Ziare.com

Fara precedent: DIICOT isi suspenda activitatea, dimineata, timp de o saptamana

Luni, 25 Februarie 2019, ora 14:57

   

Fara precedent: DIICOT isi suspenda activitatea, dimineata, timp de o saptamana
Adunarea Generala a procurorilor DIICOT a decis, cu majoritate de voturi, suspendarea activitatii intre orele 08:00-12:00 in fiecare zi, in intervalul 2-8 martie 2019. In acest interval de timp vor fi solutionate doar urgentele, respectiv cauzele cu arestati sau alte situatii operative ce nu suporta amanare.

Decizia a fost luata cu o majoritate de 221 voturi, din totalul de 231 procurori prezenti.

"Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) protesteaza fata de modalitatea in care puterea executiva, in calitate de legiuitor delegat, a inteles sa adopte a patra modificare legislativa intr-un interval de 6 luni, prin ordonanta de urgenta, a Legilor Justitiei, acte normative organice de a caror claritate si predictibilitate depinde insasi normala functionare a sistemului judiciar.

Aceste serii de modificari substantiale initiate in decursul a catorva luni sunt de natura sa afecteze grav atat activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Ministerului Public, cat si buna functionare si stabilitatea sistemului de justitie in ansamblu, cu consecinte asupra modului de infaptuire a actului de justitie," anunta DIICOT intr-un comunicat de presa remis luni Ziare.com.

In opinia DIICOT, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.7/19 februarie 2019 prezinta numeroase vicii de neconstitutionalitate, ce tin atat de controlul extrinsec de constitutionalitate, dar mai ales de controlul intrinsec de constitutionalitate.

Lipsa avizului CSMAstfel, din perspectiva extrinseca, OUG nr.7/2019 a fost adoptata cu nesocotirea competentelor date de lege Consiliului Superior al Magistraturii, care nu a putut emite un aviz.

"Sectiei pentru procurori a Consiliului nu i s-a adus la cunostinta continutul actului normativ pentru a putea analiza si formula un punct de vedere care sa fie sustinut in Plenul Consiliului Superior al Magistraturii si care sa reflecte opinia magistratilor procurori.

Astfel, membrii Sectiei pentru procurori au fost direct impiedicati sa isi exercite mandatul constitutional reprezentativ. Nesocotirea acestei cerinte legale goleste de continut dispozitia legala invocata si rolul Consiliului Superior al Magistraturii, de garant al independentei justitiei, astfel cum acesta este prevazut de art.133 alin. (1) din Constitutie", sustine DIICOT.

Procurorii apreciaza ca este necesara verificarea imprejurarilor care au condus la o atare situatie si a circuitului documentului in cadrul CSM, inclusiv in scopul adoptarii masurilor legale pentru a se putea preveni repetarea unor astfel de situatii in viitor.

Judecator, sef de parchet?Pe fond, din perspectiva intrinseca, DIICOT arata ca unul din articole incalca prevederea din statutul magistratului potrivit careia: "Cariera judecatorului este separata de cariera procurorului, judecatorii neputand interfera in cariera procurorilor si nici procurorii in cea a judecatorilor."

"Urmare nerespectarii principiului separarii carierelor se creeaza posibilitatea ca un judecator sa acceada in functii de conducere la cel mai inalt nivel in Ministerul Public, incalcandu-se astfel in mod expres si dispozitiile art.1 alin. (5) din Constitutie", mai arata procurorii.

Este de natura evidentei ca legiuitorul constituant nu a acceptat ipoteza in care o persoana, avand o alta calitate decat aceea de procuror, ar putea sa conduca Ministerul Public, sustine DIICOT.

"Apreciem ca avizarea numirii procurorilor in functiile de rang inalt de catre Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii este in acord cu Constitutia Romaniei si legile in vigoare aplicabile, cu recomandarile MCV, ale Comisiei de la Venetia si cu respectarea principiului legal al separarii carierelor si trebuie sa ramana in competenta Sectiei pentru procurori, iar candidatii eligibili trebuie sa fie dintre procurorii in functie la data depunerii candidaturii", arata sursa citata.

Problema "bunei reputatiei"DIICOT exprima ingrijorari si in cazul conditiei privind buna reputatie care ar conduce la eliberarea din functie a magistratilor.

"Apreciem ca in lipsa unei definitii ori a intelesului legal al sintagmei "buna-reputatie" se creeaza premisele unor aprecieri arbitrare, fapt ce contravine principiilor referitoare la claritatea si previzibilitatea legii, prin utilizarea unor concepte nedefinite ori pentru care nu sunt indicate criterii predictibile pentru subiectii carora li se adreseaza textul legal.

