STENOGRAME Cum a scapat fratele lui Lucian Bode, propus ministru de Interne, de dosarul de la DIICOT in care a fost retinut pentru spaga

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 23 Decembrie 2020, ora 12:06
7936 citiri
STENOGRAME Cum a scapat fratele lui Lucian Bode, propus ministru de Interne, de dosarul de la DIICOT in care a fost retinut pentru spaga
Foto: Facebook/ Lucian Bode

Inspectorul vamal Dumitru Bode, fratele lui Lucian Bode - propus ministru al Afacerilor Interne, a fost retinut de procurorii DIICOT Salaj, in primavara anului 2016, intr-un dosar in care era acuzat de constituire a unui grup infractional organizat si luare de mita, intr-un dosar in care erau vizate opt persoane - un consilier PNL, vicepresedintele Tribunalului Salaj, politisti si afaceristi.

Judecatorii au respins, in februarie 2016, propunerea de arestare. Era vorba de un caz care viza suspiciuni privind savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta, abuz in serviciu, luare de mita in forma continuata, dare de mita in forma continuata, cumparare de influenta, fals intelectual, se arata in comunicatul DIICOT.

Vizati erau in principal afaceristii Ioan Gales- patronul firmei Eurocard 2000 si Ioan Huluban- ruda cu Ioan Gales.

"In ceea ce il priveste pe fratele meu, sunt increzator ca lucrurile vor evolua firesc si ca va putea sa-si sustina cauza. Nu ma antepronunt, insa imi cunosc bine fratele si am motive sa fiu optimist. Aceste convingeri mi-au fost intarite de decizia Curtii de Apel Cluj", declara, in februarie 2016, Lucian Bode, care era atunci parlamentar si vicepresedinte PNL Salaj, pentru publicatia magazinsalajean.ro.

El sublinia ca are incredere in justitie: "Indiferent de cine sunt protagonistii, nu-mi voi schimba opinia. Raman acelasi om onest care crede si militeaza pentru statul de drept". La finalul anchetei, in decembrie 2017, procurorii DIICOT au decis clasarea acuzatiilor in cazul lui Dumitru Bode, si au decis trimiterea in judecata a mai multor persoane, printre care si cei doi afaceristi, Ioan Gales si Ioan Huluban.

Procesul

Clasarea a fost decisa in baza prevederii potrivit careia "fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege"- art. 16 al. 1 lit. b teza a II-a.

Dumitru Bode a contestat in instanta motivul clasarii si a cerut ca aceasta sa fie data in baza prevederii potrivit careia "fapta nu exista"- art. 16 al. 1 lit. B. In martie 2018, Curtea de Apel Cluj a respins ca inadmisibila aceasta solicitare, conform portalului instantelor. Clasare a primit si un politist, Gheorghe Vasile Zaha, care a contestat fara succes, alaturi de Bode, temeiul solutiei de clasare.

"Cu privire la inculpatul Bode Dumitru, retinem ca avea calitatea de inspector in cadrul unei autoritati vamale, iar activitatile comerciale ale inculpatilor Gales Ioan si Huluban Ioan aveau legatura cu atributiile de serviciu ale petentului Bode Dumitru. Din procesele verbale de redare a unor convorbiri telefonice, precum si din declaratiile martorilor VPC, CGF, AVI, BAI rezulta ca petentul ode Dumitruera una dintre persoanele care isi alimentau in mod frecvent autoturismul, cu titlu gratuit, in numele societatilor controlate de catre Gales Ioan si Huluban Ioan.

Din modul in care se adreseaza petentul fata de cei doi inculpati, nu pare ca relatia dintre ei ar fi de natura unei prietenii clasice, ci, mai degraba una bazata pe respectul datorat de catre o persoana catre alta care ii ofera un serviciu, aparent gratuit.

La fel ca si in cazul petentului Zaha Gheorghe, nici in cazul petentului Bode Dumitru nu sunt probe din care sa rezulte ca acesta din urma ar fi cunoscut ansamblul relatiilor pe care inculpatii le-ar fi avut si intretinut cu alti functionari publici, iar aceasta imprejurare conduce spre solutia de clasare in temeiul art. 16 al. 1 lit. b teza a II-a cu privire la infractiunea prev. de art. 367 al. 1 si 2 din C.pen.

