Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Procurorul General: Ordonanta 13 nu mai exista, a plecat in neant. Sa avem incredere ca lucrurile vor evolua bine

Joi, 16 Februarie 2017, ora 14:22
7684 citiri
Procurorul General: Ordonanta 13 nu mai exista, a plecat in neant. Sa avem incredere ca lucrurile vor evolua bine
Foto: captura video Privesc.eu

Daniel Horodniceanu, procurorul sef al DIICOT, si procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, au sustinut joi o conferinta de presa dupa prezentarea bilantului DIICOT pe anul 2016.

Cu aceasta ocazie, Augustin Lazar a dat asigurari ca dupa abrogarea OUG 13 lucrurile au revenit la normal si nu ar trebui sa mai avem "emotii".

Conferinta de presa a fost organizata la finalul sedintei de bilant la care a fost prezent si presedintele Klaus Iohannis. Sedinta nu a fost publica, in schimb, la ea au participat, in premiera, toti procurorii DIICOT, prin intermediul unui sistem de videoconferinta, dupa cum a precizat Daniel Horodniceanu.

Seful DIICOT a punctat cateva realizari obtinute de institutia pe care o conduce, printre care si rata foarte mica a achitarilor in dosare. De asemenea, Daniel Horodniceanu a explicat de ce merge greu dosarul Black Cube si a anuntat ca in dosarul Rompetrol a fost finalizata ascultarea martorilor.

La randul sau, procurorul general Augustin Lazar a comentat faptul ca la DIICOT exista si cazuri vechi de 5 ani inca nerezolvate si a subliniat faptul ca e nevoie de o foarte buna cooperare interinstitutionala.

Intrebat de jurnalisti, procurorul general a afirmat raspicat ca OUG 13 nu mai exista si lucrurile au revenit la normal.

Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE text:

14:05 - Daniel Horodniceanu: Si in dosarul Rompetrol s-a finalizat ascultarea martorilor, materialul e extrem de vast. Dupa punerea in miscare a actiunii penale se vor urma caile procedurale de audiere a martorilor si se va da solutia, nu stiu care e, o sa vedem ce spune procurorul de caz.

14:00 - Augustin Lazar: OUG 13 nu mai exista, ea a plecat in neant, cum s-au exprimat unii specialisti. OUG 14 a readus lucrurile la normal. Ea este constitutionala, cred ca lucrurile sunt asezate, emotia a trecut, probabil nimeni nu va mai indrazni sa aduca surprize de neconstitutionalitate in fata societatii.

- Sunt diverse speculatii, dar cred ca lucrurile sunt asezate, organele judiciare lucreaza normal, nu ar mai trebui sa avem emotii. Sa avem incredere ca lucrurile vor evolua bine.

- Ma abtin de la a comenta ce ar trebui sa faca guvernul, nu ar fi potrivit.

13:51 - Daniel Horodniceanu: Monitorizam autoradicalizarea si noi, si partenerii internationali. Exista foarte putine persoane raportate de acest gen in Romania, nu mi-as face mari probleme in acest moment pe acest capitol.

- Autoradicalizarea si radicalizarea au mai multe etape. Pana intr-un anumit punct nu reprezinta un pericol, dar e bine sa le monitorizezi, ca sa nu fii surprins la un moment dat.

- Apatrizii pot fi expulzati. In ceea ce priveste cetatenii romani, ei nu pot fi expulzati.

- (intrebat despre dosarul Black Cube) Arestul la domiciliu fata de inculpatul Daniel Dragomir a fost schimbat in control judiciar, au fost finalizate perchezitiile informatice, alte informatii sunt nepublice. Despre dosar nu stie decat procurorul de caz. O sa vedem cand dosarul va fi public si se va da o solutie: rechizitoriu sau alta solutie.

Se lucreaza foarte greu cu partea britanica. Avem o corespondenta cu Home Office de 4 luni, nu as putea sa va spun daca e o tactica sau nu, respectam procedura, vom vedea daca putem sa obtinem sau nu ce am cerut de la partenerul britanic. In alte cazuri nu s-a intamplat asa.