Aceasta norma este de natura a aduce atingere independentei Justitiei si de a crea o presiune grava asupra magistratilor", explica DIICOT.

Critica Sectia de investigare a magistratilorIn ceea ce priveste normele referitoare la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), procurorii DIICOT s-au pronuntat in mod constant impotriva constituirii si operationalizarii acesteia, considerand ca acest demers denota o abordare punitiva fata de intreg sistemul judiciar, motivele de ingrijorare invocate regasindu-se de altfel si in Raportul Comisiei de la Venetia si in ultimul raport MCV.

"In plus, in forma actuala, prin modul de organizare si functionare a S.I.I.J. s-a creat de facto o categorie de cetateni care beneficiaza de imunitate de jurisdictie penala totala, respectiv procurorii din cadrul SIIJ, ceea ce contravine art.16 alin. (1) si (2) din Constitutia Romaniei", se precizeaza in comunicatul de presa.

Solicitarile DIICOTFata de aspectele mentionate anterior, intrucat efectele juridice si impactul OUG nr. 7/2019 pot periclita grav functionarea Ministerului Public, a sistemului de justitie in ansamblul sau, dar si independenta magistratilor procurori:

- Solicitam Avocatului Poporului sa isi exercite atributiile in sensul sesizarii Curtii Constitutionale a Romaniei pentru efectuarea controlului de constitutionalitate asupra O.U.G. nr.7/2019;

- De asemenea, intrucat pe rolul CJUE se afla inregistrate cauzele nr. C-83/2019, respectiv C-127/2019, se va proceda la transmiterea prezentului punct de vedere catre CJUE, sub forma Amicus curriae, pentru a fi analizat in cadrul deciziei privind adoptarea de masuri provizorii in conformitate cu a Tratatul UE. Transmiterea prezentului punct de vedere catre Curtea Constitutionala, sub forma Amicus curiae, pentru a fi analizat in cadrul dezbaterilor ce vor avea loc privind sesizarea in controlul anterior de constitutionalitate vizand Legea de aprobare a OUG nr.90/2018, la termenul din 27 februarie 2019.

- Prezenta hotarare se va publica pe site-ul DIICOT si se va transmite membrilor Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, precum si procurorului general al Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si reprezinta mandatul pe care procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism il dau acestora pentru discutiile ce vor avea loc, astazi ora 15:30 la sediul Guvernului Romaniei pe tema OUG nr.7/2019.

Citeste si: Prima curte de apel din tara care-si suspenda activitatea. Ce instante si parchete nu lucreaza in aceasta saptamana

I.S.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6109 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bietul Bbbbuuuummmm

nu trebuie sa ai pretentii !
atat poate el ! l-au distrus pentru tot restul vietii !
praf l-au facut ! l-au nenorocit ! l-au facut terci !

 

Foarte bine.

Afara cu ei disciplinar,cand au completat cererile de angajare nu au scris in ele ca au drept la greva politica.

 

Eu cred ca....

Daca toate tribunalele din Romania,toti procurorii,judecatorii si avocatii si-ar inceta activitatea brusc,cerind alegeri anticipate,ar fi urmati de toate celelate organizatii guvernamentale.Ar fi o modalitate reala de a face guvernul sa cada!Si sa stiti ca merita cu prisosinta avind in vedere ticalosia psd,a guvernului si a parlamentarilor psd-isti.

 

Aha, bine, si ?

Adevarul e ca de cand exista DIICOT-ul au destructurat astia zeci si sute de structuri mafiote, nu-i asa? nu mai vorbim de teroristi si alte alea...

DIICOT-ul este o alta inventie aberanta, la fel ca si DNA-ul...

Nu mai vorbim ca procurorii incalca legea in acest moment, abuz in serviciu, atentat la sigiranta nationala and so on...

Pe cuvantul meu de onoarea ca daca eram prim ministru in acest moment dadeam ASTAZI absolut toate OUG-urile restante (complete de 5, raspunderea magistratilor and so on) + inca un OUG prin care impozitam orice salariu mai mare de 100 de milioane de lei vechi cu 85%... ii puneam in cap toti securistii din Romania...

Uite, as vrea o greva generala in parlament, in guvern, o greva generala la ISU, la pompieri and so on...

Blah, blah, blah...

 

Majestate,

Cum sa va doriti o functie inferioara celei pe care o aveti in prezent?...
Apropo, daca inca nu v-au legat mainile la spate: cam cat timp va lasa sa scrieti la calculator?

Ooo ! Excelenta, ce onoare...

