Afacerea bancnotelor false de 50 de euro: Interlopii si-au cumparat masini, telefoane si tratamente cu acid hialuronic pentru iubite

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 09:31
58467 citiri
Afacerea bancnotelor false de 50 de euro: Interlopii si-au cumparat masini, telefoane si tratamente cu acid hialuronic pentru iubite
Foto: Arhiva Pixabay

Mai multe persoane din Bucuresti care au conexiuni in lumea interlopa a Capitalei si care au detinut o cantitate insemnata de moneda straina falsificata au plasat pe piata 72 bancnote contrafacute in cupiura de 50 euro. In total, 3.600 de euro.

Cum a fost posibil?

"Sunt forta, forta, sunt astia", se lauda intr-o discutie telefonica Ioan-Alin Nacu (32 de ani) . Barbatul nu stia ca este monitorizat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) intr-un dosar de inselaciune si punere in circulatie de valori straine falsificate.

CV-ul "forta"

"Forta" era data de calitatea banilor falsificati, spun anchetatorii.

Mai multe persoane care vindeau produse online au fost pacalite in acest caz. Procurorii spun despre Nacu Alin ca este un individ violent si agresiv, fiind cunoscut in mediile infractionale cu pseudonimul Cheliosu sau Alin Chelul.

El aparea frecvent in anturajul unor lideri ai gruparilor interlope Duduianu, Caran sau Sportivii. In plus, era prieten bun cu Vaduva Sofian zis Denom, unul dintre liderii clanului Duduianu, si cu Rosca Nicolae, zis Nicu, influent in clanul Sportivilor.

In octombrie 2016, Cheliosu a fost condamnat de Tribunalul Munchen la un an si 11 luni de inchisoare cu suspendare, pentru loviri cauzatoare de vatamare corporala grava, mutilare sau infirmitate permanenta.

Tranzactia din benzinarie

Totul a inceput in septembrie 2018, atunci cand un argesean a vandut un Renault Megane 2 cu suma de 1.900 euro.

Cumparatorul l-a gasit pe o platforma de anunturi online. Tranzactia a avut loc seara, in jurul orei 22:00, intr-o benzinarie din orasul Topoloveni.

Cheliosu a fost cel care a achitat masina, potrivit camerelor de supraveghere, arata procurorii DIICOT. Argeseanul a observat abia acasa ca banii erau falsificati.

Reteaua

Cumparatorii au lasat insa destule urme, iar procurorii au ajuns al ei. Interceptarile telefonice au descoperit o adevarata retea specializata in achizitia de produse cu bancnote falsificate.

Membrii retelei se deplasau peste tot in tara sa cumpere produse si se prezentau vanzatorilor cu identitati false. Cele mai cautate ar fi fost telefoanele mobile, spun anchetatorii.

Erau cautati diferiti agenti economici, unde produsele vandute nu se fiscalizeaza, astfel incat bunurile erau achizitionate in euro.

Imagini de la perchezitii

Video: DIICOT

Tratament cu acid hialuronic: 200 de euro

Sotia Cheliosului isi cumpara cu bani falsi imbracaminte sau achita nota la salonul de cosmetica, potrivit monitorizarilor.

In octombrie 2018, ea ar fi achitat 200 de euro pentru un tratament cu acid hialuronic.

Barbatul o incuraja si o felicita cu fiecare ocazie cu care aceasta reusea sa valorifice bancnotele falsificate.

Cei doi nu discuta despre anumite bunuri sau servicii, achizitionate in lei, si niciodata nu isi pun problema de a se deplasa la o casa de schimb valutar pentru a converti sumele de bani, din euro in lei.

"N-a vrut sa ia euro"

O astfel de discutie a avut loc pe 6 octombrie 2018, cand femeia se lauda cu achizitiile.

Sotie: Aa, gata, iub, hai ca.. zi, mi-am luat aia verzi, erau 3 milioane.

Cheliosu: Da?

Sotie: Si mi-am mai luat eu un tricou asa, in degrade de la galben pana la verde, stii?

Cheliosu: Da.

Sotie: Venea 4 milioane si i-am dat 100 si mai mi-a dat 65 de lei.

Cheliosu: Foarte bine.

Sotie: Da?

Cheliosu: Bine, puiule. Hai.

Doua zile mai tarziu, femeia face alte cumparaturi.

Sotie: Auzi, n-am gasit ceva frumos. Ti-am luat tie doua perechi de pantaloni de trening asa de sala.

