Asociație a procurorilor, reacție la acuzațiile lui Cătălin Predoiu: ”A avut la dispoziție 15 luni să trimită în Parlament proiectul privind desființarea SIIJ”

Autor: N.G.
Vineri, 27 August 2021, ora 19:11
2773 citiri
Asociație a procurorilor, reacție la acuzațiile lui Cătălin Predoiu: ”A avut la dispoziție 15 luni să trimită în Parlament proiectul privind desființarea SIIJ”
Sediul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție

AMASP, asociație profesională a procurorilor, a transmis o reacție la afirmațiile fostului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu. Acesta a declarat că Secția Specială putea fi desființată încă din luna februarie dacă proiectul inițiat de el nu era modificat de actualul ministru.

”(...) Îi amintim acestuia că a avut la dispoziție un mandat de 15 luni în care să trimită în Parlament proiectul de lege la care face referire. AMASP a urmărit cu mare atenție acest subiect, fiind un susținător declarat al abrogării aberațiilor legislative din anii 2017-2019, incluzând aici crearea SIIJ.

Astfel, constatăm că rezultă din celelalte intervenții ale membrilor juriști ai partidelor aflate la guvernare, că modificarile la care face referire domnul Predoiu au fost discutate și trecute în programul de guvernare, îmbunătățind proiectul inițial prin amendamente de substanță, precum desfiintarea SIIJ fără garanții și cu refacerea competentelor parchetelor, respectiv numirea procurilor de rang înalt cu avizul conform al CSM, ca aplicare practică a întăririi rolului CSM în aceasta procedură”, susține reprezentanții asociației procurorilor.

AMASP mai afirmă că aceste modificari de viziune au fost adoptate în Parlament, ”prin hotărârea de investire a guvernului, inclusiv cu votul unanim al membrilor partidului din care face parte si domnul fost ministru”.

AMASP atrage din nou atenția, ca și în ultimele sale comunicate, că pasarea responsabilității de la un partid la altul nu face decât să abată atenție de la faptul că, între timp, SIIJ continuă să lucreze, timpul trecând în favoarea funcționării sale. În același sens, AMASP se pronunță din nou împotriva menținerii tuturor acelor schimbări criticate unanim de organismele internaționale, care produc zilnic efecte negative. Reiterăm avertismentul că procedurile de infringement sunt iminente”, se mai precizează în comunicatul asociației.

#Sectia Speciala, #desfiintare, #procurori, #Predoiu, #amasp , #desfiintare sectia speciala