Aveti dreptate...functia de prim ministru e mult inferioara situatiei actuale...

Bine ca nu sunt sluga, ca altfel...

P.S. Frumoasa partea cu mainile la spate, ai orgasmme cu catuse, hei ?

favorizarea infractorului

nemaicehemand si nemaicercetand infractori in acele intervale orale, ii favorizeaza. pot disparea. si asta pentru ca domnii sefi cu delegare de la DIICT nu vor sa dea examen pe functiile detinute. credeti ca este normal. ba nu. sa mearga si sa dea examene pentru a demonstra ca sunt profesionisti. nu promovati pe criterii de aparteneta politica cum am constatat pana acum. stim ca le este greu sa renunte la salariile grase pe care le incaseaza ca sefi. salarii nemeritate in mare parte.

 

Citește cu atenție articolul pe care-l comentezi!

Decizia de suspendare a activității a fost luată cu votul a 221 procurori din cei 231. Prin urmare, nu este decizia șefilor cu delegare, ci a cvasitotalității procurorilor din această unitate de parchet.

Si ce daca nu sunt sefi.

La patron,adica la privat daca nu te duci la ora 8 la munca nu iei salariu si esti si data afara fara somaj.

@stef49: Citim intzeleptule, citim si ce citim:

"Adunarea Generala a procurorilor DIICOT a decis, cu majoritate de voturi, suspendarea ...."

Intzeleptule, tu nu constatzi nimic?
Adunarea Generala a Procurorilor? Da ce e DIICOT-u frate, e un SC? E un SRL? Are AG care face si desface. Bah luaze fara minte nu vedetzi ca astia si-au luat-o'n cap? Nu vedetzi ca astia's stat in stat?
Vor sa protesteze...bine. Da sa-i plateasca Adunarea aia Generala pentru orele alea 4 de inactivitate nu ministeru din bugetu de salarii. Sau sa-i plateasca sindicatu...

Zau?

Dar cei 221 cunosc legea? Se pare ca nu! Asta-i calitatea celor din parchete!

He He ... petrecere mare ... sa vina columbieni cu MARFAAAA

Oficial o saptamana libera la dezmatz, multumita lui Daddy si Gargamel.

 

Restul mafiotilor...

... declara greva zilnic intre orele 12-16.
Asa ca nu se deranja deloc unii pe altii.

 

@bum Rank user: x5 25.02.2019, 14:49

:):):)

Hmm...stiu...Soros e doar un mosulica inocent...

adica cei de la antena 3 , mint ? nuuuuuuuu

habar nu ai ! intreaba-i pe cei de la antena 3 , pe Dragnea , pe Daea , pe Bolcas , pe Dogaru !
e si in programul de guvernare scris clar ca vine Soros !
citeste programul de guvernare psd-ist si o sa vezi clar cum Soros impreuna cu agenturile straine ataca Romania !
aaaaaaaaa , nu mai prea merge minciuna ? ai vrut sa zici ?
da da da da da da da da

@Android,ai grija cum vorbesti de prietenul lui

Bbbbuumm !!!!

Merci dracnea, valcov si dancila pentru sprijinul nemarginit pe care

il acordati DIICOT-ului si luptei aniti-mafia pe care o reprezentati :)))
Bugetul DIICOT poate fi diminuat inca putin, ca doar nu este foc pe lac :)))
Despre acuzatiile de INALTA TRADARE care ii privesc pe dracnea si papusica sa mecanica veorica, ce se mai aude?!?!?

#RuleTheLaw
#Rezist

 

Misto propaganda ta...

Bugetul DIICOT vine de la ministerul public, adica, direct din pixul lui Augustin Lazar...

Au un super-mega buget ! Baga la cap...

lasa balivernele acum cand vine Soros !

trebuie sa aperi Romania !
Soros impreuna cu agenturile straine patrund in Romania !
hai , tu impreuna cu jandarmerita paralizata , cu Badea , cu Gadea cu Iliescu si cu Daea trebuie sa aparati Romania de Soros si de agenturile straine !
pregateste-te de interventie , agenturile straine sunt cazate la Athene Palace , baga-te peste ei , distruge-i , zdrobeste-i , fa-i harcea-parcea !

si Ministerul Public primeste de la Dragnea bani

Si cifrele "nu suna bine" adica e un buget de avarie, se strange cureaua. Asa ca Lazar nu poate sa scrie cu pixul orice cifra, ca nu sunt bani oricum de expertize, supravegherea suspectilor, etc.

e dreptul psd-ului sa distruga Romania !

jos Romania ! huuuuuuuuuoooooooooo Romania ! bravo psd !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor