lumanari in fata cladirii vechi de 200 de ani din centrul Varsoviei. Desi Kaczynski a fost un personaj controversat, multi plangeau.

"Este ireal. Nu pot sa cred. Sunt in soc", spune Katarzyna, in varsta de 32 de ani, care s-a alaturat multimii din fata palatului dupa ce a aflat de la stiri ca presedintele si multi alti inalti oficiali au murit.

Presedintele Poloniei a murit, dupa ce avionul sau s-a prabusit in Rusia (Video)

Unii dintre polonezi s-au strans in jurul unui preot pentru a se ruga. Acestora li s-au alaturat si oficiali din administratia prezidentiala.

Drapelele din fata palatului erau coborate in berna, in timp ce mii de locuitori din Varsovia au arborat steaguri cu banda neagra la balcoane.

"Eram la piata, faceam cumparaturi, cand m-a sunat fiul meu. Mi-au amortit picioarele. Oamenii din jurul meu au crezut ca o sa lesin", povesteste Jaina Sebastinow, in varsta de 78 de ani. "Este o pierdere imensa, care este imposibil de compensat. Cei care au murit erau oameni buni", a adaugat ea.

"Inima mi-a spus sa vin aici, pur si simplu a trebuit sa vin", afirma si Anna Ciostek, un translator in varsta de 45 de ani care a venit in piata impreuna cu fiica si cu mama ei.

Oamenii si-au trimis mesaje pe telefoanele mobile indemnandu-si prietenii sa vina in piata Pilsudski, un loc traditional de reuniune din capitala poloneza. "Ne vom intalni in tacere in piata Pilsudski, la ora locala 20.30 (21.30 ora Romaniei - n.red.). Transmiteti prin SMS", scria intr-un astfel de mesaj.

Multi polonezi cred ca accidentul pare suspect. "Nu stim exact de s-a intamplat si sunt multi oameni si multe tari care vor avea de castigat de pe urma accidentului", potrivit lui Ciostek.

Dar teoriile conspiratiei raman in planul secund din cauza durerii generale. "Toti polonezii trebuie sa se uneasca, indiferent de opiniile lor politice", a declarat Jan Szczepanski, in varsta de 50 de ani. "Nu il sustineam pe Lech Kaczynski, dar nu conteaza acum", a adaugat el.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#omagiu Varsovia, #presedinte Lech Kaczynski murit, #presedinte Lech Kaczynski murit avion , #deces