STENOGRAME Achitat de justitia din Romania, unul dintre interlopii de top din Craiova este la un pas sa fie extradat in SUA. Acuzatiile: Trafic de migranti la granita cu Mexicul

Marti, 07 Iulie 2020, ora 19:49
15367 citiri
STENOGRAME Achitat de justitia din Romania, unul dintre interlopii de top din Craiova este la un pas sa fie extradat in SUA. Acuzatiile: Trafic de migranti la granita cu Mexicul

Membru al unui clan celebru de interlopi, specializat in traficul de migranti, Luigi Cristinei Popescu, zis "Luis", a fost arestat, la sfarsitul lunii trecute, de Curtea de Apel Craiova la solicitarea Tribunalului Districtual al Statelor Unite ale Americii - Districtul de Sud al Statului California.

Potrivit sentintei, barbatul urmeaza sa fie extradat in SUA. Solicitarile de arestare si de extradare ale lui "Luis" vin dupa ce intr-un caz similar, judecat in Romania, in 2015, interlopul a scapat de acuzatii. Instantele din Craiova l-au achitat definitiv pentru o parte din acuzatii, iar in cazul unor infractiuni de inselaciune, judecatorii au decis "incetarea procesului penal", deoarece barbatul s-a impacat cu victimele, le-a inapoiat banii si a incheiat acorduri la notariat. Un caz care a fost instrumentat de procurorii DIICOT in colaborare cu agenti FBI.

Mai multi membri ai clanului au fost achitati definitiv in acel proces, dar despre aventurile lui "Luis" din dosarul procurorilor DIICOT, pe larg, la finalul articolului.

Risca 15 ani in SUA

In cazul in care SUA cer acum extradarea lui "Luis", magistratii americani il acuza de mai multe infractiuni grave, printre care conspiratie la aducerea unor migranti in scopul obtinerii unui castig financiar si trafic de migranti - aducerea de migranti nedocumentati in SUA in scopul obtinerii unui castig financiar, infractiuni care in SUA se pedepsesc cu pana la 15 ani de inchisoare.

"Luis" este acuzat ca a in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 3.000 de dolari si 5.000 de dolari a introdus ilegal pe teritoriul SUA mai multi cetateni romani. Era vorba de treceri frauduloase ale granitei dintre Mexic si SUA, care au loc pe langa punctele de trecere ale frontierei de la Ysidoro (Statul California), Calexico (Statul California) si Rio Grande City (Statul Texas).

Vorbim despre fapte care ar fi avut loc in perioada 2013-2019.

In fata judecatorului

Pe 25 iunie 2020, "Luis" a afost adus in fata unui magistrat roman de la Curtea de Apel Craiova care avea pe masa solicitarea colegilor americani.

Procurorul de sedinta a explicat ca "Luis" a fost intr-adevar judecat in Romania pentru acelasi gen de fapte, fiind si achitat, fiind vorba despre fapte comise in perioada 2011-2012, "insa din analiza cererii de extradare, se observa ca autoritatie judiciare din SUA in cerceteaza pentru fapte comise in perioada 2013 - 2019, iar in urma analizei cererii de extradare, in paralel cu sentinta din Romania, nu se poate distinge o identitate de fapte, fiind vorba de cu totul alte fapte."

Avocati: Este bolnav

"Luis" a lasat apararea in sarcina a doi avocati cu experienta. In pledoaria lor, cei doi avocati alesi au cerut respingerea arestarii si a extradarii.

"Luigi Cristinei Popescu a fost deja cercetat si judecat pe teritoriul Romaniei, pentru aceleasi fapte, fiind achitat. Nu a mai parasit teritoriul Europei din anul 2015, avand pasaportul expirat, iar probele administrate de autoritatile judiciare din SUA sunt, cel putin din punctul meu de vedere, dubioase," a explicat unul dintre aparatori.

Au fost ridicate mai multe exceptii procedurale, adevarate chichite avocatesti, dar au fost subliniate si problemele medicale ale lui "Luis", plus ca ii mai are in ingrijire si pe parintii sai.

Judecatori: Poate fi extradat

Curtea de Apel Craiova a respins in primul rand exceptiile ridicate de avocati, care spuneau ca infractiunile pentru care "Luis" este cercetat in SUA, nu ar avea corespondent in Codul penal din Romania.

"In speta, persoana extradabila este acuzata ca a desfasurat activitati menite sa asigure intrarea ilegala in Statele Unite ale Americii a mai multor cetateni romani, iar art.263 alin.1 C.p., incrimineaza traficul de migranti, constand in racolarea, indrumarea, calauzirea, transportarea, transferarea sau adapostirea unei persoane, in scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a Romaniei.