13:50 - Daniel Horodniceanu: Avem nevoie de produse de intelligence de calitate.

13:48 - Augustin Lazar, procurorul general:

- A crescut numarul dosarelor, eficienta procurorilor. Succesele sunt si ale politistilor de la judiciar, care au reusit sa lucreze cu colegii nostri si sa rezolve dosare de substanta.

- Am remarcat cateva concluzii. A ramas un anume stoc de cauze mai vechi, unele chiar de peste 5 ani de la sesizare. Acest lucru e in atentia MP.

- Noua OUG de organizare a DIICOT prevede ca la dispozitia procurorului DIICOT trebuie sa fie ofiterii de politie juridiara. E vorba de cauze complexe, in care ei trebuie sa lucreze non-stop.

- Acordam importanta drepturile cetatenilor. Am observat ca in spatiul public calitatea actelor de urmarire penala (au fost achitari, restituiri) este folosita ca arma in dezbaterile publice. Am discutat cu colegii ca sa facem in asa fel incat calitatea actelor de urmarire penala sa fie tot mai buna.

- Cheia succesului a fost si ramane cooperarea interinstitutionala. E nevoie ca politia judiciara sa beneficieze de resurse.

13:30 - Daniel Horodniceanu, procurorul sef al DIICOT:

- Cifrele de bilant sunt in general pozitive, in special la indicatorii calitativi, am avut un plan de activitate pe anul in curs.

- Am inregistrat un procent de achitari de 1,16%, cu peste 40% mai mic decat in 2015.

- Anul trecut DIICOT a pus sechestru pe circa 4,1 mld lei, cea mai mare parte in dosarul Rompetrol.

- Am avut o discutie la lipsa unei strategii nationale integrate. Pe combaterea infractionalitatii exista doar strategii sectoriale. Avem nevoie de leadership pentru aceste strategii.

- Am subliniat necesitatea cooperarii europene si globale.

- Am reclamat faptul ca nu tot ceea ce am cerut la proiectul de modificare a legii 508 la MJ a fost si aprobat. Pana la urma, pana in noiembrie 2016, au existat doua proiecte, unul DIICOT si unul DNA, o parte s-a disipat prin ordonante.

- A fost o discutie si tehnica, pe combaterea terorismului si incidenta strategiei nationale de aparare in domeniu.

- La bilant a fost si presedintele Romaniei, ceea ce a dat mai multa greutate acestui eveniment.

- Azi am inaugurat instalatia de videoconferinta, toti procurorii au putut sa asiste la sedinta de bilant.

- Astazi, ne este foarte greu sa ne ducem la indeplinire rolul pe care legea ni-l confera. Speram ca in perioada urmatoare putem rezolva aceste probleme.

Joi dimineata, Daniel Horodniceanu l-a intampinat la sediul DIICOT pe presedintele Klaus Iohannis, care a fost invitat sa asiste la sedinta de bilant a institutiei.

La eveniment au mai fost invitati procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall.

Vezi si bilantul DIICOT pe 2015: A crescut numarul dosarelor de terorism in Romania.

Sedinta de bilant are loc in contextul scandalului declansat de adoptarea controversatei ordonante de urgenta 13, care a scos sute de mii de oameni in strada.

Alaturi de Ministerul Public, DNA si CSM, DIICOT s-a opus initiativei Guvernului Grindeanu, punctand efectele negative pe care OUG 13 le-ar avea in cazul in care ar intra in vigoare.

Pe de alta parte, in mass-media s-a speculat intens pe seama faptului ca majoritatea parlamentara PSD-ALDE si-ar propune comasarea DNA cu DIICOT, pentru a scapa de cei doi sefi incomozi ai institutiilor.

Citeste mai multe despre acest subiect:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Horodniceanu declaratii bilant DIICOT , #DIICOT