Cu privire la infractiunea prev. de art. 289 alin.1 C.p. rap. la art. 35 alin.1 C.p., retinem ca sunt probe din care sa rezulte ca inculpatii Gales Ioan si Huluban Ioan au oferit diverse gratuitati, care reprezinta actiuni materiale cu relevanta juridica, petentului Bode Dumitru, care indeplinea o functie publica ce implica atributii care se intersectau cu domeniul de activitate al inculpatilor, insa in lipsa unor probe din care sa rezulte ca petentul ar fi indeplinit sau nu ar fi indeplinit, ori ar fi urgentat sau ar fi indeplinit acte contrare indatoririlor de serviciu, concluzia juridica necesara este cea a lipsei tipicitatii faptei, nicidecum a inexistentei ei. Prin urmare, si aceste solutii sunt legale si temeinice," motiveaza Curtea de Apel Cluj.

Curtea de Apel Cluj i-a condamnat defintiv, pe 21 decembrie 2020, pe cei doi oameni de afaceri, Ioan Gales si Ioan Huluban, la cate patru ani de inchisoare, conform portalului instantelor.

Stenogramele

In dosar sunt si interceptari intre oamenii de afaceri si Dumitru Bode.

5 decembrie 2011, la ora 15:40:09.

Dumitru Bode: Te salut. Ce faci, domnu'?

Ioan Huluban: Salut, salut.

Dumitru Bode: Ce faci?

Ioan Huluban: Ia uita, la o discutie cu cineva.

Dumitru Bode: Esti la discutie...

Ioan Huluban: Ihi.

Dumitru Bode: Ma, o canistra de-aia de 20 nu pot ridica de-aci, de unde-am mai fost? Ca m-o sunat cineva.

Ioan Huluban: Ba. Du-te acole si suna-ma!

Dumitru Bode: Da' zic pe [...] sau ce-ai zis? Nu stiu ce-ai zis.

Ioan Huluban: Da' nu conteaza.

Dumitru Bode: Bine. Bine.

Ioan Huluban: Suna-ma de-acolea! Bine?

Dumitru Bode: Salut! Ciao!

Ioan Huluban: Ciao!

"Reteta compensata"

20 ianuarie 2012, ora 13:16:57. Dumitru Bode il contacteaza pe Ioan Huluban si ii solicita, spuneau procurorii DIICOT, motorina cu titlu gratuit "numind-o reteta compensata"

Dumitru Bode: Te salut, domnu'. Ce faci?

Ioan Huluban: Salut. Ia uita, aci, la munca.

Dumitru Bode: La munca... Vroiam sa te rog o chestie. Daca ma poti ajuta cu o reteta, da' ii compensata... si mai putin, nu-i problema. Ce-am mai facut noi...

Ioan Huluban: Nu pricep.

Dumitru Bode: Cand mergeam acolo, la Peco...

Ioan Huluban: Eh, eh, eh, eh!

Dumitru Bode: Daca trec p-acolea...

Ioan Huluban: Noah, du-te... si suna-ma de-acolo!

Dumitru Bode: Te-oi suna io cand oi fi acolo.

Ioan Huluban: Noah, bine. Bine, bine, bine.

Dumitru Bode: Salut! Ciao!

Ioan Huluban: Ciao!

29 februarie 2012. Potrivit DIICOT, Dumitru Bode i-ar fi solicitat din nou lui Ioan Huluban sa-i alimenteze autoturismul.

Dumitru Bode: Alo?

Ioan Huluban: Da?

Dumitru Bode: Te salut!

Ioan Huluban: Salut!

Dumitru Bode: Am ajuns aici la Farmacie.

Ioan Huluban: Noah, noah, da-mi...

Dumitru Bode: Domnu' Huluban de la Eurocard .... (n.n. replica adresata unui tert neidentificat)

Domn 1: Alo? Buna ziua.

Ioan Huluban: Va salut. Alimentati masina aia! Bine?

Domn 1: Ah, cat sa fie? Plinu'? Plinu'?

Ioan Huluban: Fa-i plinu'! Da, da.

Domn 1: Bine, bine.

Ioan Huluban: Bine!

Domn 1: La revedere!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Jurnalista Emilia Şercan a anunţat luni, 22 aprilie, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis în parte o plângere şi a dispus ca Parchetul General să redeschisă dosarul în care...
Lider PNL: ”Avem o alianţă cu PSD, dar partidul nu este în postura de vagon”
Lider PNL: ”Avem o alianţă cu PSD, dar partidul nu este în postura de vagon”
Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat duminică, 21 aprilie, că PNL nu este „vagon” în alianţa pe care o formează la guvernare şi la alegerile europarlamentare împreună cu...
#lucian bode, #dumitri bode diicot, #bode retinut , #DIICOT