De altfel, infractiunile la regimul frontierei de stat sunt prin specificul lor marcate de protectia granitelor proprii, fiind normal ca legislatia interna a unui stat care sanctioneaza abateri de la regimul frontierei de stat sa se refere la frontiera propriului stat. Astfel, statul roman pentru a-si proteja propriile frontiere de stat incrimineaza fapte identice cu cele de care este acuzata persoana extradabila ca ar fi comis in Statele Unite ale Americii," explica Curtea de Apel Craiova.

Sunt fapte din perioada 2013-2019

Dupa ce analizat sentinta de achitare a lui "Luis", instanta a constatat ca extradarea acestuia in SUA este ceruta pentru alte infractiuni.

"Curtea mai apreciaza ca, in speta, nu sunt indeplinite conditiile art.5 din tratatul de extradare dintre Romania si Statele Unite ale Americii, pentru a refuza extradarea, deoarece faptele pentru care inculpatul a fost achitat prin sentinta penala nr. 940/8 iulie 2014 a Curtii de Apel Craiova, definitiva prin decizia penala nr. 1080/23 iulie 2015, vizau perioada 2011-2012, iar faptele pentru care s-a solicitat extradarea vizeaza perioada 2013-2019, nefiind in discutie aceleasi fapte," precizeaza Curtea de Apel Craiova.

Judecatorii l-au arestat preventiv pe "Luis" si au decis extradarea acestuia. Barbatul insa a contestat decizia la Inalta Curte, iar intregul caz se va muta la Bucuresti. Urmatorul termen de judecata este stabilit pe 9 iulie.

Au spart cea mai pazita frontiera din lume

Dosarul in care Luigi Cristinei Popescu, zis "Luis", a fost judecat pentru fapte din 2011-2012, este plin de interceptari si marturii ale victimelor. Zeci de romi care voiau sa ajunga in SUA sau Canada i-au platit mii de dolari pentru servicii.

Ancheta DIICOT a dezvaluit cum sute de romi au migrat ilegal in Statele Unite ale Amercii si Canada. Acestia au spart cea mai bine pazita frontiera din lume, anume granita dintre SUA si Mexic. Este vorba de un zid inalt de 5 metri, care are camere de supraveghere si senzori care detecteaza orice miscare. In ciuda dotarilor, americanii s-au dovedit a fi fara aparare in fata rromilor de pe meleagurile noastre, astfel ca echipele de graniceri au anuntat autoritatile din Romania.

Fiecare rom care voia sa ajunga in Tara Fagaduintei trebuia sa scoata aproximativ 8.000 de euro. Daca platea dupa ce ajungea la destinatie, suma crestea proportional. Profitul intregii grupari a fost evaluat la aproximativ un milion de euro.

"FBI-ul direct"

Pe 29 august 2012, "Luis" discuta cu o persoana care avea un telefon cu prefix de California.

Luis: Mai, Titele, sa traiesti! Ai auzit ca s-a dat lumea inapoi, da? Ti-a spus si tie Nelida, c-ai vorbit cu femeia acum o ora, daca nu ma insel. Vezi ca o sa pleci duminica, o sa fii pe Terminalul 3. O sa vina omul, o sa te ia de mana si o sa te dea afara, pe tine si copiii. Nu se mai poate intra decat pe relatia asta pe care o am. Te duci si faci ce spun eu, pentru ca eu raspund de biletele tale de drum si de dus si de intors si sa ajungi in America. Si faci ce spun eu, te rog frumos, e subiect inchis acesta, nu mai avem ce sa discutam de bilete.

Altceva intreaba-ma, te rog frumos. Nu pot, n-am cum sa bag, fratele meu. Stii ce a fost acolo? FBI-ul, direct din America, sunt 490 de persoane in decurs de 9 luni de zile, intrate in America, dintre care sunt 490 de tigani. Stii ce inseamna asta? Inseamna trafic, fratiorul meu. Asta a ajuns la nivel mondial. Tu esti o persoana, tu zici gata, ajung si eu si ma doare bine undeva. E o filiera aici. Tu nu-ti dai seama ce inseamna asta. Sar in sus si mexicanii si toata lumea. Atunci mi s-a dat acceptul, atunci intri, ca nu ma duc eu sa platesc biletele tale de tampit.

Cele cateva cuvinte

In ziua de 16 august 2012, "Luis" discuta cu un amic.

Luis: Am trimis banii, i-a luat pe toti 20 sa-i duca, 19 persoane.

Amic: Bine, boss.

Luis: I-am spus lui Cantemir ce are de facut, le-am spus la toti sa m-asculte, le-am facut conversatie, am dat telefonul pe tare. Tot ce le-am spus eu din gura asa sa faca, cum a facut si Cristi si Monica si toti. Sa nu cumva sa vorbeasca neintrebati pe acolo, ca tampitele, sa se apuce iar sa vorbeasca ele mult ca sunt femei.