Cheliosu: Da.

Sotie: Si am dat 70 de lei pe ei si mi-a dat un milion sase sute rest.

Cheliosu: Aa! Tu stii. Restu' n-ai gasit nimica, a?

Sotie: Nu, gasisem o geaca de la Moncler. Era 7 milioane.

Cheliosu: Si cat?

Sotie: Venea fix 150 de euro, stii?

Cheliosu: Si, si?

Sotie: Da' n-a vrut sa ia euro.

Cheliosu: A?

Sotie: Da.

Cheliosu: [Neinteligibil]... ma pis pe ea atunci. Hai ca acuma ma duc sa ma intalnesc cu astia.

"Are greseli mari"

Cheliosu discuta despre bancnotele falsificate cu Rosca Nicolae, zis Nicu, membru in clanul Sportivilor. Acestea erau denumite "invitatii".

Nicu era in relatii apropiate cu furnizorul acestor bani contrafacuti. El se plangea unui astfel de furnizor ca "invitatia are greseli mari", atunci cand bancnotele aveau probleme.

Discutiile cu cel care se ocupa de falsificarea bancnotelor nu se facea prin telefon, de frica anchetatorilor: "I-am dat lu' baiatu ala, aa, nu, nu le-am dat, am vorbit cu el, tre' sa iau de la Bibalengo ca nu vrea sa i le pun ... whatsapp nu vrea..., nimic, vrea sa le scriu pe o foaie sa i le dau si ne face tot ce trebuie. I le dau maine, nu, in seara asta, nu maine, maine a zis ca a plecat azi si mi le da tot, luni le am, asa a zis."

"Vand cash la 25"

Nicu le aduce la cunostinta celor implicati cand a facut rost de bani falsificati, carora le spune ca "are branza d'aia proaspata, cash, la 25".

Pe piata neagra, bancnotele falsificate se cumpara cu 25%, de exemplu, suma de 100 de euro contrafacuta se vinde cu 25 de euro. Aceasta exprimare este specifica terminologiei folosite de catre falsificatorii si plasatorii de bancnote contrafacute.

Nicu: Ba, ia fii atent. Lasa asta. M-a sunat, de am fost aseara la o discutie. Tu il stii pe Neghina ala?

Amic: Neghina? Am auzit de el, da' nu-l stiu.

Nicu: Asa, in fine, e unu' Neghina. Are ... branza d'aia proaspata...cash...la 25.

Amic: Da... Hm...! Nu..., n-am ce sa fac.

Nicu: Las' ca vorbim noi maine. Ca-mi da mie, fara probleme.

Amic: Am inteles, da' nu..., n-am ce sa fac. Oricum... e mult...

Nicu: Pai nu, ma, ti-am zis o idee. Vorbim maine, ca poate face o treaba.

Amic: Da.

Cheliosu, arestat 30 de zile

Trei membri ai acestei grupari au fost retinuti saptamana trecuta de catre procurorii DIICOT pentru acuzatia inselaciune, in forma continuata si punere in circulatie de valori straine falsificate in forma continuata.

Tribunalul Arges a decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Ioan-Alin Nacu, iar sotia acestuia a fost arestata la domiciliu. Contestatiile in cazul arestarilor preventive se vor judeca in aceasta saptamana la Curtea de Apel Pitesti.

Miza: Cine falsifica banii!

Miza intregii anchete este de a identifica provenienta banilor falsificati: cine era cel care ii aproviziona cu bancnote contrafacute pe Cheliosu si Nicu.

Procurorul DIICOT arata in actele trimise la Tribunalul Arges ca, prin natura sa, infractiunea de punere in circulatie de moneda straina falsificata presupune existenta unui cerc infractional inchis, "bazat pe incredere reciproca intre membri, intrucat activitatile de contrafacere, de distribuire, de primire, detinere si punere in circulatie a monedei straine falsificate presupun activitati infractionale elaborate, caracterizate prin maxima vigilenta din partea autorilor."

"Este evident ca o situatie de clandestinitate si siguranta persoanelor implicate in aceste activitati infractionale fata de actiunea represiva a organelor judiciare este asigurata prin crearea unor relatii de conlucrare infractionala, de puternice legaturi bazate pe incredere reciproca", scrie procurorul DIICOT.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#euro falsificati, #bani falsificati, #diicot falsificare moneda , #DIICOT
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Poza Iohannis1
Iohannis1
rank 3
Interlopii si-au cumparat masini, telefoane si tratamente cu acid...