Protestatarul Cristian Dide rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile după gestul de protest în care a trimis două colete cu droguri la DIICOT

Vineri, 26 Noiembrie 2021, ora 17:28
2287 citiri
Protestatarul Cristian Dide rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile după gestul de protest în care a trimis două colete cu droguri la DIICOT

Curtea de Apel Iași a decis vineri, 26 noiembrie, printr-o sentință definitivă, ca protestatarul Cristian Dide să rămână în arest preventiv în dosarul instrumentat de DIICOT Iași, potrivit portalului instanțelor.

Dide fusese reținut pe 23 noiembrie pentru 24 de ore de procurorii DIICOT Iași, care l-au propus instanței pentru arestare preventivă.

Asociația fondată de către Dide, Evoluție în Instituție, a caracterizat arestarea acestuia ca fiind „nefondată, absurdă”.

„Cererea de eliberare a lui Cristian-Mihai Dide a fost respinsă de Curtea de Apel Iași.

Dide rămâne în arest pentru 30 de zile, care se pot prelungi până la 180 de zile.

Reamintim că arestarea lui Dide este nefondată, absurdă. Ca sa demonstreze ca legislația antidrog este aplicată discreționar, Dide a achiziționat produse legal comercializate cu concentrație infimă de THC, care nu pot fi considerate sub nici o formă ”droguri de risc”. Dide le-a trimis ulterior către DIICOT, care a reacționat arestându-l”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook.

Revoltă după arestarea protestatarului Cristian Dide

Activistul Cristian Dide a fost arestat preventiv zilele trecute pentru 30 de zile într-o speță dubioasă mediatizată unilateral până acum de DIICOT.

Dide a trimis la sediile direcției de investigare a criminalității organizate mai multe plicuri cu produse conținând doze foarte mici de THC (substanța activă din cannabis care produce efectul halucinogen). Dide a cumpărat produsele comercializate legal din România sau din străinătate și le-a expediat mai departe către DIICOT fără a le desface.

Potrivit protestatarului și apropiaților acestuia, a fost o acțiune de frondă prin care Dide a încercat să arate că instituțiile statului român sunt incapabile să lupte eficient împotriva traficului de droguri de mare risc.

Mai multe persoane din spațiul public scriu că arestarea lui Dide în această speță este disproporționată față de infracțiunea în sine și constituie un abuz periculos.

”Un abuz care ne va costa cândva pe fiecare dacă nu facem nimic.

Domnul ăla, Cristian Dide a fost până la urmă arestat pentru 30 de zile, la propunerea DIICOT, mai exact a procurorului Vasile Airinei.

Ce a făcut de fapt Dide: a cumpărat timp de doi ani produse legal comercializate de firme din România si din alte țări, produse cu un conținut foarte redus (sub 0,2%), deci total inofensiv, de THC (substanța activă din planta de cannabis care dă starea de high), și le-a trimis direct la DIICOT, fără ca măcar să le desfacă. Atât. Un gest ostentativ, care le-a oferit în schimb ”zeilor de două parale” de la DIICOT ocazia perfectă de a-și arăta mușchii justițiari”, a scris pe Facebook analistul politic Pavel Lucescu.

Acesta a punctat că circulă tone de droguri în România și că ”DIICOT doarme în papuci”, dar și că legile se aplică în funcție de om, oferind exemplul fiului lui Țiriac, care, deși a fost prins cu ani în urmă cu cocaină, nu a pățit nimic.

”Circulă tone de cocaină, heroină și alte droguri tari prin țară și DIICOT doarme în papuci. Dar acolo sunt implicate rețele mari de contrabandă, oameni cu protecție înaltă, inclusiv politică, interlopi periculoși, acolo DIICOT e mielușel, se cacă procurorii lor pe ei de frică, nu mișcă nimic.

Fiul lui Țiriac a fost prins acum mulți ani cu cocaină, n-a pățit nimic. În schimb dacă ești un Dide oarecare și le arăți printr-un gest provocator cât de slabi sunt, te arestează imediat. Ba o fac cu tot tamtam-ul de rigoare, cheamă presa după ei să-i filmeze, dau comunicate triumfaliste.

Pe Dide l-au reținut în plină noapte, l-au săltat dintr-un tren, l-au plimbat prin fața televiziunilor, l-au audiat timp de șase ore, după care l-au arestat. Au pus la cale tot acest circ grețos de PR ieftin, tipic pentru instituțiile noastre de forță incompetente, corupte, goale de conținut, pentru că nu se pot lăuda de fapt cu nimic. DIICOT are o istorie plină de eșecuri răsunătoare în combaterea adevăratului trafic de droguri de mare risc, de aia când dau de câte un amărât cu un pliculeț de ”iarbă” fac atâta tărăboi mediatic și cer pedepse absurde”, mai spune analistul politic.

Citeste si:
Bărbatul care l-a amenințat ostentativ pe activistul de mediu Daniel Bodnar a ajuns în arest VIDEO
Bărbatul care l-a amenințat ostentativ pe activistul de mediu Daniel Bodnar a ajuns în arest VIDEO
Bărbatul care l-a amenințat pe activistul Daniel Bodnar pentru că a făcut o sesizare la Garda Forestieră a fost reținut în arestul IPJ Suceava. Un tăietor de lemne din județul Suceava...
Bărbat arestat după ce a violat o femeie în locuința căreia a intrat prin efracție. Ulterior i-a furat și telefonul mobil
Bărbat arestat după ce a violat o femeie în locuința căreia a intrat prin efracție. Ulterior i-a furat și telefonul mobil
Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost arestat, după ce a violat o femeie în locuinţa căreia a intrat prin efracţie, el sustrăgând şi un telefon mobil şi alte bunuri, a informat luni...