Amic:Sa zica cateva cuvinte.

Luis: Cateva cuvinte: "Azil politic, treburi, socoteli, copiii nostri sunt persecutati, vrem sa le facem un viitor."

Amic: Atat...

"Maya e calendarul acela mayas"

"In ziua de 12 septembrie 2012, "Luis" ia legatura cu Catalin, care avea un numar de telefon cu prefix din Guatemala.

Luis: E perfect asa. Vezi ca am vorbit cu cine trebuie sa vorbeasca, pana unde va duce el si tot ce sa opriti. Inainte de a intra in Mexic cu doua ore, acolo la Cancun..., vezi ca nu stie asta care e, parola care este la vamesii care te asteapta si la omu' care te asteapta acolo, nu-i mai spui lu' asta, asta o stiti pentru voi, decat spuneti ca mergeti la ruinele Maya, atat "ruine Maya". E dat numele vostru, e dat absolut tot. "Ruine Maya", atat.

...

Luis: Brasov, vezi sa nu mai stie acela din masina, eu maine s-ar putea sa am pe cineva, unde esti, vezi ca-ti pun 500, 700, 800, nu se stie, cat am, ce putere am, maine iti pun. In momentul cand mergi ca sa te lase sa intri in Mexic, la Cetumal, acolo se numeste Cetumal, am dat numele tau, la sotie si la toata lumea din masina, deci nu stie omul acela din masina ce fac eu, ca eu am alt om acolo si parola decat atata o spui la om: "Ola, ola, buenos dias, ruine Maya". Te intreaba unde te duci, la ruinele Maia. Imediat cand ai trecut, te asteapta om si te pune in masina. E omul in vama, direct in vama. Ruine Maya sa tii minte. Maya e calendarul acela mayas.

"Cu cei de la Emigrari nu te joci"

In data de 7 august 2012, "Luis" discuta, in limba spaniola, cu Carlos, aflat in Mexic.

Carlos: Da, chestia e ca eu am avut probleme mari, tu stii, cu cei de la Emigrari nu te joci.

Luis: Cu cei de la Emigrari nu te joci in nici o tara din lume, cu atat mai putin in Mexic, in Statele Unite, acolo e foarte important.

Carlos: Atunci, le dam mai mult, le vom da mai mult de 2.000 de dolari.

Luis: Nu, le dam acum 1.000 si mai avem 1.000, care se pot da in orice zi. Da?

Carlos: Ok, dar cand le vom da aceste mii?

Luis: Miile astea... eu acum sunt pe strada, e 03:00 dimineata in tara mea, intreb aici, unde sunt, pentru ca sunt in alt oras, un taximetrist sa-mi spuna de un Western Union, cum e Electra in Mexic, care sa lucreze toata noaptea si ziua, non-stop. Eu nu dorm cand se intampla asa ceva, pentru ca situatia a fost asa: tiganul asta nu mi-a platit, trebuia sa-mi plateasca inca 3.000 si imi zicea cand era in Los Angeles ca-mi trimite bani. Asta-i viata. Eu pot fi inselat o data, a doua oara nu.

...

Luis: Te rog! De la primul care soseste pana anul viitor, fiecaruia ii bagi minim 50, fiecaruia ii bagi minim 50.

Carlos: Ok, perfect. Ok. Acum trebuie platiti cei de la Emigrari pentru ca oamenii astia ies in noaptea asta si eu nu vreau sa am probleme...

"Mai dai si spaga, mai dai si aia"

In ziua de 07 august 2012, "Luis" este contactat de un amic.

Luis: Salut, Clujene! I-am spus, am vorbit cu baiatul, o sa-i pun 700 de dolari acum, ce mai iau, ce mai fac rost, o sa-i mai pun. N-am ce sa fac. Eu am trimis bani la toate femeile alea de sunt barbatii lor arestati. Am trimis bani si la aia care stau in Mexic. Dintr-o mie de dolari care o iau eu de la ei si 1500 la adulti, sa le trimit si banii inapoi, sa le platesc si trecerea, sa le platesc si la Cancun, pai de aia ma suna o mie de oameni, ca la un moment dat o dau si la prosteala. Mai dai si spaga, mai dai si aia, ajungi sa bagi in buzunar...

Amic: De ce le trimiti bani?

Luis: Pai cum, daca femeile sunt pe strada si ei ma roaga din puscarie si se jura pe copii ca-mi da banii cand iasa? Sa nu-i cred?

Citeste si:
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea, deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere...
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
Sursa: Ziare.com