Cam cat ar trebui sa fie spaga pentru seful DIICOT?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 03 Septembrie 2015, ora 18:31
4153 citiri
Cam cat ar trebui sa fie spaga pentru seful DIICOT?

Asadar, Alina Bica s-a intors dupa gratii, pentru luare de mita. DNA o acuza, cu probe suficient de solide se pare pentru a determina arestarea preventiva, ca a primit 17.500 de euro pentru a determina blocarea unei anchete penale impotriva omului de afaceri Horia Simu.

Mai precis, Alina Bica a determinat inlocuirea procurorului de caz si a facut presiuni asupra altui procuror ca sa decida clasarea dosarului, ceea ce s-a si intamplat. A fost denuntata de fostul sau consilier prin intermediul caruia ar fi primit mita.

Nu stiu daca Alina Bica e vinovata, asta va decide instanta. Dar ceea ce mi-a atras atentia a fost declaratia facuta pe treptele DNA de avocata fostului procuror sef DIICOT. Laura Voicu ne-a spus asa:

"Mihailescu (denuntator - n.red.) si-a reamintit, dupa foarte multi ani, ca ar fi primit fabuloasa si exorbitanta suma de 17.000 de euro din care Alina Bica a primit o parte. L-am intrebat pe procurorul de caz daca Alina Bica este atat de periculoasa si infractiunea pentru care e cercetata in calitate de inculpat e atat de grava si cuantumul mitei e atat de mare pentru a justifica aceasta retinere. Acest amarat de Cod (Penal - n.red.) prevede o serie de alte masuri care pot fi aplicate, in conditiile in care acest om beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. (...) Ce se intampla este ilegal, inuman".

Adica ce ne spune noua o avocata, adica un om al legii? Ca o spaga de 17.500 de euro e un mizilic, o firmitura pentru care nu se face sa arestezi pe cineva. E inuman asa ceva.

Serios? Si cam la cat se ridica o mita solida? Pentru cat merita ca un procuror DNA sa se oboseasca sa ia pixul si sa semneze o ordonanta de retinere si o cerere de arestare catre instanta? Cateva sute de mii? Poate milioane? 17 mii sunt o glumita? Cam de la cat incepe cu adevarat mita in cazul unui procuror sef?

Sigur, in comparatie cu sumele care se vehiculeaza in cazurile de coruptie instrumentate de DNA poate parea un mizilic. Dar "amaratul" asta de Cod Penal, care pentru un om legii ar trebui sa fie Biblie, nu prevede nicio diferenta intre mita de 10 euro si cea 10 milioane. Se numeste la fel.

In acelasi timp, in cazul de fata, nu discutam despre un functionar oarecare. Discutam de sefa unuia dintre parchetele din Romania, mai precis acela care ar trebui sa starpeasca crima organziata, mafia. Pentru un om intr-o asemenea functie si sa treaca pe rosu la semafor poate reprezenta o problema. Pentru ca integritatea si corectitudinea lui trebuie sa fie 200%.

Cand in discutie este o asemenea functie, nici macar nu vorbim despre dimensiunea spagii, pentru ca gravitatea faptei este teribila, cutremuratoare. Si ea reprezinta o circumstanta agravanta indiferent de suma in discutie.

Daca dna avocat Voicu punea accentul pe nevinovatia clientei sale, mi s-ar fi parut o atitudine normala, dar declaratia domniei sale reflecta o mentalitate sideranta si profund dispretuitoare pentru imensa majoritate a oamenilor din aceasta tara pentru care 17 mii de euro reprezinta o suma fabuloasa, oameni din ai caror bani era platit procurorul sef DIICOT.

Dar aici am ajuns. La nivelul acesta de distorsionare a gandirii si perceptiei, incat o spaga de 17.500 de euro sa para o nimica toata. Si o spune nu vreun mafiot cu acte in regula, ci un avocat parte a procesului judiciar, probabil gandind ca starneste astfel compasiune pentru umilinta clientei sale.

Si ma tem ca dna Voicu nu e un caz singular. Nu era oare si Adrian Nastase plans pe motiv ca a picat pentru niste termopane si cateva zeci de mii de euro finantare ilegala de campanie. Adica la valoarea domniei sale, atat? Umilinta de-a dreptul!

Ei bine, eu cred ca, dimpotriva, daca un fost procuror sef DIICOT se va dovedi vinovat chiar si pentru aceasta suma "rusinos" de mica ar trebui pedepsit exemplar, mai crunt decat oricare alt spagar corupt de sute de mii sau milioane.

Si vedeti, eu cred ca aceasta tara va avea cu adevarat o sansa atunci cand mita nu ne va mai cutremura in functie de dimensiunea ei, ci prin simpla ei existenta, indiferent de cuantum, iar toleranta si fata de un leu spaga va fi zero.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Alina Bica luare mita Simu, #Bica arestata mita , #DIICOT