Au furat 60.000 de euro printr-o metoda unica de a sparge conturi bancare: Hotii si-au cumparat ceasuri de lux

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 16:29
19364 citiri
Au furat 60.000 de euro printr-o metoda unica de a sparge conturi bancare: Hotii si-au cumparat ceasuri de lux
Foto: Arhiva Pixabay

Un barbat si o femeie au reusit sa fure aproape aproximativ 60.000 de euro de la trei persoane printr-o noua metoda de frauda bancara. Totul se facea prin telefon.

Victimele erau apropiati ai suspectilor, deoarece esentiale in aceasta frauda erau mai multe informatii, cum ar fi numerele de telefon, dar si date personale, precum CNP-ul.

Detaliile apar intr-o ancheta a procurorilor DIICOT privind frauda informatica, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, alterarea integritatii datelor informatice si operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Suspectii sunt o femeie din Bucuresti si un un barbat din Ploiesti, ambii in varsta de 26 de ani, explica surse judiciare pentru Ziare.com.

Frauda

Cei doi sunau la companiile de telefonie mobila la care stiau ca victimele aveau contracte, se dadeau drept titularii contractelor si cereau portarea numarului pe o alta cartela.

Imediat ce intrau in posesia noii cartele, sunau la bancile la care stiau ca pagubitii au conturi deschise si cereau resetarea aplicatiei de internet banking si o primeau printr-un sms. De aici pana la intrarea in posesia banilor mai era doar un pas. Ei comandau online bunuri de lux din conturile pagubitilor.

"Au comandat ceasuri Rolex si Audemars Piguet Royal de pe Internet. Platile se faceau prin aplicatia bancara de pe telefon," explica sursele citate.

Procurorii DIICOT i-au gasit pe infractori in trei saptamani de la sesizarile pagubitilor si au ajuns la concluzia ca acestia au furat aproximativ 60.000 de euro.

Nu au vrut sa dea declaratii

"Cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate, au fost ridicate, in vederea continuarii cercetarilor, 22 de telefoane mobile si cartele SIM, 16 sisteme informatice si dispozitive de stocare a datelor informatice, 15 stampile si dispozitive de aplicare a timbrului sec, detinute fara drept, inscrisuri si suma de 3.040 euro," explica DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare, cei doi au uzat de dreptul de a nu face nicio declaratie in fata procurorilor DIICOT.

"Au profitat de vulnerabilitati de securitate"

Anchetatorii cer judecatorilor sa emita mandate de arestare pentru 30 de zile.

"Infractiunile comise de inculpati sunt de o gravitate sporita, determinata in primul rand prin faptul ca sunt indreptate impotriva sistemelor informatice si au ca rezultat prejudicii insemnate.

Pericolul este cu atat mai mare cu cat inculpatii au profitat de vulnerabilitati in sistemele de securitate ale unitatii bancare si operatorilor de telefonie mobila care le-au permis efectuarea de operatiuni, respectiv modificarea si alterarea datelor informatice necesare logarii la conturi, transferurile financiare," explica procurorii DIICOT.

Anchetatorii mai arata ca asemenea infractiuni prezinta, in randul cetatenilor onesti, o rezonanta sociala deosebita, care se pot indrepta si impotriva patrimoniului acestora, slabind increderea in sistemul bancar si siguranta mijloacelor de plata electronice, atat de raspandite in randul populatiei.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#DIICOT fraude bancare, #DIICOT hoti , #DIICOT