Barna: UDMR a respins noua variantă pentru desființarea Secției Speciale. Nu există un interes din partea acestui partener din coaliție

Marti, 20 Iulie 2021, ora 18:05
3058 citiri
Barna: UDMR a respins noua variantă pentru desființarea Secției Speciale. Nu există un interes din partea acestui partener din coaliție
Barna crede că USR este singurul partid din coaliție care luptă pentru desființarea SIIJ FOTO Facebook/ Dan Barna

Liderul USR, Dan Barna, a declarat marți, 20 iulie, într-o emisiune la TVR, că ministrul Justiției a venit cu o nouă variantă pentru desființarea Secției speciale în coaliție, dar UDMR a respins-o, Acesta este de părere că nu este acceptată nicio variantă pentru că nu există interes pentru desființarea SIIJ, de fapt, iar coaliția este într-un blocaj în această privință.

„Ministrul justiției, după discuții cu colegii din PNL și UDMR, a mai găsit o variantă în care a propus încă o alternativă prin care să desființăm SIIJ, dar să existe o garanție – cerută de UDMR – asupra magistraților, astfel încât, dacă un magistrat anchetat consideră că procurorii ar putea să nu fie obiectivi să poată să ceară anchetarea într-o altă circumscripție teritorială.

Am prezentat și această variantă. Cei de la UDMR au zis în primă fază că da, ar putea să fie de acord, este o garanție, după care astăzi ne-au spus că nu, nu sunt de acord, pentru că dânșii de fapt vor ca atribuția aceasta să nu fie la DNA. Ei vor ca DNA să nu aibă atribuții în această zonă, pentru că poziția este de a păstra o secție specială pentru magistrați, dintr-un raționament pe care mi-e greu să-l înțeleg”, a precizat liderul USR.

De ce crede Barna că nu este acceptată nicio variantă

„Ministrul Justiției a prezentat mai multe variante pentru desființarea SIIJ, dar niciuna nu este acceptată pentru că în realitate orice variantă s-ar propune, ea va fi respinsă. De fapt nu există un interes din partea acestui partener din coaliție pentru ca angajamentul din programul de guvernare să devină realitate. Suntem în blocaj, continuăm discuțiile. Sper să găsim o soluție, dar lucrurile sunt foarte complicate pe acest subiect”, a afirmat Barna.

„De fapt suntem singurii care luptăm pe acest front. (…) Cei de la PNL sunt neutri în această dezbatere. Ei spun că sunt de acord cu desființarea în orice formulă. (…) Vin de la o ședință de coaliție în care iar m-am certat în van. Sunt foarte nervos. (…) Pe subiectul SIIJ sunt revoltat în momentul de față”, a subliniat Dan Barna.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a prezentat încă de vineri coaliţiei o propunere de amendament la proiectul de lege de desfiinţare a Secţiei Speciale (SIIJ) care prevede ca dosarele de corupţie privind magistraţii să treacă la DNA. Însă, pentru a fi înlăturat riscul unor posibile presiuni asupra judecătorilor, aceştia nu trebuie să poată fi anchetaţi de către procurorii de pe raza Curţii de Apel unde îşi desfăşoară activitatea.

Potrivit acestora, propunerea lui Stelian Ion este compromisul oferit UDMR pentru ca formaţiunea să fie de acord cu votarea în Senat a proiectului de desfiinţare a SIIJ, dar fără ca dosarele de corupţie să fie transferate la Parchetul General.

Cu toate acestea, la şedinţa de marţi, partidele membre ale coaliţiei de guvernare nu au ajuns la un acord pe propunerea venită de la Ministerul Justiţiei.

”Au fost pretexte, nu motive reale”, a explicat pentru News.ro unul dintre participanţii la întâlnire.

Comisia Juridică a Senatului, care va da raportul final pe desfiinţarea Secţiei Speciale pentru magistraţi, are în componenţă 13 membri. PNL şi USR PLUS au 6 senatori, în timp ce PSD şi AUR numără tot 6. Reprezentatul UDMR înclină decisiv balanţa. Formaţiunea maghiară nu acceptă ca dosarele de corupţie ale magistraţilor să fie cercetate de DNA, aşa cum a propus ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

Liderii UDMR le-au transmis partenerilor de guvernare că vor vota legea pentru desfiinţarea Secţiei Speciale în forma agreată în Comisia Juridică a Senatului, potrivit unor surse politice.

Eveniment Quarterly Report

Surpriza ultimului sondaj politic: Partidul Dianei Șoșoacă ar atinge pragul electoral dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Surpriza ultimului sondaj politic: Partidul Dianei Șoșoacă ar atinge pragul electoral dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, câștigător ar ieși PSD, potrivit ultimului sondaj politic realizat de CURS la comanda PNL. Lupta e strânsă pentru locul doi,...
Horia Tomescu a demisionat din funcţia de viceprimar USR al Capitalei: ”Am pus punct celei mai importante perioade din cariera mea politică”
Horia Tomescu a demisionat din funcţia de viceprimar USR al Capitalei: ”Am pus punct celei mai importante perioade din cariera mea politică”
Horia Tomescu a anunţat că a renunţat la funcţia de viceprimar USR al Capitalei, din motive personale. „USR va rămâne mereu partidul născut din speranţa unei societăţi mai bune şi avem...
#Dan Barna USR, #desfiintarea Sectiei Speciale, #UDMR, #coalitie, #USR , #desfiintare sectia speciala