Candidatul la sefia DIICOT, audiat de CSM: Suspiciuni de autoplagiat, aluzii si raspunsuri gresite

Luni, 04 Mai 2015, ora 11:23
6650 citiri
Candidatul la sefia DIICOT, audiat de CSM: Suspiciuni de autoplagiat, aluzii si raspunsuri gresite
Foto: B1 TV

Daniel Horodniceanu, candidatul propus de ministrul Justitiei pentru functia de sef al DIICOT, si-a prezentat, luni, in fata sectiei de procurori a CSM, proiectul pe care doreste sa il implementeze in cazul in care va fi avizat favorabil si ulterior numit in functie de presedintele Klaus Iohannis.

In deschiderea sedintei CSM, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, l-a recomandat calduros pe Horodniceanu, sustinand avizarea sa de catre sectia de procurori.

Ministrul a precizat ca Daniel Horodniceanu "functioneaza la DIICOT de la infiintare", iar performantele sale "se leaga de performantele DIICOT".

Robert Cazanciuc a mai subliniat ca Daniel Horodniceanu, seful DIICOT Iasi, a lucrat de 10 ani in DIICOT, "din care 6 cu functii de conducere", iar acest lucru, a subliniat ministrul, "i-a permis sa aiba o imagine de ansamblu si o viziune".

"Stie ce inseamna echipa si stie ce inseamna performanta intr-o echipa (...) Viziunea sa poate contribui la consolidarea performantelor DIICOT", a mai declarat Robert Cazanciuc, la final rugandu-i pe membrii sectiei de procurori a CSM sa ii dea votul lui Daniel Horodniceanu.

La randul sau, candidatul pentru functia de sef al DIICOT si-a prezentat pe scurt principalele puncte ale proiectului, subliniind in special rolul pe care echipa de conducere a DIICOT il va avea in punerea in valoare a proiectului cu care el se prezinta in fata CSM.

Daniel Horodniceanu a mai precizat ca in proiectul sau sunt 3 capitole mari, primul prezentand consideratii asupra managementului judiciar, al doilea vulnerabilitatile structurii DIICOT si obiectivele pe termen mediu si lung, cu o analiza de risc si vulnerabilitati, iar al treilea obiectivele si masurile de "intensificare a masurilor de control-operative".

Daniel Horodniceanu a subliniat ca "este important sa respectam ceea ce MCV ne-a trasat", dar si necesitatea ca activitatile procurorilor DIICOT sa fie "prioritizate", astfel incat "sa se duca la bun sfarsit toate cauzele importante".

"Incredere, echipa, cooperare, profesionalism" au fost termenii pe care Daniel Horodniceanu i-a scos in evidenta.

Candidatul si-a incheiat prezentarea dupa aproximativ un sfert de ora, mai devreme decat era stabilit, urmand apoi sesiunea de intrebari si raspunsuri.

Intrebari incomode

Daniel Horodniceanu a afirmat ca, in opinia sa, pe zona de criminalitate organizata un procuror poate face fata cu bine la 4-8 rechizitorii pe an.

"Mai mult de 4 dosare mari in lucru odata este un volum greu de gestionat, cu foarte multi inculpati, cu foarte multe societati comerciale, sunt foarte multe activitati de facut in paralel, (...) implica o activitate importanta atat a ofiterului delegat, cat si a procurorului insusi", a mai completat candidatul.

Daniel Horodniceanu si-a mai exprimat opinia ca "ar trebui modificata competenta DIICOT", astfel incat sa se ocupe cu prioritate de macrocriminalitatea economico-financiara.

"Am ajuns sa facem dosare cu un simplu furt de pe cardul bancar, conform compententei. Anul trecut am avut undeva la 340 de dosare, care sunt doar cronofage (consuma timp - n.red.) ", a mai declarat Horodniceanu.

Fostul sef al CSM, procurorul Oana Haineala, l-a intrebat pe Daniel Horodniceanu ce calificativ a obtinut la ultima testare, in urma cu 2-3 luni, in calitate de formator la INM pe etica si deontologie. "Din ce stiu eu, am obtinut media 98, calificativ bine", a raspuns Daniel Horodniceanu.

De asemenea, Oana Haineala i-a cerut candidatului la sefia DIICOT sa spuna cum ar proceda daca, ipotetic vorbind, ar afla "pe orice cale" ca un procuror DIICOT sta la masa cu un primar si un politician de rang inalt si discuta despre un dosar.

"Voi incerca sa verific daca informatia e reala, daca relatia dintre procurorul respectiv si persoana cu care sta de vorba exista dinainte sa fie procuror DIICOT sau dupa, as cauta sa am o discutie cu procurorul respectiv pentru a vedea ce l-a animat (...) Daca voi constata ca aceasta discutie se rasfrange asupra activitatii procurorului, voi solicita procurorului general sa ia masuri (...) Eu, ca procuror sef al structurii, sunt in subordinea procurorului general", a raspuns Horodniceanu.

In plus, Oana Haineala i-a citat cateva pasaje din proiectul sau care faceau referire la documente sau legi mult prea vechi, care nu mai sunt de actualitate, iar Horodniceanu a recunoscut: "Am inclus pasaje din proiectul meu din 2009".

Intrebat de procurorul Haineala de ce nu a indicat acest lucru la bibliografie, pentru ca "astea sunt regulile de citare", Daniel Horodniceanu a precizat ca timpul de redactare a fost unul scurt, iar Robert Cazanciuc a incercat sa faca o gluma: "A considerat ca are acordul autorului".

De asemenea, Daniel Horodniceanu nu a putut raspunde corect la cateva intrebari legate de datele statistice care vizeaza rezultatele DIICOT la nivel national, fiind la curent doar cu datele specifice judetului Iasi.

Daniel Horodniceanu a mai fost intrebat, printre altele, ce masuri va lua in legatura cu diminuarea scurgerilor de informatii din dosare care privesc procurorii si politistii.

"In general, scurgerile de informatii sunt determinate de persoane. Prin consultarea cu partenerii traditionali ai DIICOT - DNA si SRI - pentru a verifica daca exista probleme de integritate, persoanele care generaza astfel de vulnerabiliti trebuie indepartate din sistem (...) Voi intreba si colegii care lucreaza direct cu politistii respectivi", a raspuns Horodniceanu.

Intrebat care ar fi principalele sale calitati si defecte, Daniel Horodniceanu a precizat ca are o viata sociala "foarte saraca", impartindu-se "intre serviciu si familie", iar la defecte a dezvaluit: "Sunt nemultumit ca nu fac mai mult sport".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Daniel Horodniceau audiat CSM, #candidat DIICOT Horodniceanu audiat DIICOT , #DIICOT