Fiind elev, cu autobuzul ma plimbam. Dar nu pentru ca eram fan disperat al plimbarilor pe sosele, ci din cauza ca eram nevoit sa fac naveta dintr-un sat in altul.
Am trait ierni mult mai cumplite decat cea care ni se infatiseaza, dar am ramas cu o amintire: niciodata nu am ramas cu autobuzul impotmolit, undeva in camp, pe drumul dintre cele doua localitati intre care se desfasura viata mea extrascolara.
Campurile erau pline de acele obiecte metalice, numite parazapezi, menite sa impiedice aducerea zapezii pe carosabil. Se instalau din toamna si nu erau inlaturate decat primavara, dupa ce trecea orice pericol al vreunui potential viscol.
E drept, soseaua nu scapa de stratul de zapada, dar nu intalneam mormanele pe care le zarim acum, aduse de pe camp de vantul naprasnic. Vine, deci, intrebarea, de ce Romania nu revine la acele banale parazapezi? Ce mai asteapta doamna Boagiu?
Ma uit peste un articol publicat in ziarul Adevarul zilele trecute si observ cateva date care ma pun pe ganduri: in Romania, pentru fiecare suta de kilometri de drum extraurban, incluzand aici autostrazi si drumuri nationale, se cheltuie, in medie, aproximativ 110.000 de euro cu dezapezirea. Spre comparatie, Adevarul ofera si date din tari unde iernile sunt la fel de grele ca in Romania sau chiar mai aspre: 57.300 de euro/100 km in SUA, 41.400 de euro/100 km in Norvegia, 40.600 de euro/100 km in Suedia sau chiar 17.700 euro/100 km in Islanda.
Doamne, cheltuim mai mult decat tari aflate in extremitatea nordica a Europei, zona unde iernile tin mai mult de 6 luni, iar viscolul deja reprezinta o banalitate.
Romania merge pe acelasi principiu de 22 de ani: licitatii si atribuiri de lucrari pentru firme care sa se ocupe cu degajarea drumurilor pe timp de iarna.
Ne-am tot intrebat, de cand am pasit pe poarta UE, de ce Ministerul Transporturilor este mereu codas la capitolul "atragere de fonduri europene". Raspunsul l-am gasit destul de repede: banii de la bugetul statului sunt folositi anapoda, dar nu exista mecanisme clare prin care sa fie urmarite sumele cheltuite de la buget. Sumele care vin de la UE sunt greu de deturnat, de aceea, cat timp se mai poate, mai marii zilei prefera sa foloseasca banii contribuabilului roman. De ce sa cheltuim 17.700 euro/100 km ca Islanda, cand putem umple buzunarele unui Casuneanu sau Umbrarescu?
Autoritatile se scuza, spunand ca parazapezile ar fi furate si nici nu ar apuca primul viscol. Daca sunt metalice, evident ca se vor fura, ca doar traim in Romania, un stat haiducesc unde se fura orice, iar hotii de fier vechi se distreaza pe unde apuca. Este vina noastra, oare, ca avem un stat slab care nu e in stare sa aiba grija de niste banale parazapezi?
Este culpa noastra ca auzim, de ani buni, chestia cu reforma statului, iar noua ne este frica sa instalam cateva fieratanii pe camp de teama hotilor? Asa am ajuns, sa ne temem in propria curte de cativa neica nimeni? Sa fure, dom'le, dar a doua zi sa fie prinsi si condamnati la ani grei de puscarie.
Exista insa si varianta cu parazapezi de plastic, putin tentante pentru hoti. Inadecvate si ineficiente pentru ministrul Anca Boagiu, care declara tot pentru Adevarul ca prefera varianta cu perdele forestiere. Unde le-o fi vazut dansa, nu stiu, dar stiu ca "baietii destepti" prolifereaza atat pe timp de vara, cat si pe timp de iarna. Au si uitat ca Traian Basescu le atragea atentia asta-toamna "ca ii sunt datori".