Cum a fost prins liderul lumii interlope din Timisoara: In resturile aruncate la gunoi au fost gasite urme de cocaina

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Sambata, 26 Octombrie 2019, ora 23:30
106633 citiri
Cum a fost prins liderul lumii interlope din Timisoara: In resturile aruncate la gunoi au fost gasite urme de cocaina
Foto: Facebook/Boncu Luci

Lider marcant al lumii interlope din Timisoara, Lucian Boncu a fost arestat preventiv pentru constituirea unui grup infractional organizat si trafic de cocaina, dupa ce procurorii DIICOT l-au monitorizat ambiental timp de mai multe luni.

Relatiile din Politia Timisoarei si cateva reguli stricte in ce priveste traficul de droguri l-au transformat pe Boncu in personajul care ajunsese sa controleze piata cocainei din oras, sustin procurorii DIICOT.

Lucian Boncu a reprezentat lumea interlopa din Timisoara la intalnirea mai multor lideri de clanuri din marile orase din Romania, unde s-a discutat despre protectia unui important investitor care voia sa intre pe piata jocurilor de noroc din Romania si planuia sa construiasca mai multe cazinouri.

Potrivit unor surse judiciare citate de Ziare.com, la aceasta intalnire au mai participat Costel Corduneanu, liderul clanului Corduneanu din Iasi, Adrian Tamplaru, liderul lumii interlope din Sibiu, Alin Iovanut, unul din liderii lumii interlope din Arad si altii.

Citeste ce acuzatii aduc procurorii DIICOT in acest caz - "Congres" al interlopilor din Romania pentru a discuta despre protectia unui investitor strategic pe piata jocurilor de noroc

Povestea unui interlop de top

Totul incepe in urma cu cativa ani, cand mai multi lideri interlopi din oras erau implicati in activitati infractionale comune: santaje, reglari de conturi sau extorcari. Profitul din vanzarea cocainei a dus insa afacerea la un alt nivel.

Pentru a nu exista dispute, ei ar fi recunoscut autoritatea lui Lucian Boncu, in cazul in care intre unii dintre dealeri apareau conflicte, acesta intermedia normalizarea relatiilor, in vederea derularii fara incidente a traficului de cocaina.

"Pentru sprijinul acordat, Boncu Lucian era recompensat periodic fie cu diferite sume de bani rezultate din traficul de droguri, fie prin oferirea de droguri pentru consum", explica procurorii.

Cativa mari furnizori, care aveau surse sigure de aprovizionare - o parte din cocaina venea din Spania si printr-o filiera de traficanti sarbi - si folosirea unor vanzatori de droguri verificati au facut ca gruparea sa controleze traficul de droguri din Timisoara. In plus, potrivit datelor DIICOT, Lucian Boncu ar fi aflat informatii din anchetele Politiei cu ajutorul unui ofiter.

"Caracteristic tuturor acestor furnizori este faptul ca distribuiau cocaina doar catre un cerc foarte restrans de dealeri locali si consumatori fideli, de a caror incredere s-au asigurat de-a lungul timpului.

De asemenea, furnizarea cantitatilor de droguri se realiza de cele mai multe ori in incinta unor imobile folosite de acestia, aspect care a facut foarte dificila monitorizarea sau prinderea in flagrant a furnizorilor", sustin anchetatori DIICOT.

Discutia din arest

Iata insa ca, in aprilie 2019, procurorii DIICOT il retin pe traficantul sarb Dumitru Milorad Mladenovici, zis "Bosanat", impreuna cu principalul sau colaborator, Novac Radu Alin zis "Jack".

Potrivit DIICOT, "Bosanat" are un lung istoric pe linia traficului de droguri, suferind in trecut multiple condamnari, atat in tara, cat si in strainatate.

In iulie 2019, in timp ce se afla in arest, "Bosanat" suna mai multi tovarasi, printre care si pe Lucian Boncu. Interlopul ii transmite ca a fost citat ca martor, dar "Bosanat" ii spune sa "se tina tare" la audieri.

Discutia telefonica, dar si alte interceptari ambientale facute in dosarul lui "Bosanat" atrag atentia anchetatorilor asupra lui Lucian Boncu.

Apartamentul de pe strada Trandafirilor

Procurorii DIICOT observa ca acesta se intalnea cu principalii sai colaboratori intr-un apartament aflat pe strada Trandafirilor din comuna Giroc, de langa Timisoara. Lucian Boncu locuia impreuna cu familia, parintii si fiica, intr-o casa aflata la cateva sute de metri de apartament.

"Locatia mentionata este folosita de numitul Boncu Lucian atat pentru purtarea discutiilor conspirative cu persoanele din mediul sau infractional, cat si pentru punerea la dispozitie in vederea consumului de droguri de catre apropiatii sai", au explicat surse judiciare pentru Ziare.com.

MST emise de judecator

Pentru ca cei implicati erau foarte prudenti, anchetatorilor le-a fost greu sa stranga dovezi impotriva lor. In aceasta situatie, procurorii DIICOT au cerut judecatorilor de la Tribunalul Timis sa emita mandate de supraveghere tehnica (MST) in acest caz.

Astfel, timp de aproape trei luni, iulie-septembrie, Tribunalul Timis a autorizat supravegherea video, audio sau prin fotografiere a activitatilor desfasurate pe linia traficului si consumului de droguri in incinta imobilului folosit de Lucian Boncu.

Interceptarile din apartamentul lui Boncu au evidentiat, dincolo de orice dubiu, derularea activitatilor pe linia traficului de cocaina. De asemenea, a rezultat clar cercul de apropiati al acestuia, dar si relatiile dintre ei - cine ii coordona si cine dadea ordinele.

Limbaj codificat

De exemplu, pe 13 iulie 2019, Boncu discuta cu un apropiat despre arestarea lui "Bosanat", o discutie in care se evidentieaza si limbajul codat folosit intre traficanti.

De asemenea, cei doi discuta si despre faptul ca, in calitate de martor, nu poti refuza sa declari ceea ce stii, aspect care dovedeste ca interlopii cunosc foarte bine prevederile legii privind combaterea traficului de droguri.

In unele zile, Boncu este interceptat cand dadea ordine prin care aplica corectii unor subordonati sau in care discuta cu politistul Ilin Dragan din cadrul IPJ Timis.

Cum se drogau in apartamentul secret

Nu in ultimul rand, interlopul este filmat cand s-ar fi drogat cu cocaina, impreuna cu mai multi apropiati, printre care si amicul sau, Alin Huc.

"Se poate observa cum Huc Alin ia pliculetul pe care i l-a dat lui Boncu Lucian de pe masa si varsa continutul intr-o farfurie de culoare verde, farfurie pe care Huc Alin a adus-o pe masa.

Dupa aceasta, inculpatii incep sa consume cocaina prin prizare de pe farfurie cu un pai. Dupa ce termina, cei doi discuta despre obtinerea unei noi doze, sens in care Lucian Boncu ia legatura cu un cunoscut, caruia ii cere pe un ton categoric sa-i aduca o doza", descriu procurorii DIICOT o astfel de scena, care a avut loc pe 3 august 2019.

Cat costa reducerea pedepsei

In unele seri, Boncu si amicii sai au discutat inclusiv ce s-ar intampla daca ar fi prinsi. Pedeapsa poate depasi 10 ani in cazul traficului de droguri.

Una dintre tinerele din grup era ingrijorata ca ar putea merge la inchisoare. Atunci unul dintre cei din grupare, Alin Huc, a sfatuit-o "sa-si faca un 16", adica sa faca un denunt care sa-i permita reducerea limitelor de pedeapsa. Barbatul ii arata ca un astfel de serviciu, pentru ca cineva sa fie de acord sa-si asume o fapta, costa in jur de 10.000 de euro.

Petrecerea cu droguri

De ziua lui Lucian Boncu, pe 2 septembrie, acesta a fost filmat in apartamentul sau cum se droga, alaturi de iubita sa, de Alin Huc si o alta tanara.

"La ora 01:15, soseste si Boncu Lucian, care saluta persoanele prezente, apoi merge la masa din bucatarie, baga mana in buzunarul drept al pantalonilor de unde scoate un plic pe care il pune pe masa.

...

Se observa cum Huc Alin ruleaza o bancnota pentru a priza cocaina, apoi prizeaza, ducand farfuria la nivelul fetei si inspirand puternic. Acesta amesteca, portioneaza si face linii. Boncu Lucian ii mai aduce cocaina lui Huc Alin, pe care i-o pune langa farfurie.

...

La un moment dat, Boncu Lucian aduce o sticla din plastic de pe pult (pupitru/sertar - n.red.) pe masa, aceasta avand o folie de aluminiu in partea superioara, reprezentand un bong confectionat artificial pentru prizat cocaina. Apoi acesta fumeaza cocaina la bong, ducandu-l la nivelul fetei, apoi il duce din nou la pult.

Dupa plecarea lui Huc Alin si a tinerei neidentificate, Boncu Lucian a continuat sa consume droguri pana la ora 06:19", relateaza procurorii DIICOT.

Probele din gunoi

Procurorii DIICOT au inregistrat multe astfel de petreceri. Drogurile erau prizate pe nas sau fumate cu ajutorul bongului. La unele intalniri participau si escorte, potrivit anchetatorilor.

Cei prezenti discuta despre pastile (ecstasy) care se consuma la cluburi, la Casa Ponton Baraj, la petreceri private, despre noile tipuri de cocaina.

Dupa o petrecere care a avut loc in noaptea de 7-8 septembrie, interlopii mai fac o greseala: arunca gunoiul in doi saci.

Intr-unul dintre acestia, anchetatorii descopera instrumentele folosite pentru portionarea cocainei.

"Obiectele identificate au fost inaintate pentru analiza, prin RCTS nr.3908205/02.10.2019 concluzionandu-se ca acestea contin cocaina", explica DIICOT.

Mai multe seri la rand, petrecaretii arunca la gunoi diverse instrumente pe care le foloseau pentru portionat cocaina, dar care au pastrat urme de droguri pe ele, potrivit analizelor.

"Pungile astfel aruncate au fost ridicate de organele de politie, in interiorul lor fiind depistate mai multe ustensile specifice consumului de cocaina (a se vedea procesul-verbal si plansa fotografica aferenta). Prin RCTS nr.3975310/17.10.2019 s-a concluzionat ca pe ustensilele depistate s-a pus in evidenta cocaina," explica anchetatorii.

Amprentele l-au dat de gol

De asemenea, au fost prelevate urme papilare de pe sticlele folosite ca bonguri pentru consumul de cocaina.

In urma compararii, Serviciul Criminalistic a comunicat ca acestea apartin lui Lucian Boncu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#DIICOT traficanti Timisoara, #Lucian Boncu trafic droguri, #cocaina timisoara , #DIICOT